«Πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ αλλά δεν μας αποζημιώνει»
Μέσα στο 2019 θα τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ λαμβάνοντας υπόψη το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Στύλιου από την Άρτα. Αλλά, παράλληλα, τόνισε ότι οποιαδήποτε ποσά δοθούν σε ελαιοπαραγωγούς πρέπει να είναι σύννομα, ώστε να μην αντιμετωπίσει η χώρα κίνδυνο προστίμων από την Ε.Ε.
«Να παραβλέψουμε τις προϋποθέσεις του νόμου και να καταβάλουμε ίσως κάποιες αποζημιώσεις, και μετά από τέσσερα χρόνια να καλούμαστε με ανακτήσεις να τις γυρίσουμε πίσω; Όχι! Σωστά κάνετε και θέτετε την αγωνία των αγροτών εκεί της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Κόκκαλης.
«Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, στις 13/12/2018 ο ΕΛΓΑ αποφάσισε και ανέθεσε τη διενέργεια διαγωνισμού - είναι σε πλήρη εξέλιξη - για την τροποποίηση του κανονισμού του. Η τελευταία τροποποίηση του κανονισμού ήταν το 2011, αλλά δεν είχε σκοπό την αλλαγή ή μάλλον τη συμπλήρωση των ασφαλιστικών κινδύνων. Η τροποποίηση είχε να κάνει καθαρά με θέματα οικονομικών εισφορών. Άρα, εντός του 2019 θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αναλογιστική μελέτη, ώστε να υπαχθούν κι άλλα αίτια στον ΕΛΓΑ και άλλοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι, λέει ο νόμος. Γιατί, όντως, πολλές καλλιέργειες, πολλές ασθένειες δεν υπάγονται - κακώς δεν υπάγονται - στην αποζημίωση του ΕΛΓΑ. Το 2019 θα είναι έτοιμη η αναλογιστική μελέτη», πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Οι αποζημιώσεις και τα διαθέσιμα
Αναφορικά με τα διαθέσιμα του ΕΛΓΑ, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και απάντησε: «Απόδειξη είναι ότι η ροή των εκτιμήσεων και των αποζημιώσεων είναι συνεχής. Για το 2017 ο ΕΛΓΑ κατέβαλε αποζημιώσεις ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για τις ζημιές για το 2018 μέχρι τώρα έχει καταβάλει 46 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, θέμα διαθεσίμου δεν υφίσταται για τον ΕΛΓΑ.
Να θυμίσω βέβαια εδώ, ειρήσθω εν παρόδω, ότι στο παρελθόν καταβάλλονταν αποζημιώσεις εν είδει επιδοτήσεων χωρίς εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να λαμβάνει δάνεια ο ΕΛΓΑ και να έχει υποστεί το παθητικό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έπαιρνε δάνεια για να καλύψει όχι προσήκουσες, όχι νόμιμες ασφαλιστικές αποζημιώσεις για τα γνωστά πακέτα».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση Κόκκαλη για τις ζημιές στα ελαιόδεντρα της χώρας. «Εδώ υπάγονται τα ΠΣΕΑ, εφόσον όμως πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, τις οποίες εν τάχει τις παραθέτω: πρώτον, ότι η παραγωγή του έτους ζημιάς παίρνει τουλάχιστον 30%, δεύτερον, να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, τρίτον τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία πρέπει να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών και, τέταρτον, να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», είπε απευθυνόμενος στον Γιώργο Στύλιο.
«Τα λεφτά είναι των αγροτών»...
Στο μεταξύ, σε έντονο ύφος χθες, στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, και απαντώντας στα ερωτήματα της Νικολέτας Σφακιανάκη, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης, τόνισε ότι έχει βαρεθεί εδώ και χρόνια να ακούει υπουργούς και υφυπουργούς να λένε και να ξαναλένε πόσα έχει πληρώσει ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις των παραγωγών. «Δεν τα έχει πληρώσει ο ΕΛΓΑ. Είναι χρήματα που τα έχουμε πληρώσει εμείς οι αγρότες», όπως τόνισε, και πρόσθεσε ότι πλέον με βάση το ισχύον καθεστώς του ΕΛΓΑ το κράτος δε βάζει ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως, πληρώνει ακόμα και τα λειτουργικά του έξοδα, υπαλλήλους, τρέχουσες δαπάνες κ.λπ. από τα χρήματα που εισπράττει μέσω των εισφορών των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
«Εμείς πληρώνουμε τα χρήματα αυτά και έχουμε κάθε δικαίωμα όταν καταστρεφόμαστε να αποζημιωνόμαστε», σύμφωνα με όσα είπε ο Μύρων Χιλετζάκης. Και ξεκαθάρισε ότι ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ από το 2010 και μετά είναι καθαρά εισπρακτικός και πρέπει να αλλάξει. Μάλιστα, ενώ δεν παίρνει πίσω όσα καλά έχει πει για τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, πρόσθεσε ότι «μόνο μας ακούει, συμφωνεί μαζί μας, αλλά δεν κάνει πράξεις. Κάποιος κρατάει δεμένα τα χέρια του κ. Αραχωβίτη, ο οποίος πράγματι σε σχέση με τους προηγούμενους υπουργούς είναι πολύ καλός γνώστης των αγροτικών θεμάτων και ξέρει να ακούει»...
Ο Μύρων Χιλετζάκης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν μόνο η Ελλάδα να μη στηρίζει οικονομικά τους παραγωγούς της και να επικαλείται τους κοινοτικούς κανονισμούς, όταν τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία στηρίζουν όσο μπορούν τους δικούς τους παραγωγούς μέσα από μια εθνική πολιτική που έχει αποδώσει καρπούς και συνεχίζει να αποδίδει, όπως αποδεικνύεται τόσο από τις υπερπαραγωγές της Ισπανίας, όσο και από τις πολύ υψηλότερες τιμές του ιταλικού ελαιολάδου σε σχέση με τις τιμές παραγωγού στη χώρα μας. Προέβλεψε τέλος ότι, αν δεν παρθούν μέτρα στήριξης του ελληνικού ελαιολάδου, τότε είναι απολύτως σίγουρο ότι οι τιμές που σήμερα βρίσκονται στα 2,50 ευρώ το κιλό ή και... παρακάτω θα πέσουν ακόμα χαμηλότερα και θα επιστρέψουν παλιότερες εποχές εξευτελισμού του προϊόντος.
Δείτε επίσης
- Έρχεται ν/σ του ΥπΑΑΤ για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
- Mercosur: Τι φέρνει η εμπορική συμφωνία για τους ευρωπαίους αγρότες – Κερδισμένοι και χαμένοι
- Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας το κρητικό ελαιόλαδο: “Deal” με τιμή 8,59 ευρώ το κιλό!
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Πώς θα λειτουργούν
- Ελαιόλαδο: Πρόβλεψη για μείωση τιμών 50% τους επόμενους μήνες - Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή
Σχετικά άρθρα
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Σενάρια για ελάχιστο εισόδημα και στους αγρότες
- ΕΕ: «Πακέτο» ύψους 15,77 εκατ. ευρώ για αγρότες
- Έκτακτη βοήθεια στους αγρότες από την ΕΕ – Πόσα θα πάρουν οι Ελληνες
- Πότε υποβάλλεται αίτηση για τη διατήρηση της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη
- Εντός 15 ημερών από την αίτηση επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού