Θεία Λειτουργία 1300 χρόνια μετά, στην παλαιοχριστιανική Βασιλική

mesaralive.gr  01 October, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Θεία Λειτουργία 1300 χρόνια μετά, στην παλαιοχριστιανική Βασιλική

Με ευλάβεια και κατάνυξη τελέστηκε σήμερα το πρωί στο χωριό Μητρόπολη του Δήμου Γόρτυνας, υπαίθρια λειτουργία στα ερείπια παλιάς Βασιλικής, για πρώτη φορά μετά από 1300 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η υπαίθρια λειτουργία τελέστηκε στα πλαίσια του 3ου Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου Γόρτυνας, δίπλα στο σύνθρονο της παλιάς Βασιλικής του Ιουστινιανού, όπου για 1000 χρόνια, περίπου, αυτός ο τόπος, την πρωτοβυζαντινή περίοδο, ήταν η έδρα της Εκκλησίας της Κρήτης.

Συγχρόνως με την υπαίθρια Θεία Λειτουργία τελέστηκε και μνημόσυνο για κάποιους πρωτεργάτες του Κρητικού πολιτισμού, μακαριστούς, τον Αθανάσιο Παλιούρα, τον Μανόλη Μιχαλοδημητράκη, τον Μανόλη Μπορμπουδάκη, τον Γιάννη Σακελλαράκη, και τον Σπυρίδωνα Ευαγγελάτο. Να σημειωθεί ότι  σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου. Μετά την Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο στους πρωτεργάτες του Κρητικού Πολιτισμού  το υπόλοιπο πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση των Συνέδρων στην παλαιοχριστιανική Βασιλική της Μητρόπολης της αρχαίας Γόρτυνας από την κ. Συθιακάκη Βασιλική, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου
Μετάβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού
Αναφορά στον Μινωικό Πολιτισμό και το ρόλο του Κρητικού
Νότου από την κ. Κόπακα Κατερίνα, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας Παν. Κρήτης

Γεύμα προς τιμήν των Συνέδρων στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού από την Ενορία Καμηλαρίου και λήξη συνεδρίου.

 

mesaralive.gr  01 October, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ