Η μεγάλη γιορτή στην καρδιά της Κρήτης, το 3ο Amari Green Festival, διοργανώνεται και φέτος στα χωριά του Δήμου Αμαρίου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων!
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 25 Ιουλίου, με τη συμμετοχή των κατοίκων, επιστημόνων, καλλιτεχνών και εθελοντών!
Διοργανωτές του φεστιβάλ είναι ο Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Εταιρεία του Δήμου Αμαρίου και η Πολιτιστική Εταιρεία Είδομεν. Συνδιοργανωτές του Amari Green Festival είναι η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, ενώ το φεστιβάλ τελεί υπό τις Αιγίδες: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο θεσμός πλέον του Amari Green Festival είναι μια μεγάλη γιορτή για τον πολιτισμό, την γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα, που στοχεύει στην ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν την αυθεντική Κρήτη και στη σύνδεση των πολιτισμών!
Μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων του Amari Green Festival 2018 θα πραγματοποιηθεί στην Σχολή Ασωμάτων – στο Κτήμα Πάνακρον – στο κέντρο του Δήμου Αμαρίου, ενώ πολλές παράλληλες δράσεις και δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στα χωριά του Δήμου.
Η φύση και η αρχαιολογική ιστορία του Αμαρίου πρωταγωνιστούν φέτος, πολλές φυσιολατρικές εκδρομές και ξεναγήσεις, που διοργανώνονται σε διάφορα σημεία και χωριά του Δήμου. Εκθέσεις λαϊκής τέχνης, ιστορικής φωτογραφίας, γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις τοπικής γαστρονομίας, εκπαιδευτικές και ενημερωτικές ημερίδες, Θέατρα, Παραμύθια, διαγωνισμός Πρέφας, κ.α. περιέχονται στο πλούσιο πρόγραμμα των 5 ημερών.
Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί με τον εορτασμό της επετείου των 50 + 2 χρόνων από την ίδρυση του Γυμνασίου Φουρφουρά.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του AGF2018, θα συμμετάσχουν σπουδαίοι Κρητικοί καλλιτέχνες, ερμηνευτές, μουσικοί και χορευτές! Με τις μεγάλες συναυλίες από τους Χαϊνηδες και τον Ψαρογιώργη, την Αμαριώτικη Βραδιά όπου θα τιμηθούν οι Βετεράνοι Αμαριώτες χορευτές, αλλά και συγκροτήματα Κρητικής μουσικής στην κεντρική σκηνή του Amari Green Festival, ο κόσμος θα απολαύσει και θα ψυχαγωγηθεί.
Εκθέσεις τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων θα λειτουργήσουν Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στο κτήμα Πάνακρον.
Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν δωρεάν είσοδο για το κοινό!
Ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός σε δήλωση του τόνισε: «Το 3ο Amari Green Festival, ο ετήσιος πλέον θεσμός του τόπου μας, είναι έτοιμος να ενώσει και πάλι τη μεγάλη παρέα όλων εκείνων που ζουν, αγαπούν και επισκέπτονται το Αμάρι. Στη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού, η μεγάλη καρδιά της Κρήτης, θα χτυπά για πέντε ημέρες στα χωριά μας. Και φέτος ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα πλούσιο σε δράσεις και θεάματα.
Εκδηλώσεις που τιμούν τους ανθρώπους του τόπου μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, ημερίδες ενημέρωσης και εκπαίδευσης για σύγχρονα, καίρια θέματα, ποιοτικές συναυλίες με κορυφαίους καλλιτέχνες, γαστρονομικά δρώμενα για την διάδοση της τοπικής μας κουζίνας και τόσα άλλα. Αυτή η διοργάνωση στην τρίτη χρονιά της αποδεικνύει πως ένας τόσος μικρός τόπος όπως το Αμάρι, μπορεί να γίνει το κέντρο, η καρδιά όλης της Κρήτης! Καλώς να ορίσετε στο 3ο Amari Green Festival!».
Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμαρίου και προέδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβαλ κ. Μανώλης Ψαρουδάκης σε δήλωση του τόνισε: «Εμπειρότεροι και περισσότεροι και με την ίδια διάθεση και επιμονή, έχουμε την τιμή να σας παρουσιάσουμε το πρόγραμμα του 3ου Amari Green Festival που αποτελεί πολύμηνη προσπάθεια και ελπίζουμε η συμμετοχή και η παρουσία των επισκεπτών στην «Καρδιά της Κρήτης» να επιβραβεύσουν τους στόχους και τη στρατηγική των Διοργανωτών».
Η Κρήτη, μέσα από το Αμάρι, στέλνει ένα μήνυμα εξωστρέφειας σε όλο τον κόσμο και προβάλει την αλήθεια και την αυθεντικότητα του τόπου.
Ο τόπος πραγματοποίησης του Φεστιβάλ, δεν είναι άλλος από την εξαιρετικού φυσικού κάλους και ιστορικής σημασίας, περιοχή της Σχολής Ασωμάτων, στην οποία βρίσκεται η Μονή των Ασωμάτων, είναι αφιερωμένη στη Σύναξη των Αγγέλων και κτίστηκε κατά τη Β’ βυζαντινή περίοδο.
Η περιοχή του Αμαρίου απλώνεται νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου σε μια καταπράσινη εύφορη κοιλάδα που περικλείεται από τα βουνά Κέντρος, Σάμιτος και βέβαια τον Ψηλορείτη. Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς η οποία είναι διάσπαρτη από πολλά μικρά, γραφικά χωριά που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα. Ταυτόχρονα, είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία όπως ο μινωικός οικισμός στο Μοναστηράκι, η αρχαία Σύβριτος και τα πολυάριθμα πανάρχαια εκκλησάκια. Σήμερα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα όμορφα αυτά χωριά, να ανακαλύψει αναπάντεχα αξιοθέατα, να θαυμάσει την υπέροχη φύση του Αμαρίου ανακαλύπτοντας τη μέσα από πεζοπορίες και να βιώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής μέσα από τα πανηγύρια και τις παραδοσιακές γιορτές που αναβιώνουν στα χωριά της.
Η περιοχή του Αμαρίου από την Μινωική περίοδο υπήρξε η φυσική έξοδος και πέρασμα απ’ τα νότια παράλια της Κρήτης και την εύφορη πεδιάδα της Μεσσαράς προς τις βόρειες και δυτικές περιοχές του νησιού. Ίχνη της Μινωικής αυτής οδού, αποτελούν σταθμοί και χώροι που έχουν έρθει στο φως απ’ την αρχαιολογική σκαπάνη. Μέσα στο ήρεμο τοπίο με την απαράμιλλη ομορφιά του συναντούμε, σε κάθε σημείο της περιοχής του Δήμου, διάσπαρτους μικρούς κεραμοσκέπαστους ναούς με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της περιοχής και στα χρόνια που ακολουθούν την ελληνική αρχαιότητα.
3ο ΑMARI GREEN FESTIVAL – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
10:00 – 14:00 Αποδούλου: Παραδοσιακό Αμαριώτικο ζύμωμα και φούρνισμα ψωμιού.
Οι νοικοκυράδες του χωριού ζύμωσαν και προετοίμασαν από την παραμονή και είναι έτοιμες να φουρνίσουν και να ψήσουν τα υπέροχα ψωμιά τους. Μας περιμένουν στη ξεφουρνιά με πλούσια παραδοσιακά κεράσματα. (Χωριό Αποδούλου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο) Πληροφορίες: Παπαγιαννάκης Νίκος – τηλ. επικοινωνίας 6983672862.
11:00-12:00 Αποδούλου: Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Αποδούλου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
18:00 – 20:00 Μοναστηράκι: Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο στο Μοναστηράκι και στη συνέχεια εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας στο Δημοτικό σχολείο του χωριού με θέμα: «40 χρόνια αρχαιολογικές ανασκαφές στο Αμάρι» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Πληροφορίες: Μανογιαννάκης Γεώργιος – τηλ. επικοινωνίας 6936584333.
20:00-21:00 Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαρίου «Η ΣΑΜΙΤΟΣ» θα διεξάγει εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακού σαπουνιού και σαπουνιού με αιθέρια έλαια τοπικών αρωματικών φυτών, των οποίων θα επεξηγηθούν οι ιδιότητες και οι τρόποι χρήσης τους. Η παρουσίαση θα γίνει από τον κ. Καλομενόπουλο Νίκο.
18:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Ημερίδα με θέμα «Τοπική επιχειρηματικότητα και εναλλακτικός τουρισμός». Επιχειρηματίες της περιοχής και όχι μόνο μεταφέρουν τις εμπειρίες τους. Την ημερίδα συντονίζει: Θοδωρής Τσαούλης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Τηλ. επικοινωνίας 2831057330.
21:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Ταξιδεύοντας με τη φωνή της Κρήτης – Μαρία Λούκα
Η Μαρία Λούκα, με ευρύ ρεπερτόριο και συνεργασίες στις αποσκευές της, όπως με τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Νίκο Παπάζογλου, τον Διονύση Σαββόπουλο, την Ελένη Βιτάλη, τον Γιάννη Χαρούλη κ.ά, συνευρίσκεται επί σκηνής με το σχήμα «Πύρηχος» για μια βραδιά γεμάτη άρωμα Ελλάδας. Μουσικές από όλα τα μέρη της χώρας, σε ένα πρόγραμμα όπου η παράδοση συναντά το σήμερα και τα ηχοχρώματα δημιουργούν κόσμους γεμάτους συγκίνηση και θύμησες. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι, οι: Γιώργος Ζαχαριουδάκης στα παραδοσιακά πνευστά, τα θιαμπόλια και την ασκομπαντούρα, Δημήτρης Στεφανάκης στη λύρα, Βαγγέλης Τσαγκαράκης στο λαούτο και Σταύρος Τσαγκαράκης στα κρουστά.
Ένα μουσικό ταξίδι με αφετηρία την Κρήτη και διαδρομή… σε όλη την Ελλάδα!
22:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Συναυλία με τους ΧΑΪΝΗΔΕΣ
Οι ΧΑΪΝΗΔΕΣ σε πλήρη σύνθεση και εφ’ όλης της ύλης. Σ’ ένα ταξίδι που διαπλέει όλη τη δισκογραφία τους και όχι μόνο. Σε μια τελετή που απλώνεται από τη μυσταγωγία μέχρι το γέλιο και την έκσταση. Ρυθμοί και ηχοχρώματα απ’ όλο τον πλανήτη, σε μια παιχνιδιάρικη και ανατρεπτική παράσταση.
Παίζουν και τραγουδούν:
Δημήτρης Αποστολάκης – (λύρα, τραγούδι)
Δημήτρης Ζαχαριουδάκης – (κιθάρα, τραγούδι)
Peter Jacques (τρομπέτα, φλικόρνο, κλαρίνο, νέι)
Τάκης Κανέλλος (τύμπανα)
Σπυριδούλα Μπάκα (τραγούδι)
Δημήτρης Μπρέντας (γκάιντα, κλαρίνο, καβάλι, φλογέρα)
Μιχάλης Νικόπουλος (λαούτο, μαντολίνο, μπουζούκι, τραγούδι)
Γιάννης Νόνης (μπάσο)
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
10:00 – 14:00 Νευς Αμάρι: Φυσιολατρική – Πολιτιστική διαδρομή (Άγιος Τίτος – Κερά Παναγιά). Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το οροπέδιο του Αγίου Τίτου και θα καταλήξει στον βυζαντινό ναό της Παναγίας της Κεράς όπου θα προσφερθεί κέρασμα από τον σύλλογο Αμαρίου. Για όσους το επιθυμούν, θα γίνει από τους ξεναγούς μικρή παράκαμψη και επίσκεψη στο βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Άννας. Πληροφορίες: Τσαγκαράκη Μαρία – τηλ. επικοινωνίας 6946800711.
11:00 – 15:00 Φουρφουράς: Εκμάθηση και διαγωνισμός πρέφας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρφουρά θα διεξάγει διαγωνισμό και μαθήματα πρέφας για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να βρίσκουν παρέα οι μεγαλύτεροι ώστε να ζωντανέψουν τα καφενεία μας. Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: Μουρτζανού Γαρυφαλλιά – τηλ. επικοινωνίας 6984524567.
18:00 – 19:00 Νευς Αμάρι: «Εγκαίνια έκθεσης Λαϊκής Τέχνης στο παλαιό σχολείο στο Νευς Αμάρι». Υφαντά και κεντήματα από την παράδοση του Αμαρίου, του Οψιγιά και άλλων χωριών του Δήμου. Ανάμεσά τους και έργα της αείμνηστης λαϊκής ζωγράφου Ουρανίας Καλομενοπούλου, καθώς και έργα παλαιά και σύγχρονα, όπως υφαντά, ξυλόγλυπτα και άλλα αντικείμενα. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκη Πετράκη. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμαρίου – Οψυγιά «Η ΣΑΜΙΤΟΣ» και την Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου. Ωράριο έκθεσης Σάββατο & Κυριακή 11:00 – 20:00, Δευτέρα & Τρίτη από 11:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00. Τις ώρες της έκθεσης θα είναι ανοικτό και το Σχολικό Μουσείο. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμαρίου – Οψυγιά «Η ΣΑΜΙΤΟΣ» και την Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου.
18:30 – 20:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Παντρεύτηκαν Αμαριώτες, αγάπησαν τον τόπο και τα χωριά του Αμαρίου και έφεραν από τα δικά τους μέρη την τέχνη της κουζίνας τους. Οι Αμαριώτισσες νυφάδες παρουσιάζουν και κερνούν μαγειρικές του τόπου τους, στη Σχολή Ασωμάτων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μέρωνα. Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: Διαμαντούλα Δελήμπαση – Μοσχονά – τηλ. επικοινωνίας 6977924509.
19:00 – 20:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Ημερίδα με θέμα: «Το νερό και τα καιρικά φαινόμενα στο Αμάρι». Κορυφαίοι επιστήμονες και μελετητές εξηγούν και συζητούν μαζί μας τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. (Εισηγητές: Μ. Λέκκας, Μετεωρολόγος και Β. Μαμαγκάκης, Διευθυντής διαχείρισης των υδραυλικών έργων του ΟΑΚ). Ο Γεωλόγος Βασίλης Σιμιτζής θα αναφερθεί στο θέμα «Γεωλογία, Απολιθώματα και Παλαιοπεριβάλλον της λεκάνης του Αμαρίου». Την εκδήλωση συντονίζει ο Ευάγγελος Κουμεντάκης, Διευθυντής του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.
20:30 Σχ. Ασωμάτων/Ι. Μονή Ασωμάτων: Εγκαίνια Έκθεσης ιστορικής φωτογραφίας «Αλλοτινοί καιροί» στο χώρο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων. Σημαντικά Γεγονότα – Διασκέδαση – Μετανάστευση της περιόδου 1961-1981. Μέσα από τις φωτογραφίες και τις διηγήσεις ζωντανεύουν οι μνήμες από τις σημαντικότερες στιγμές του τόπου μας. (Η έκθεση θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα από 21/7/2018 έως 29/7/2018).
17:00 – 22:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Στο χώρο του ΠΑΝΑΚΡΟΝ θα παρουσιαστεί «Εργαστήριο και Έκθεση Ψηφιδωτού» από τον Αμαριώτη καλλιτέχνη Μανώλη Ρουκούδη.
21:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: «Ταμπαχανιώτικα – Αστικά Τραγούδια της Κρήτης»
Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή με τους πρόσφυγες, έφτασε και το Μικρασιατικό τραγούδι τους. Οι μουσικές των προσφύγων και των Κρητών, ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα νέο είδος ακουσμάτων, που περισσότερο τραγουδούσαν οι κάτοικοι των πόλεων. Είναι τα αστικά τραγούδια της Κρήτης. Ο Ρεθεμνιώτης Στέλιος Φουσταλιεράκης (Φουσταλιέρης), μετά το τέλος της δεκαετίας του 1930, αφού είχε συνεργαστεί με τους ρεμπέτες του Πειραιά, αναδείχθηκε στον κυριότερο εκπρόσωπο του αστικού τραγουδιού. Ήταν εξαίρετος παίκτης του μπουλγκαρί, ενός οργάνου που ανήκει στην οικογένεια των ταμπουράδων. Οι μελωδίες των αστικών τραγουδιών, άλλες είναι πρωτότυπες , άλλες βασίζονται σε μικρασιατικά, νησιώτικα ή και ανατολίτικα πρότυπα, όμως όλες ανήκουν στην οικογένεια της βυζαντινής μουσικής.
Μουσικοί:
Γιώργος Παπαδάκης – μπουλγκαρί – τραγούδι
Ευγενία Τόλη – τραγούδι
Σπύρος Παπαδάκης – κιθάρα
Βασίλης Παπαδάκης – λαγούτο
Ερασιτέχνες και εραστές του τραγουδιού και της μουσικής
22:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Συναυλία με τον Ψαρογιώργη
O Γιώργης Ξυλούρης καταφέρνει να συνδυάζει, με το δικό του λιτό και αρμονικό τρόπο, τον ήχο της Κρητικής παράδοσης με σύγχρονα στοιχεία που τονώνουν την ελεύθερη φαντασία, με σκοπό να δώσει στους ακροατές μια διάσταση της Κρητικής Μουσικής σ’ ένα ευρύ πεδίο διαχρονικών αρχέτυπων και αυθεντικής έκφρασης που πηγάζει από τη βαθιά του σχέση με την Κρητική Μουσική μέσα από μια πλούσια εμπειρία συνεργασιών με μουσικούς από άλλες μουσικές παραδόσεις καθώς και με κορυφαίους καλλιτέχνες της σύγχρονης μουσικής σκηνής.
Στο πρόγραμμά του θα παρουσιάσει παραδοσιακά και δικά του κομμάτια και θα αυτοσχεδιάσει.
Παίζουν και τραγουδούν:
Γιάννης Πολυχρονάκης Κόντρα – Μπάσο
Αντώνης Ξυλούρης Λαγούτο – Τραγούδι
Νίκος Ξυλούρης Λύρα – Τραγούδι
Απολλωνία Ξυλούρη Κρουστό – Τραγούδι
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
19:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: «Παραδοσιακές Αμαριώτικες Πίτες». Παρασκευή και παρουσίαση διάφορων ειδών παραδοσιακών πιτών (μυζηθρόπιτα, σαρικόπιτα, νερόπιτα κ.α) με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετροχωρίου.
19:30-21:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: «Τα πλεονεκτήματα για την κτηνοτροφία και τα Κρητικά προϊόντα στην Αμαριώτικη Γη»
Θα συζητηθεί η δυναμική της τοπικής αιγοπροβατοτροφίας και των προϊόντων της. Θα παρουσιαστούν οι δράσεις που έγιναν στη Σχολή τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους κτηνοτρόφους. Θα παρουσιαστεί επίσης η προσπάθεια που έγινε τον τελευταίο χρόνο από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αμαρίου για την αναβάθμιση του Σταθμού.
Ομιλητές: Δρ Αλέξανδρος Στεφανάκης-Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης, Δρ Σμαράγδα Σωτηράκη-Τακτική Ερευνήτρια Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Ευάγγελος Αλεξανδράκης-Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής.
Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία τυριών και τοπικών προϊόντων.
Την εκδήλωση συντονίζει η κα Βαμιεδάκη Βίκη.
21:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥΤΟΥ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ – ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΕΡΔΙΝΑΚΗΣ – ΣΤΕΛΛΑ ΣΕΙΡΑΓΑΚΗ
«Ένα τραγούδι θα σου πω…». Η μουσική, η Κρήτη, το Ρέθυμνο, η πολύχρονη συνεπής πορεία στη ζώσα παράδοση του τόπου στον οποίο ζουν και αγαπούν, τους ξανανταμώνουν και τους ορίζουν.
Οι «Ήχοι του λαούτου» συνεχίζουν το «διαφορετικό» τους ταξίδι έτσι όπως μας είχαν πρωτοσυστηθεί, αναζητώντας πάντα τη γλύκα του παλιού παραδοσιακού ήχου αλλά και τη δροσιά του καινούργιου, μέσα από δικές τους συνθέσεις-δισκογραφία, «Όσα ταξίδια με το νου», «Κουβέντιαζε μου του σεβντά», «Πρόβαλε χαϊδεμένο μου», «Έλα τη νύχτα τη γλυκιά» κ.ά.
22:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: «Βετεράνοι Αμαριώτες Χορευτές συναντώνται στη σκηνή του Amari Green Festival!» Ξακουστοί σε όλη την Κρήτη και τον κόσμο για τον περίτεχνο χορό τους, Αμαριώτες χορευτές από 50 ετών και άνω, θα χορέψουν αγαπημένους τους σκοπούς, ζωντανεύοντας ξανά μνήμες και σημαντικές στιγμές από μεγάλα γλέντια και χαρές του τόπου μας. Μαζί τους, η νέα γενιά, με τα χορευτικά συγκροτήματα από τα χωριά του Δήμου Αμαρίου να παίρνουν τη σκυτάλη της τέχνης του χορού!
Αμαριώτες μουσικοί θα τους συνοδεύσουν στη λύρα, το λαούτο και το τραγούδι!
Μια μοναδική βραδιά για την παράδοση του Αμαρίου, ως φόρος τιμής στους σπουδαίους χορευτές του!
Τρίτη 24 Ιουλίου 2018
10:00-14:00 Πλατάνια: «Αναζητώντας τη φύση» Φαράγγι Πλατανίων 10:00 Εκκίνηση για ανάβαση 11:30 Πιθανή ώρα για τερματισμό ανάβασης, διάλειμμα για ανάπαυση και ξενάγηση και στη συνέχεια επιστροφή στο χωριό για ξενάγηση και κέρασμα από τον Σύλλογο Πλατανίων. Το συντονισμό έχει ο κ. Κλάδος Βασίλης, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμαρίου. Πληροφορίες: Κλάδος Βασίλης – τηλ. επικοινωνίας 6955801519.
18:30 – 19:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Ημερίδες με θέματα: α) «Γεωπάρκο Ψηλορείτη – Τουριστικό Οδοιπορικό και εργαλεία προώθησης τοπικών προϊόντων» σε συνεργασία με τον ΑΚΟΜΜ και β) «Βιολογική Γεωργία – Βιώσιμη Ανάπτυξη Υπαίθρου» από τον Οργανισμό ΔΗΩ, τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων όπου παρουσιάζεται η διαδικασία πιστοποίησης προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας αλλά και η πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων & Συστημάτων διαχείρισης ποιότητας όπως επίσης και δράσεις ή ενέργειες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διάδοση της βιολογικής γεωργίας και γενικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια τροφίμων.
Πληροφορίες: Φωτάκης Γεώργιος – τηλ. επικοινωνίας 6976501507.
19:30-20:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Ημερίδα με θέμα: «Κυκλική Οικονομία, Ανακύκλωση, Πράσινα σημεία και καλές πρακτικές» Συντονιστής της ημερίδας: ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ. Πληροφορίες: Βαρούχας Νικόλαος – τηλ. επικοινωνίας 6972423552.
20:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: «Προετοιμασία Χόντρου (Κρητικού Τραχανά)». Παρουσίαση της διαδικασίας παρασκευής γλυκού και ξινού χόντρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παντάνασσας.
21:30 – 22:30 Γερακάρι: Κουκλοθέατρο: H ομάδα «ΟΥΠΣ» σας παρουσιάζει την διασκεδαστική και διαδραστική παράσταση «Ατρόμητοι Πειρατές», στο Γερακάρι στο χώρο του Νηπιαγωγείου και της νέας παιδικής χαράς. Προηγείται εργαστήριο δημιουργίας κούκλας.
21:30 – 22:30 Πλάτανος: «Αμαριώτικα Παραμύθια: Μία φορά και έναν καιρό… οι μύθοι συναντήθηκαν στο Αμάρι» από τον Γιώργο Ξενικάκη και την Βίκυ Φανέλη στον Πλάτανο στον χώρο της νέας παιδικής χαράς.
21:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: «Ο Τρομάρας» του Γεώργιου Βιζυηνού
Συντελεστές της παράστασης:
Διασκευή – σκηνοθεσία – ερμηνεία, Μαρινέλλα Βλαχάκη, Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων – θέατρο σκιών (βίντεο): Νίκος Μπλαζάκης, Μουσική – τραγούδι επί σκηνής: Λεωνίδας Μαριδάκης, Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Φαλιέρου, Σχεδιασμός φώτων: Κατερίνα Παπανδρέου, Επεξεργασία βίντεο: Νίκος Κασιμάτης, Τεχνική υποστήριξη: Διονύσης Μανουσάκης.
Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018
18:00 Φουρφουράς: «50 + 2 χρόνια Γυμνασίου Φουρφουρά: Χθες, Σήμερα, Αύριο»
Περιλαμβάνει: Έκθεση φωτογραφιών από τη σχολική ζωή. Συναντήσεις μαθητών – καθηγητών – αποφοίτων στο προαύλιο του σχολείου. Ομιλίες – παρουσίαση της 50χρονης διαδρομής, σημερινή κατάσταση, στοχεύσεις για το μέλλον.
22:00 Φουρφουράς: Βραδιά Κρητικής και λαϊκής μουσικής με τον Λευτέρη Τζαγκαράκη και το συγκρότημά του.
Λύρα – Τραγούδι: Τζαγκαράκης Λευτέρης
Λαούτο – Τραγούδι: Σεισάκης Γιάννης
Μπουζούκι – Τραγούδι: Μαυρομάτης Γιάννης
Κιθάρα – Τραγούδι: Τζίμας Δημήτρης
Τύμπανα: Μάνος Ναζλής
Θα ακολουθήσει κέρασμα προσφορά των τοπικών επιχειρήσεων όπως και επιχειρήσεων αποφοίτων του σχολείου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φουρφουρά.
Την εκδήλωση συντονίζει η κα Βασιλάκη Στέλλα, Πρόεδρος της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ.
Εκθέσεις τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων θα λειτουργήσουν Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στο κτήμα Πάνακρον.
Πηγή:www.zarpanews.gr
Δείτε επίσης
- Κομβος ΔΕΛΤΑ. Να είμαστε καλά να τον θυμόμαστε ?? !!
- Πρωτοβουλία για την επανασύσταση του ιστορικού Δήμου Τυμπακίου
- Το Τυμπάκι γίνεται παγκόσμιος κόμβος στις τηλεπικοινωνίες
- Δημοσκόπηση MRB: Ποσοστά ευρωεκλογών για ΝΔ, κατρακυλά ο ΣΥΡΙΖΑ, «να αλλάξει ο αρχηγός» στο ΠΑΣΟΚ
- Τυμπάκι: Ημέρα αθλητισμού αλλά το κλειστό γυμναστήριο ακόμα...έρχεται