Τακτική άσκηση: Με ποιο τρόπο καθυστερεί τη φθορά του σώματος

onmed.gr  27 November, 2018 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Τακτική άσκηση: Με ποιο τρόπο καθυστερεί τη φθορά του σώματος

Οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση έχουν σχεδόν τους ίδιους μυς με τους 25χρονους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 28 ανθρώπους άνω των 70 ετών, οι οποίοι ασκούνταν χωρίς διακοπή από τη δεκαετία του ’70. Όσοι  γυμνάζονταν τακτικά είχαν τη βιολογική ηλικία των ανθρώπων που είναι 30 χρόνια μικρότεροί τους.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι συμμετέχοντες δεν ήταν αθλητές, αλλά απλοί άνθρωποι που είχαν εντάξει τη γυμναστική στη ζωή τους.

«Ενδιαφερόμαστε πολύ για τους ανθρώπους που ξεκίνησαν να γυμνάζονται τη δεκαετία του '70 και το έκαναν καθαρά ως χόμπι», είπε ο καθηγητής φυσιολογίας και επικεφαλής της μελέτης Σκοτ Τρέιπ.

Με τη βοήθεια των social media, οι ερευνητές ανακάλυψαν 28 ανθρώπους που διατηρούσαν αυτό το επίπεδο δραστηριότητας τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Ερεύνησαν επίσης άλλα δύο γκρουπ: μη δραστήριους 70χρονους και γυμνασμένους 20χρονους.

Εξέτασαν τις αερόβιες δεξιότητές τους και μέτρησαν τον αριθμό των τριχοειδών αγγείων και των ενζύμων στους μυς, τα υψηλά επίπεδα των οποίων δείχνουν καλή μυϊκή υγεία.

Όσοι ασκούνταν, είχαν περισσότερα ένζυμα και τριχοειδή αγγεία από τους ανενεργούς ηλικιωμένους και είχαν την ίδια μυϊκή υγεία με τους 20χρονους. Η μόνη διαφορά των ηλικιωμένων αθλητών με τους νέους είναι ότι οι μεγάλοι είχαν ελαφρώς μειωμένη δυνατότητα αερόβιας άσκησης. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη δυνατότητα παραμένει 40% υψηλότερη, συγκριτικά με τους συνομήλικους που ακολουθούν καθιστική ζωή.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι όσοι παραμένουν δραστήριοι, μπορούν να καθυστερήσουν τη σωματική φθορά που έρχεται με την ηλικία και να χτίσουν ένα γερό μυϊκό σύστημα καθώς μεγαλώνουν.

 

onmed.gr  27 November, 2018 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα