Γαύδος: Το νησί-ησυχαστήριο στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης
Το ταξίδι στη Γαύδο είναι μια διαφορετική εμπειρία. Εδώ, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, θα γίνετε ένα με τη φύση και θα απολαύσετε τις πιο ζεν διακοπές.
Ανάμεσα σε Κρήτη και Αφρική, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και καταμεσής σχεδόν του Λιβυκού πελάγους, η Γαύδος είναι από εκείνα τα μέρη που χαράσσονται στη μνήμη σου, γιατί δεν θυμίζουν σε τίποτα κάτι που έχεις ξαναδεί και ξαναζήσει. Στη Γαύδο πας για διακοπές και γυρίζεις πίσω άλλος άνθρωπος. Το τοπίο και οι παρθένες παραλίες που προσφέρουν μια αίσθηση ελευθερίας, λειτουργούν μέσα σου θεραπευτικά.
Το μικρό αυτό νησί που έχει ταυτιστεί με την Ωγυγία, όπου η Καλυψώ κρατούσε τον Οδυσσέα αιχμάλωτο, είναι ένας παράδεισος για κατασκηνωτές κι ένα γαλήνιο καταφύγιο για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές μακριά από όλους και όλα. Το ταξίδι είναι πολύωρο, αλλά η Γαύδος αποζημιώνει τους επισκέπτες της με εμπειρίες ζωής. Από τα Χανιά, µε αυτοκίνητο ή µε το ΚΤΕΛ, θα ταξιδέψετε µέχρι την Παλαιόχωρα ή τα Σφακιά κι από εκεί θα πάρετε τα καραβάκια για Γαύδο.
Εξερευνώντας τη Γαύδο
Η Γαύδος είναι ένα μικρό νησί το οποίο υπάγεται στο νομό Χανίων και στην Περιφέρεια Κρήτης. Το λιμάνι που δέχεται τα πλοία είναι ο Καραβές, ενώ η πρωτεύουσα του νησιού και το χωριό με τις μεγαλύτερες υποδομές είναι το Καστρί. Στο Καστρί βρίσκεται η έδρα του Δήμου και το αγροτικό ιατρείο του νησιού, ενώ υπάρχουν και ενοικιάζομενα δωμάτια και ένας φούρνο – ζαχαροπλαστείο. Με αφετηρία το Καστρί μπορείτε να επισκεφθείτε σχεδόν όλο το νησί, είτε με αυτοκίνητο είτε από τα ωραία και βατά μονοπάτια - η Γαύδος είναι ιδανικός προορισμός για πεζοπόρους.
ο μικρό χωριό Βατσιανά είναι το νοτιότερο κατοικημένο χωριό της Γαύδου, καθώς και της Ευρώπης. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο χωριό με τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια (σήμερα ελάχιστα κατοικούνται) και να επισκεφθείτε το μικρό λαογραφικό μουσείο. Ένα ωραίο αξιοθέατο του νησιού που δεν πρέπει να χάσετε είναι ο Φάρος. Κατασκευάστηκε από γαλλική εταιρεία τo 1880 και καταστράφηκε στον Β΄ Παγκοσμίο Πολέμο από βομβαρδισμό. Σήμερα, ο φάρος λειτουργεί ανακατασκευασμένος, φιλοξενώντας στο εσωτετικό του ένα φωτογραφικό μουσείο, καθώς και ένα καφέ με υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Μετά τον φάρο, θα συναντήσετε το χωριό Άμπελος. Κάποτε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και γραφικότερα χωριά της Γαύδου, αλλά σήμερα είναι ερειπωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του. Στη Γαύδο υπάρχουν 18 διάσπαρτα ξωκλήσια, με την εκκλησία του Άη Νικόλα να παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Όλο το νησί ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Μαγικές παραλίες
Σε απόσταση 1,5 περίπου χλμ. από το λιμάνι, θα βρείτε το Σαρακήνικο με τη χρυσή αμμουδιά και τα ρηχά νερά. Η παραλία πήρε το όνομά της από τους Σαρακηνούς πειρατές που χρησιμοποιούσαν τον κόλπο ως ορμητήριο. Εκεί υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, mini market, καφέ και λίγες ταβέρνες (πέρα από φρέσκο ψάρι, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το κοκκινιστό κατσικάκι). Λόγω της εύκολης πρόσβασης και της οργάνωσης, η παραλία είναι πολύ δημοφιλής και μαζεύει αρκετό κόσμο.
Μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, ο Άϊ-Γιάννης είναι μια απέραντη παραλία εξωτικής ομορφιάς με κέδρους και αμμόλοφους, που προτιμούν οι κατασκηνωτές και οι γυµνιστές (δεν είναι οργανωμένη και θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα). Μάλιστα, η συγκεκριμένη παραλία έχει ψηφιστεί ως η δεύτερη καλύτερη στον κόσμο από το Discovery Channel. Από εκεί, περπατώντας σε ένα παραθαλάσσιο μονοπάτι, μπορείτε να πάτε στην απομονωμένη παραλία-ησυχαστήριο του Λαυρακά.
Ο Ποταμός είναι μια ξεχωριστή παραλία που σχηματίζεται στην έξοδο ενός μικρού φαραγγιού και για να την προσεγγίσετε θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά σε ένα μονοπάτι από τον οικισμό Άμπελο. Αξίζει όμως ο κόπος, καθώς έχει υπέροχα νερά και κοκκινωπή άμμο, πλούσια σε άργιλο (ιδανική για λασποθεραπεία).
Σε απόσταση 7 χλμ. από το λιμάνι Καραβέ βρίσκεται το ακρωτήρι της Τρυπητής, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Εδώ, ο άνεμος και η θάλασσα έχουν σμιλέψει ένα αξιοσημείωτο και πασίγνωστο πλέον μνημείο της φύσης, το οποίο αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικές εικόνες του νησιού. Ο βράχος απλώνεται μέσα στη θάλασσα με τρεις εντυπωσιακές καμάρες να σχηματίζονται στα σπλάχνα του και να διαδέχονται η μια την άλλη. Πάνω από την νοτιότερη καμάρα βρίσκεται η τεράστια και πολυφωτογραφημένη καρέκλα - η μεγαλύτερη καρέκλα της Ευρώπης, όπως την αποκαλούν. Από εκεί θα απολαύσετε μια μοναδική θέα στην απεραντοσύνη του Λιβυκού Πελάγους. Στην Τρυπητή μπορείτε να φτάσετε με σκάφος ή με τα πόδια από μονοπάτι που ξεκινάει από τον Κόρφο.
Διαμονή
Kalypso Apartments
Gavdos Princess
Consolas Gavdos Studios
Μetochi Gavdos
Φαγητό
Το Στέκι της Γωγώς: Φημισμένο στέκι στο Καστρί για παραδοσιακή κουζίνα. Δοκιμάστε κατσικάκι τσιγαριαστό, χανιώτικο μπουρέκι και κουνέλι κοκκινιστό.
Ρακοπαγίδα του Στρατή: Επίσης στο Καστρί, για µεζέδες και σουβλάκια.
Φούρνος της Στέλλας: Απαραίτητη στάση στο Καστρί για χειροποίητη πίτσα και πίτες, καφέ και ωραία γλυκά.
Οι νοστιμιές της Ευτυχίας: Μαμαδίστικα πιάτα σε χορταστικές μερίδες. Μη χάσετε τα χειροποίητα ντολμαδάκια, τον ντάκο με μυζήθρα και το τσιγαριαστό κατσικάκι. Βρίσκεται στο Μετόχι.
Πανόραμα: Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά σε ένα μπαλκόνι με θέα τη θάλασσα, στην παραλία του Κόρφου.
Χελώνα: Ανοιχτό από το πρωί για καφέ και στη συνέχεια για φρέσκο ψαράκι αλλά και κρεατικά σε τραπεζάκια στην άμμο. Στην παραλία Σαρακήνικο.
Τρυπητή: Ταβερνάκι στα Βατσιανά που σερβίρει παραδοσιακό φαγητό με προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι.
Δείτε επίσης
- Mεσαρά: Νέα φουρνιά μεταναστών στο Λέντα
- Παρασύρης: Ερώτηση στη Βουλή για το παραλιακό μέτωπο Τυμπακίου
- Αντίστροφή μέτρηση για το Καρναβάλι Τυμπακίου
- Ηράκλειο: Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προς σφαγή - Σε ισχύ αυστηρά μέτρα
- Απίστευτες αποκαλύψεις από την δράση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών: 2 οι νέοι συλληφθέντες
Σχετικά άρθρα
- Σε ωρολογιακή βόμβα εξελίσσεται η Γαύδος…
- Τα παρατάνε όλα και πάνε εκεί: Στο νησί της απόλυτης ελευθερίας κάνεις τη ζωή που πάντα ονειρευόσουν
- Πώς μια ιδιωτική εταιρεία υποκαθιστά το κράτος και “σπουδάζει” δύο παιδιά της Γαύδου
- Η έλλειψη γυμνασίου στη Γαύδο χωρίζει οικογένεια στα δύο
- Η απάντηση της δημάρχου Γαύδου μετά το “παράπονο” της Κλ. Ρένεση για το νερό