Τα «βρόντηξε» ο δήμαρχος για το φράγμα
Με μια επιστολή που ανάβει «φωτιές» κατέθεσε την οριστική παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Διοίκησης Λειτουργίας και Συντήρησης του Φράγματος Φανερωμένης Μεσσαράς ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, καταγγέλλοντας ότι δε μπορεί να παραμείνει «απλός θεατής σε ένα διαρκές έγκλημα απέναντι στον τόπο».
Ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει ότι μετά την απώλεια των 3 εκ. κυβικών νερού που έκαναν φτερά, πλέον «το Φράγμα Φανερωμένης κινδυνεύει πραγματικά, καθώς για την προστασία του και τη συνέχιση της λειτουργικότητας του επιβάλλεται ο ταμιευτήρας να διαθέτει τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ σήμερα η ποσότητα έχει φτάσει στα 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού περίπου»! Ο δήμαρχος εμφανώς πικραμένος και οργισμένος από την εξαφάνιση των 3 εκ. κυβικών νερών από το φράγμα Φανερωμένης, εξηγεί στην επιστολή του ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως και για την ουσιαστική αδυναμία της Επιτροπής να αστυνομεύσει τις πολύτιμες ποσότητες νερού που είχαν απομείνει στο φράγμα, από όσους παρανόμως και κακοβούλως αρδεύουν λάθρα.
Παράλληλα όμως καταγγέλλει ότι όλες οι εκκλήσεις για βοήθεια, για παροχή αστυνόμευσης και έλεγχο, έχουν μείνει αναπάντητες από κάθε αρμόδια Αρχή. Αναλυτικότερα στην επιστολή του ο δήμαρχος τονίζει ότι «ήδη από τον Οκτώβριο του 2023, με το υπ’ αριθμ. 14360/27-10-2023 έγγραφο μου με θέμα «Λήψη μέτρων για την προστασία του Φράγματος Φανερωμένης», απευθυνόμενο προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκοινοποιούμενο στον κ. περιφερειάρχη Κρήτης και την κ. γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο θέμα, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή έχει γίνει ήδη αισθητή και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς και οι δυσάρεστες συνέπειες της έχουν γίνει αντιληπτές, με το θέμα της ξηρασίας και των συνεπειών αυτής να είναι κυρίαρχο.
Δεδομένου ότι είμαστε όχι μόνο μια αγροτική περιοχή αλλά ταυτόχρονα και περιοχή με τουριστική δραστηριότητα και εκμετάλλευση που, σε συνδυασμό με τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων της περιοχής, καθιστούν αντιληπτή σε καθένα την ανάγκη επαρκούς άρδευσης και ύδρευσης καθώς και της προστασίας των υδάτινων πόρων μας. Ήδη η περίοδος βροχών του 2024 μας αφήνει χωρίς πολλά χιλιοστά βροχής και το Φράγμα σε κατάσταση ανάγκης. Από τον Αύγουστο του 2023 με απόφασή μας ως Επιτροπή αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε την άρδευση αποκλειστικά και μόνο στους τέσσερις ξηρικούς αναδασμούς της περιοχής που δεν είχαν ιδιαίτερες ανάγκες, ώστε να διαφυλάξουμε όσο μπορούμε την ποσότητα νερού στον ταμιευτήρα.
Ωστόσο, η συνεχώς μειούμενη στάθμη του νερού, παρά την περιορισμένη για το επίμαχο διάστημα επίσημη διάθεση ύδατος προς άρδευση, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πέρα από το νερό που διαθέτουμε εμείς ως Επιτροπή Φράγματος στους καλλιεργητές υπάρχει και λαθροχειρία από αγνώστους που οδηγεί στην ασύδοτη και ανεξέλεγκτη κατανάλωση για άρδευση, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα σημερινά επίπεδα του φράγματος με νερό κάτω από ζώνη συναγερμού, κατολισθήσεις των τοιχωμάτων του και σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωση του ως εργαλείου βιωσιμότητας και ανάπτυξης της περιοχής».
Το φράγμα κινδυνεύει
Αίσθηση προκαλεί η επιστολή του δημάρχου στο σημείο που αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος για το φράγμα Φανερωμένης, διότι οι ποσότητες νερού που έχουν απομείνει πλέον έχουν φτάσει κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το Φράγμα Φανερωμένης κινδυνεύει πραγματικά, καθώς για την προστασία του και τη συνέχιση της λειτουργικότητας του επιβάλλεται ο ταμιευτήρας να διαθέτει τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ σήμερα η ποσότητα έχει φτάσει στα 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού περίπου.
Για τον κίνδυνο αυτόν σας είχα ενημερώσει εγγράφως, όπως και για την ουσιαστική αδυναμία μας ως Επιτροπή να αστυνομεύσουμε και στη συνέχεια να εντοπίσουμε και να ελέγξουμε όσους παρανόμως και κακοβούλως αρδεύουν λάθρα, δημιουργώντας τα ως άνω προβλήματα στο Φράγμα και θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη λειτουργία του αλλά και το ίδιο το μέλλον του. Για την θεσμική και ουσιαστική μας αδυναμία αυτή διαμαρτύρομαι εντόνως, καθώς όλες οι εκκλήσεις μου για βοήθεια, για παροχή αστυνόμευσης και έλεγχο, έχουν μείνει αναπάντητες από κάθε αρμόδια Αρχή.
Διαμαρτυρόμενος λοιπόν, σας δηλώνω ότι παραιτούμαι από πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης Λειτουργίας και Συντήρησης του Φράγματος Φανερωμένης Μεσσαράς, καθώς δεν μου παρέχονται τα εφόδια και ο εξοπλισμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά δεν βρίσκω και την ανταπόκριση από τις Αρχές για την προστασία αυτού του πολύ σημαντικού για την περιοχή μας υδάτινου πόρου, παραμένοντας απλός θεατής σε ένα διαρκές έγκλημα απέναντι στον τόπο μου.
Η παραίτησή μου αυτή, ελπίζω να συγκινήσει τις Αρχές και να κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά κάθε αρμόδιας Αρχής ώστε να αντιμετωπισθεί αυτό το φλέγον θέμα, πριν ένα πολύτιμο στοιχείο για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της περιοχής μας καταστραφεί».
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)
Σχετικά άρθρα
- Φράγμα Φανερωμένης: Μπλόκο στην έρευνα για τις παράνομες γεωτρήσεις
- Έκλεισε το φράγμα Φανερωμένης- Συνεχίζονται οι παράνομες αντλήσεις νερού
- Αποκαρδιωτικές εικόνες από το φράγμα Φανερωμένης - Εντοπίστηκαν 10 ακόμη σημεία κλοπής νερού
- Φανερωμένη: Οργανωμένο το έγκλημα της κλοπής του νερού από το φράγμα
- Η ώρα της αλήθειας για το φράγμα Φανερωμένης - Προσωρινό «λουκέτο»