5 διατροφικές συνήθειες που προκαλούν πρόωρη γήρανση

https://healthstories.gr/  01 July, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
5 διατροφικές συνήθειες που προκαλούν πρόωρη γήρανση

Η γήρανση είναι ένας αναπόφευκτος παράγοντας της ζωής. Αν ο τρόπος ζωής μας είναι υγιεινός, τότε σίγουρα τα σημάδια του χρόνου θα αργήσουν να έρθουν. Συνεπώς, ήρθε η ώρα να πετάξουμε από πάνω μας κάποιες βλαβερές συνήθειες που μας γερνάνε, πριν την ώρα μας!

Δεν υπάρχουν σίγουροι τρόποι πρόληψης της γήρανσης, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να κάνετε και επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης, λένε οι ειδικοί. Και ποια είναι αυτά;

Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

«Η μη κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης μπορεί να γεράσει ένα άτομο πιο γρήγορα», εξηγεί η Anya Rosen, MS, RDN, LD, προσθέτοντας ότι η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση της άλιπης μάζας σώματος. Ως εκ τούτου, η απώλεια μυών καθώς γερνάμε, γνωστή και ως σαρκοπενία, «συμβάλλει σε τραυματισμούς και χρόνιες ασθένειες».

Προσοχή στη ζάχαρη

Σίγουρα, το να τρως γλυκά και λιχουδιές είναι νόστιμο. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, μπορεί να παίξει ρόλο στην γρηγορότερη γήρανση.

«Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να σε γεράσει πιο γρήγορα», εξηγεί η διαιτολόγος Kathryn Piper, RDN, LD και προσθέτει ότι αυτή η διατροφική συνήθεια μπορεί «να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Η Piper, λέει στο eatthis.com ότι αυτά, προκαλούν «βλάβη κολλαγόνου», η οποία μπορεί να αυξήσει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. “Η έκθεση στον ήλιο επιταχύνει αυτή τη διαδικασία και προσθέτει στα σημάδια γήρανσης ενός ατόμου.”

Δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για τη διατήρηση των κινήσεων του εντέρου και την προώθηση του κορεσμού. Και σύμφωνα με την Jeanette Kimszal, RDN, NLC, η μη κατανάλωση επαρκών φυτικών ινών «μπορεί να αυξήσει τη γήρανση». Οι φυτικές ίνες «συσχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας και η κατανάλωση τους έχει συνδεθεί με βελτιώσεις στη φλεγμονή και στην υγεία του εντέρου επίσης». Αυτοί οι παράγοντες «έχουν συσχετιστεί με τη μακροζωία».

Τρώτε υπερβολικές ποσότητες επεξεργασμένων κρεάτων

Η κατανάλωση κόκκινο κρέατος, μπέικον και λουκάνικων μπορεί να έχει υπέροχη γεύση, αλλά η συχνή κατανάλωση τους, οδηγεί σε πρόωρη γήρανση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα, έχει ταξινομήσει τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνα της Ομάδας 1, πράγμα που σημαίνει ό,τι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Και δεδομένου ό,τι πολλά από αυτά τα τρόφιμα είναι φορτωμένα με νάτριο, η υπερβολική κατανάλωσή τους, μπορεί να συνδέεται με την πρόωρη γήρανση των κυττάρων.

Δεν τρώτε πορτοκαλί λαχανικά

Οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και οι πιπεριές, περιέχουν όλα βήτα καροτίνη, ένα καροτενοειδές που προσφέρει μερικά μοναδικά οφέλη για την υγεία.

Τα καροτενοειδή, όπως η βήτα καροτίνη, συσσωρεύονται στο εξωτερικό στρώμα του δέρματός μας και λειτουργούν ως προστατευτικό φράγμα στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η κατανάλωση τροφών με βήτα καροτίνη, βοηθά στη βελτίωση της γήρανσης του δέρματος υποστηρίζοντας την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος, μειώνοντας τελικά την ανάπτυξη ρυτίδων και κηλίδων γήρανσης.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης, ό,τι η συμπερίληψη επαρκών ποσοτήτων βήτα καροτίνης στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες από τις ακτίνες UV.

 

https://healthstories.gr/  01 July, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα