Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Καμία συμφωνία για το πλαφόν σε φυσικό αέριο
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κάλεσαν την Κομισιόν να παρουσιάσει έκτακτα μέτρα για να βοηθηθούν οι πιεσμένες αγορές ενέργειας, αλλά και τρόπους για να περιοριστούν τα υπερκέρδη των εταιρειών - κολοσσών της ενέργειας. Ωστόσο, το Bloomberg μεταδίδει ότι στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες δεν βγήκε «λευκός καπνός» καθώς δεν συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την κατανάλωση. Παράλληλα, η πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου -και όχι μόνο του ρωσικού- χρειάζεται επιπλέον συζήτηση.
Μετά τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών στην επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, σε κάποιο βαθμό λόγω του φόβου για αντίποινα της Μόσχας, υπήρξε συζήτηση για προσπάθεια να μπει όριο στις τιμές των εισαγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με διπλωμάτες. Τελικά, οι υπουργοί είπαν ότι «χρειάζεται επιπλέον δουλειά» για την ενδεχόμενη θέσπιση αυτού του μέτρου.
Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς
«Είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και τους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας κατά την είσοδο στην Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε
Οι διαφωνίες
Όπως μετέδωσε, η ανταποκρίτρια του OPEN Μαίρη Αρώνη, επιτεύχθηκε συναίνεση σε μια σειρά ζητημάτων, όπως στην επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, που προέρχεται από φτηνές πηγές, στη στήριξη της ρευστότητας των εταιρειών ενέργειας, στο να επιβληθεί στις εταιρείες ορυκτών να καταβάλλουν τέλος αλληλεγγύης, αλλά και στην πρόταση της Επιτροπής για συντονισμένη μείωση της κατανάλωσης στις χώρες της ένωσης.
Ωστόσο, όσον αφορά το πλαφόν, μια σειρά από χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, διαφωνούν για την τιμή στην οποία θα πρέπει να καθοριστεί αυτό. Ειδικότερα, η χώρα μας έχει η προτείνει το πλαφόν στην τιμή της μεγαβατόρας να είναι κάτω των 200 ευρώ, καθώς επιβάλλοντας εγχώρια ένα χαμηλότερο πλαφόν έχει εξασφαλίσει περισσότερα υπερέσοδα. Την ίδια ώρα, μαζί με Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο διεκδικεί η μείωση της κατανάλωσης να είναι εθελοντική.
Η Γερμανία τάσσεται υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, που παράγουν ενέργειάς από φτηνές πήγες και πουλάνε ακριβά, σύμφωνα δημοσιεύματά. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να πάνε σε φτωχά νοικοκυριά.
Εκτός των συμπερασμάτων έμεινε η πρόταση της Επιτροπής για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Την πρόταση αυτή δε στήριξε ούτε η Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αέριου και στη χώρα μας μέσω του TurkStream και να αυξήσει τις τιμές σε άλλες αγορές.
Το συγκεκριμένο σκέλος θα συζητηθεί τον Οκτώβριο. Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαίρης Αρώνη, αν οι 27 δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους, δεν αποκλείεται να επανέλθουν με νέα σύνοδο μέσα στις επόμενες ημέρες.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Η ExxonMobil ξεκινά τις γεωτρήσεις στην Κρήτη – Έρχεται ο Τζον Αρντίλ σε Ελλάδα – Κύπρο – Αίγυπτο
- Τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την οπαδική βία
- ΕΕ: Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής με σκοπό τη μείωση των τιμών της ενέργειας
- Γιατί «ναυάγησε» το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ -Πηγές του ΥΠΕΝ εξηγούν
- ΚΥΣΕΑ: Η απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις