Τα μηνύματα της εισόδου Σάλλα στην Παγκρήτια
Πώς το «ειδικό βάρος» του γνωστού τραπεζίτη αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της Παγκρήτιας. Ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών στην ανάπτυξη της οικονομίας. Τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας στο εννεάμηνο του 2016.
Με μία κίνηση-ματ η Παγκρήτια Τράπεζα κάλυψε αφενός τις εναπομείνασες κεφαλαιακές της ανάγκες, ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ, αφετέρου, απέκτησε στρατηγικό επενδυτή με ποσοστό τουλάχιστον 15%, τον έμπειρο τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα. Η τράπεζα όφειλε να κλείσει τις κεφαλαιακές της εκκρεμότητες μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Στελέχη της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι η τεχνογνωσία που θα μεταφέρει ο Μιχάλης Σάλλας αποτελεί το βασικότερο πλεονέκτημα για τις προοπτικές και το μέλλον της Παγκρήτιας Τράπεζας, πόσω μάλλον εάν στη νέα εποχή και στην κατεύθυνση της αναζήτησης του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, οι συνεταιριστικές τράπεζες διαδραματίσουν -όπως εξάλλου είναι ο σχεδιασμός- σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Διόλου τυχαία δεν είναι, όπως παρατηρούν, η δήλωση του κ. Σάλλα ότι «η νέα προσπάθεια όλων μας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της και θα διευρύνει τις προοπτικές της προς όφελος των συνεταίρων και των πελατών της».
Η κρίση γεννά ευκαιρίες, τονίζουν οι οικονομολόγοι ανά την υφήλιο, σε μια προσπάθεια να στείλουν το μήνυμα ότι ακόμη και στα δύσκολα, εάν κινηθείς μεθοδικά και αναλάβεις ρίσκο, η επιτυχία είναι μονόδρομος. Στην Ελλάδα, ο άνθρωπος που μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία και έπαιξε με γνώμονα το ρητό ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», είναι αναμφισβήτητα ο αυτοδημιούργητος τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας.
Ο Μιχάλης Σάλλας ξεκίνησε την τραπεζική του πορεία τον Δεκέμβριο του 1991, όταν εξαγόρασε με τη στήριξη μιας ομάδας επιχειρηματιών την κρατική Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ +10,00%, η οποία ήταν θυγατρική της Εμπορικής και... ζημιογόνος. Η μικρή Πειραιώς είχε τότε μόλις 25 εκατ. ευρώ ενεργητικό, 10 καταστήματα και απασχολούσε 200 εργαζόμενους.
Το 2013 και μετά από 6 εξαγορές τραπεζών σε 12 μήνες, ο όμιλος της τράπεζας Πειραιώς έχει 104 δισ. ευρώ ενεργητικό, 1.300 καταστήματα, παρουσία σε 9 χώρες και απασχολεί 24.000 εργαζόμενους. Κατάφερε να φέρει την Πειραιώς στην 1η θέση στην Ελλάδα. Μέσα σε όλες αυτές τις δεκαετίες, προχώρησε και σε άλλες εξαγορές, αρχής γενομένης από την κρατική Μακεδονίας-Θράκης, την ιδιωτική Τράπεζα Χίου, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη και μικρές ξένες που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα ενώ έδωσε μάχη για την απόκτηση της Τράπεζας Εργασίας.
Κινήθηκε έξυπνα εξαγοράζοντας τις μικρές ξένες τράπεζες (Geniki και Millennium), τις οποίες πήρε με «προίκα» και με τη δέσμευση τοποθέτησης κεφαλαίων στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς τόσο από την πορτογαλική BCP όσο και από τη γαλλική Societe Generale.
Είχε προηγηθεί η απόκτηση της υγιούς Αγροτικής και ο κύκλος έκλεισε με την εξαγορά των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών, της Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής.
Η μεγαλύτερη
Η Παγκρήτια είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα με πάνω από 80.000 μέλη-συνεταιριστές. Έχει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 1,6 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ καταθέσεις. Το 85% του συνόλου είναι δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διαθέτει δίκτυο με 47 καταστήματα στην Κρήτη και παρουσία σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Μήλο. Η τράπεζα ελέγχει σημαντικά μερίδια αγοράς στην Κρήτη και με βάση τις καταθέσεις έχει μερίδιο πάνω από 13% στο νησί και πάνω από 20% στο Ηράκλειο, ενώ έχει σημαντική θέση στη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε συνεργασία και με ευρωπαϊκά ταμεία.
Το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος τα μετά από φόρους κέρδη της Παγκρήτιας διαμορφώθηκαν στα 7,6 εκατ. ευρώ, έναντι 0,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα και 3,2 εκατ. ευρώ στη χρήση 2015.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αυξήθηκε στο 9,52% έναντι 8,78% την 31/12/2015, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 92,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31η/12/2015.
Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2015.
Πηγή:euro2day.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Παγκρήτια Τράπεζα: Προϋπόθεση ανάπτυξης, η γυναικεία ενδυνάμωση
- Παγκρήτια Τράπεζα: Στα 90,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων το 2023
- Παγκρήτια Τράπεζα: Toν Ιανουάριο του 2024 σε λειτουργία η θυγατρική της με εξειδίκευση το factoring
- Παγκρήτια: Επεκτείνει δίκτυο και υπηρεσίες - Ο οδικός χάρτης για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα
- Παγκρήτια Τράπεζα: Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της HSBC στην Ελλάδα