Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νοθευμένο λάδι
Στην Βουλγαρία πηγαίνουν οι Έλληνες προκειμένου να αγοράσουν φθηνό ελαιόλαδο. Όπως αναφέρει στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Σουφλίου, Θοδωρής Τσιαμίτας «ο κόσμος φεύγει για τα πάντα πλέον. Παλαιότερα οι Έλληνες αγόραζαν σχεδόν αποκλειστικά ποτά και τσιγάρα. Πλέον, πρώτα παίρνουν ελαιόλαδο και μετά κάποιο άλλο προϊόν.»
Ο κ. Τσιαμίτας συνέχισε λέγοντας: «Εμείς έχουμε κάνει προωθητικές ενέργειες, ενημερώσεις, για να ψωνίζει ο κόσμος από τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά όταν ο άλλος δεν έχει χρήματα, θα κοιτάξει τις πιο οικονομικές για εκείνον λύσεις. Γιατί μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, την ενεργειακή κρίση, τώρα με τον πληθωρισμό δεν μπορούν οικονομικά να αγοράζουν από εδώ και πηγαίνουν είτε Βουλγαρία είτε Τουρκία είτε Σκόπια. Σκεφτείτε ότι στην Τουρκία η βενζίνη έχει 1 ευρώ με 1,1 ευρώ το λίτρο και εδώ έχει 1,9 ευρώ το λίτρο. Ενώ η ελληνική φίρμα, το κρητικό ελαιόλαδο έχει στη Βουλγαρία το 1/3 της τιμής εδώ».
Από την πλευρά του ο αγρότης και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας, είπε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” πως «πάρα πολλοί είναι εκείνοι που περνούν τα σύνορα για να προμηθευτούν το λάδι τους. Κάποια μαγαζιά μάλιστα προσφέρουν το λίτρο ακόμη και 6 ευρώ, ενώ τα 5 λίτρα μπορεί κανείς να τα βρει στη Βουλγαρία με 18-20 ευρώ. Βέβαια είναι αμφιβόλου ποιότητας, αλλά ο κόσμος κοιτάει να έχει και όχι τόσο την ποιότητά του».
Επιτήδειοι εξαπατούν καταναλωτές με νοθευμένο ελαιόλαδο
Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στο OPEN πολλοί από τους παράνομες πωλητές ελαιόλαδου ταξιδεύουν στην Βουλγαρία ώστε να προμηθευτούν φθηνό σπορέλαιο, με μόλις 0,80 ευρώ ανά λίτρο το οποίο στην συνέχεια το αναμειγνύουν με αγνό ελαιόλαδο και το πουλάνε σε χαμηλότερη τιμή στην Ελλάδα. Για το θέμα του νοθευμένου ελαιόλαδου μίλησαν ειδικοί στην κάμερα του Open.
«Οι επιτήδειοι μπορούν να αγοράσουν το σπορέλαιο σε παλετό- δεξαμενές, δηλαδή δεξαμενές ενός τόνου για να είναι ακόμη πιο χαμηλή η τιμή», είπε ο Πρόεδρος Αγροτών Ορμύλια Χαλκιδικής, Χρήστος Τσιπέλης.
«Κυρίως η νοθεία γίνεται με σπορέλαια και κάποια στιγμή, βάφονται με κάποιες χρωστικές–νόμιμες ή με χλωροφύλλη (συνθετική ή φυτική)», δήλωσε από πλευράς του ο Χημικός με ειδικότητα στο ελαιόλαδο, Νίκος Φακουρέλης.
«Έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που έρχεται σε εργαστήριο ελαιόλαδου προκειμένου να πιστοποιήσει την ποιότητα του λαδιού που αγοράζει. Προφανώς αυτό συμβαίνει γιατί ο κόσμος είναι υποψιασμένος», είπε ο Υπεύθυνος εργαστηρίου ελαιόλαδου, Παναγιώτης Κατσάρης.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
ΕΦΕΤ: Πώς θα ξεχωρίσετε το νοθευμένο ελαιόλαδο – Τι πρέπει να προσέχετε
Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΕΤ είχε δώσει μέσω της ιστοσελίδας του, www.efet.gr χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις, για να προστατεύονται από απάτες που γίνονται σχετικά με την νοθεία στο ελαιόλαδο. Αναλυτικά, οι καταναλωτές θα πρέπει :
Να προμηθεύονται ελαιόλαδο μόνο από νόμιμα άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
Να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την ετικέτα του ελαιόλαδου που πρόκειται να αγοράσουν η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον:
-την κατηγορία πώλησης του ελαιόλαδου (ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ, ΠΑΡΘΕΝΟ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ).
-τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μονάδας τυποποίησης (EL-40-_ _ _).
-τα στοιχεία του υπευθύνου της επιχείρησης.
Να αποφεύγουν την αγορά ελαιόλαδου από πλανόδιους (χωρίς την απαραίτητη άδεια) και ανώνυμους πωλητές.
Να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή την προμήθεια ελαιόλαδου μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, από ιστοσελίδες παραγωγικών ή εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν όλες τις εγγυήσεις για την διάθεση επώνυμου ελαιόλαδου.
Επίσης ο Φορέας προτρέπει :
Τους καταναλωτές να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες, μέγιστης χωρητικότητας 5 λίτρων.
Τις επιχειρήσεις (εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις) να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες των 5, 10 , 20, 25, έως και 50 λίτρων.
Τους πολίτες να μεριμνούν ώστε με την παραλαβή του ελαιόλαδου να παραλαμβάνουν τις νόμιμες φορολογικές αποδείξεις αγοράς του.
Τους πολίτες να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους μεταξύ αυτών που διαθέτουν στοιχεία που εγγυόνται την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.
Τους πολίτες να επικοινωνούν άμεσα με τον ΕΦΕΤ στο τηλέφωνο 11717 ή μέσω της ιστοσελίδας του https://www.efet.gr/index.php/el/consumers/ilektroniki-ypovoli για την υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας στην περίπτωση, ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή μη φυσιολογικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου (γεύση, οσμή, χρώμα κ.α.).
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Έρχεται ο 11ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Ελαιόλαδου - Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
- Μεγάλο deal για τον κλάδο του ελαιολάδου σε Κρήτη και Πελοπόννησο
- Δήμος Φαιστού: Και η “Φαμέλια Αστερουσίων” στην εκδήλωση για το ελαιόλαδο
- Δήμος Φαιστού: Ενημερωτική εσπερίδα για το ελαιόλαδο
- Πανάκριβο πλέον το ελαιόλαδο - Από τα 4,5 ευρώ έφθασε τα 8,5 ευρώ χονδρική (vid)