Θέμα mesaralive.gr: Ο ρομαντικός λυράρης

mesaralive.gr  18 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Θέμα mesaralive.gr: Ο ρομαντικός λυράρης

Σαν όμως περάσει και δεν μπορέσει ν’ αφήσει τ’ αχνάρια του τότε αναδύονται από το τόσο σκοτάδι φωτεινές εστίες

Ο χρόνος στο πέρασμά του κλωθογυρίζει τις μνήμες και τα συναισθήματα. Ενίοτε αλλοιώνει το φως της ψυχής και απλώνει στο διάβα του σκιές.

Σαν όμως περάσει και δεν μπορέσει ν’ αφήσει τ’ αχνάρια του τότε αναδύονται από το τόσο σκοτάδι φωτεινές εστίες, όπως ετούτη του ρομαντικού λυράρη του διαχρονικού έφηβου, του Αλέκου Καλεμάκη.

Ο Αλέκος Καλεμάκης έχει μια λαμπρή πορεία στους μουσικούς δρόμους της κρητικής μουσικής, όπως λέει ο ίδιος στις δημόσιες αναφορές του ανδρώθηκε μουσικά στον Σίβα Μεσαράς. Το λέει αυτό γιατί χρόνια παλιότερα στην αρχή της ίδρυσης του Πολιτιστικού Συλλόγου «Θέμος Κορνάρος» εκείνος χάριζε απλόχερα στη γιορτή του Άη Γιάννη του Προδρόμου, τη μουσική του δίχως αντάλλαγμα γιατί το μόνο που τον ένοιαζε ήταν η μουσική, η ευαρέσκεια των ανθρώπων ο ενθουσιασμός με το οποίο διασκέδαζαν τότε οι άνθρωποι.
Από τότε λοιπόν είχε στα χέρια του ένα λαϊκό ποίημα για ένα ήρωα – αντρειωμένο τον Ξωπατέρα. Μέλημά του ήταν πώς να του δώσει πνοή με τη μουσική του και μετά να το προσφέρει στον κόσμο για να γνωρίσει την ιστορία του τόπου. Μεγάλο πράγμα τούτο να νοιάζεσαι για την ιστορία σου, για την παράδοση και για την πνευματική τροφή.
Τα’ όνειρο έγινε πραγματικότητα. Καταγράφηκε η μουσική σε ένα cd με την συνεργασία των Ψαραντώνη, Γ. Βιτώρο, Α, Σαλούστρο, Μαρία Στεφανάκη, Φανούριο Καλεμάκη, την χορηγία των Πολιτιστικού Συλλόγου «Θέμος Κορνάρος» του Σίβα, του Συλλόγου «Φίλων της Ι.Μ. Οδηγήτρια» και τώρα έχουμε την χαρά να έχουμε στα χέρια μας τον πολύτιμο αυτό θησαυρό. Στην όλη καλλιτεχνική παρουσίαση σύνδραμε από το δικό της μετερίζι και η προικισμένη λαϊκή ζωγράφος κα Ιωάννα Κορνάρου - Πρατικάκη, φιλοτεχνώντας το εξώφυλλο του cd. Επιπρόσθετα θέλησε να μας χαρίσει μέσω της ζωγραφικής τη ζωή και το έργο του Ξωπατέρα κι έτσι στο Πύργο του Ξωπατέρα έχουμε τη δυνατότητα να ξεναγηθούμε μέσω της τέχνης και να φανταστούμε πώς ήταν εκείνα τα χρόνια και τι έκανε αυτό ο Ήρωας ο επαναστάτης που η καρδιά του δεν ήθελε να μείνει υπόδουλη στον κατακτητή.
Νοιώθουμε ψυχική χαρά ακούγοντας τη μουσική, την αφήγηση και το τραγούδι. Μοναδικά περάσματα, ιεροτελεστικά θα έλεγα και σαν σε λειτουργία περιμένουμε την Πέμπτη 19 Ιουλίου στην πλατεία του Σίβα να κοινωνήσουμε την όλη δημιουργία.

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli ‘Federico II”].

 

mesaralive.gr  18 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ