Ο Μεσαρίτης λυράρης που παραδίδει δωρεάν μαθήματα στο «ΔιαRτηρητέο»

mesaralive.gr  21 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
Ο Μεσαρίτης λυράρης που παραδίδει δωρεάν μαθήματα στο «ΔιαRτηρητέο»

Ο καλλιτέχνης Αλέκος Καλεμάκης από τη Μεσαρά

Ένας αληθινός χώρος πολιτισμού στο Ηράκλειο - Χάνδακος 71 - καλλιτεχνικός πολυχώρος που πλαισιώνεται από άτομα που έχουν διάθεση να προσφέρουν πραγματικά της ψυχής τους και της τέχνης τους τα δώρα.

Ένας από αυτούς είναι ο καλλιτέχνης Αλέκος Καλεμάκης από τη Μεσαρά. Ο εν λόγω λυράρης και οργανοποιός με αστείρευτη αγάπη για τη μουσική θέλησε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα κάνοντας δωρεάν σεμινάρια λύρας, μαντολίνου και λαούτου στα παιδιά, τόσο στο "ΔιαRτηρητέο" όσο και στο εργαστήρι του στα Καπαριανά - Μοίρες. 

Ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι φύση και θέση ευαίσθητος. Τώρα που η οικονομική κρίση έχει φέρει πολλά δεινά σε όλα τα επίπεδα και το σπουδαιότερο μάς έχει απομονώσει και απομακρύνει τον ένα από τον άλλο η μουσική ας γίνει δίαυλος επικοινωνίας. Ας γίνει το μέσον για να ανέβουμε τα σκαλοπάτια του πολιτισμού ένα - ένα από την αρχή. Ας γνωρίσουμε μέσω της διδασκαλίας του εκλεκτού αριστοτέχνη λυράρη Αλέκου Καλεμάκη τη φωτεινή πλευρά μας και να οδηγηθούμε μέσα από τα μονοπάτια της μουσικής και της παράδοσης, στη λεωφόρο της γνώσης για πιότερο φως.
 

Ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης εκτός από τη διδασκαλία μουσικής διδάσκει και τη δημιουργία - κατασκευή του μουσικού οργάνου. Γιατί όπως λέει ο ίδιος όταν παίζεις τον όμορφο ήχο στη λύρα ή στο μαντολίνο πρέπει να ξέρεις πώς και από πού βγαίνει αυτή η όμορφη μελωδία για να γίνει δικιά σου και μαζί της  να πορευτείς εναρμονισμένα.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον μαθητή του η  δημιουργία του Μπουλγαρί Φλαμούρι με καπάκι από παλιό κέδρο Αιγύπτου και κλειδιά - ταστιέρα από έβενο, μανίκι φλαμούρι με κόντρες βέγκε.

Η μουσική είναι το καταφύγιο του πόνου όλου του κόσμου που μπορεί να λειτουργήσει και ως καταγγελία ενάντια στη βία, το ρατσισμό και τη βαρβαρότητα.

 

Εύα καπελλάκη - Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell' Universita' degli studi di Napoli "Federico II"].

 

mesaralive.gr  21 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα