Τα παρατάνε όλα και πάνε εκεί: Στο νησί της απόλυτης ελευθερίας κάνεις τη ζωή που πάντα ονειρευόσουν

https://menshouse.gr/  28 July, 2023 ΑΡΘΡΑ
Τα παρατάνε όλα και πάνε εκεί: Στο νησί της απόλυτης ελευθερίας κάνεις τη ζωή που πάντα ονειρευόσουν

Με απέραντη θέα στην θάλασσα που χωρίζει την Κρήτη από την Αφρική, η μικροσκοπική Γαύδος αποτελεί την λύση για αυτούς που θέλουν να βιώσουν την απόλυτη ελευθερία, σε έναν τόπο που δεν θυμίζει σε τίποτα άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Εάν έχεις στο μυαλό σου κοσμοπολίτικες καταστάσεις, με γκλαμουράτες παραλίες, δυνατή μουσική από διάσπαρτα μπιτσόμπαρα και φουλ νυχτερινή ζωή, είναι προφανές και ξεκάθαρο ότι η Γαύδος δεν σου ταιριάζει. Άλλωστε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κέρκυρα και πολλά άλλα βρίσκονται εκεί για να καλύψουν τα γούστα σου.

Εφόσον, όμως, είσαι από εκείνους που αναζητούν ουσιαστικά μια ουτοπία, οφείλεις να γνωρίζεις ότι μια τέτοια όαση απομόνωσης σε περιμένει στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, λίγα μίλια μακριά από την Κρήτη.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού σύμφωνα με την απογραφή του 2021 είναι μόλις 151, ενώ εκεί ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλοί ερημίτες. Δηλαδή άνθρωποι που απαρνήθηκαν τον πολιτισμό, άφησαν πίσω τους τις ανέσεις αλλά και την τρέλα των πολύβουων αστικών κέντρων και εγκαταστάθηκαν εκεί σε πρόχειρα καταλύματα τα οποία στην πορεία εξελίχθηκαν στις μόνιμες κατοικίες τους.

Πλέον και καθώς τα χρόνια περνούν, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι δεν χρειάζεται να είσαι… κάπως για να ακολουθήσεις –έστω και για λίγες ημέρες- τον δικό τους τρόπο ζωής, να αφήσεις πίσω σου τις σκοτούρες και να προσαρμόσεις τον εαυτό σου στον ρυθμό της μαγευτικής Γαύδου.

Όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια, στο νησί θα βρεις πολλούς κατασκηνωτές που θεωρούν το συγκεκριμένο μέρος τον τελευταίο τέτοιου τύπου παράδεισο, όμως πλέον η ανάπτυξη έχει δημιουργήσει και αρκετά καταλύματα τα οποία για την ώρα τουλάχιστον φτάνουν για να καλύψουν την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση.

Προφανώς αυτή η κατάσταση φέρνει και αλλαγές που ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε εντάσεις. Όπως συνέβη, για παράδειγμα, στο Σαρακήνικο, μια παραλία με εύκολη πρόσβαση και σχετική οργάνωση, σε σχέση με πολλές άλλες. Αυτά τα στοιχεία την καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή και πλέον… διεκδικούμενη! Παραδοσιακά ήταν τόπος προσέλευσης γυμνιστών (που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν στο νησί) όμως εκεί τοποθετήθηκαν πινακίδες με τις οποίες έγινε γνωστό ότι απαγορεύεται ο γυμνισμός, με την αιτιολογία ότι πρέπει να μπορούν εκεί να απολαύσουν την θάλασσα και οι οικογένειες της τοπικής κοινωνίας.

Όσο, όμως, διαδραματίζεται αυτή η διαμάχη, υπάρχουν και μπόλικες άλλες επιλογές, σε παραλίες βέβαια στις οποίες η πρόσβαση δεν είναι το ίδιο εύκολη. Είπαμε, όμως, εάν ζητούμενό σας είναι οι ανέσεις, η Γαύδος δεν είναι για τα μέτρα σας.

Για τους υπόλοιπους εξαιρετική πρόταση είναι ο διάσημος Άγιος Ιωάννης, με την ψιλή χρυσαφένια άμμο και τους κέδρους που δημιουργούν φυσική σκιά, ενώ πολύ κοντά θα βρείτε ταβέρνες για όλα τα απαραίτητα, καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αντίθετα, εάν προτιμάτε την ιδιωτικότητα και έχετε όρεξη για περπάτημα, προτιμήστε τον Λαυρακά. Κι εδώ τα δέντρα αρκούν για να σας προστατέψουν από τον ήλιο και κάτω από αυτά αλλά και στα καταγάλανα νερά της θα βρείτε την δροσιά που θα χρειαστείτε μετά από την 30λεπτη πεζοπορία που απαιτείται.

Φυσικά μια επίσκεψη στην Γαύδο οφείλει να περιλαμβάνει και μια βόλτα μέχρι την Τρυπητή, στο σημείο που είναι το νοτιότερο της Ευρώπης, όπου θα βρείτε τον περίφημο «θρόνο του Οδυσσέα». Η πρόσβαση γίνεται με σκάφος ή εναλλακτικά με τα πόδια από μονοπάτι που ξεκινάει από τον Κόρφο και έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα. Σημειώστε ωστόσο πως σε αντίθεση με άλλες παραλίες, εδώ δεντράκια για φυσική σκιά δεν υπάρχουν, οπότε εφοδιαστείτε με τις απαραίτητες ομπρέλες.

Βέβαια, οι διακοπές, ακόμη κι όταν μιλάμε για ένα τέτοιο ησυχαστήριο, είναι άμεσα συνδεδεμένες με το καλό φαγητό. Και τέτοιο υπάρχει άφθονο χάρη στα τοπικά προϊόντα της περιοχής, είτε μιλάμε για κρεατικά είτε για κηπευτικά, ενώ πέρα από κάθε αμφιβολία πρέπει να δοκιμάσετε και τα ψάρια που απλόχερα προσφέρει η ίδια μαγευτική θάλασσα που περιβάλει το νησί.

Στα «must», τέλος, ανήκει η επίσκεψη στον φάρο που ξεχωρίζει κοντά στην Άμπελο. Κατασκευάστηκε το 1880 αλλά καταστράφηκε μετά από βομαρδισμό κατά την διάρκεια του  Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όσο λειτουργούσε, είχε εμβέλεια που έφτανε τα 42 μίλια που τον καθιστούσαν τον 2ο σε εμβέλεια στον κόσμο μετά τον φάρο της Γης του Πυρός!

 

https://menshouse.gr/  28 July, 2023 ΑΡΘΡΑ