Συνεχίζεται η ένταση στο Αιγαίο

  11 August, 2020 ΑΡΘΡΑ
Συνεχίζεται η ένταση στο Αιγαίο

Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση

Εντός του ανατολικού τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει το Oruc Reis και συγκεκριμένα περίπου 100 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου, περικυκλωμένο από τουρκικές και ελληνικές ναυτικές δυνάμεις.

Το τουρκικό ερευνητικό έχει απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες, αγνοώντας τις συστάσεις μέσω ασυρμάτου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό σκάφος κινείται με κατεύθυνση νοτιοδυτικά σε σχεδόν ευθεία γραμμή με ταχύτητα 3-4 μίλια την ώρα (ώρα 22:45).

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας “hailing”.

Σημειώνεται πως το Oruc Reis παρότι έχει απλώσει καλώδια δεν δύναται να πραγματοποιήσει έρευνες εξαιτίας του θορύβου που προκαλεί η παρουσία πολλών πολεμικών και συνοδευτικών πλοίων.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου προτρέποντας το, διά ασυρμάτου, να σταματήσει τη δραστηριότητα του και να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η περιοχή που πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Από την πλευρά της Αθήνα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αντιμετωπίζει ψύχραιμα τη νέα τουρκική πρόκληση με παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, προχωρώντας στις δέουσες διπλωματικές ενέργειες. Μάλιστα δεν επιθυμεί τη στρατιωτική κλιμάκωσης που προκαλούν οι μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας.

Σημειώνεται επίσης ότι η Τουρκία, χθες και σήμερα, πραγματοποιεί άσκηση με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, για την οποία είχε εκδώσει ναυτική αναγγελία την περασμένη Πέμπτη.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού εισήλθαν στο “ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας” το απόγευμα της Δευτέρας, 10.08.2020, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Τόνιζαν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10′ το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισήμαναν.

Θέμα Καστελορίζου

Ταυτόχρονα ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Καταγκάι Ερσιγιές, με ανάρτησή του στο Twitter (κάτω, πριν το τέλος του άρθρου), αναδημοσιεύει τον χάρτη και θέτει πάλι θέμα Καστελορίζου, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο χάρτης δείχνει τις κινήσεις του Oruc Reis εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και στα σύνορα της ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, παρουσιάζει τις απόψεις του τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος τονίζει πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

Ερσιγιές: «Η Ελλάδα έχει προκαλέσει αναστάτωση»

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα (σ.σ. χθες) στην τουρκική υφαλοκρηπίδα όπως αυτή δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτήν τη δραστηριότητα», σημειώνει ο Ερσιγιές.

Ο ίδιος αναφέρει στην ανάρτησή του ότι η Ελλάδα έχει προκαλέσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό» επισημαίνει ο τούρκος διπλωμάτης.

«Παράλογοι ισχυρισμοί» της Ελλάδας, λέει ο τούρκος διπλωμάτης

Ο Ερσιγιές προσθέτει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους αδικαιολόγητους, άδικους, και παράλογους ισχυρισμούς της.

«Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που προκαλεί εντάσεις στην περιοχή εξαιτίας αυτών των μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», καταλήγει.

Και όπως προσθέτει το τουρκικό πρακτορείο, ο Ερσιγιές παραθέτει στην ανάρτησή του πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και πώς αυτές πρέπει να οριοθετηθούν βάσει της αρχής της ισότητας.

Φίλης για Τουρκία: Δεν επιθυμεί πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα, ξέρει ότι είναι μετρήσιμος αντίπαλος

Στην προπαγάνδα που επιχειρούν να στήσουν στο Αιγαίο οι Τούρκοι αξιωματούχοι με τον χάρτη που ανήρτησε χθες στο twitter ο γενικός διευθυντής αεροναυτιλιακών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Ερτσίγες, και με τον οποίο θέτει ευθέως θέμα Καστελόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, αναφέρθηκε ο διεθνολόγος και διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Όπως δήλωσε ο κ. Φίλης ο Ερτσίγες είναι ένας άνθρωπος «που προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει με έωλα και αδύναμα νομικά επιχειρήματα για τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή. Μας προϊδεάζει για νέες έρευνες που θα μπορούσαν να γίνουν από το Ορούτς Ρέις σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα 6 μίλια μεταξύ Ρόδου, Κάσου, Καρπάθου, αλλά και νοτίως της Κρήτης. Ωστόσο, όλο αυτό είναι, κατά την άποψή μου, μέρος μιας τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δεν αποσκοπεί να δημιουργήσει μια πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μετρήσιμος αντίπαλος για να προβεί σε κάτι τέτοιο. Είναι όμως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, η οποία έχει ως στόχο να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους όρους της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τούρκος Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι, μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία η οποία διεμβολίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο και δείχνει ότι τελικά η Τουρκία δεν είναι η επικυρίαρχη της περιοχής. «Ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει γιατί αισθάνεται μια πίεση από την αναβίωση, ανασύσταση και ενδυνάμωση του βαθέος κράτους της Τουρκίας, το οποίο αυτή τη στιγμή παίζει έναν ρόλο και πιστεύω δεν ελέγχεται απόλυτα από τον Ερντογάν. Από κει και πέρα αυτό το οποίο έκανε ήταν αναμενόμενο, αλλά αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι αν κι εφόσον ο Ερντογάν θέλει να το τραβήξει στα άκρα».

Αναφορικά με τη στάση που πήρε χθες η Ε.Ε, ο διεθνολόγος έκανε λόγο για «χλιαρή αντίδραση από την πλευρά της Ε.Ε» χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα απογοητευτική. «Η Ε.Ε. φτάνει στο σημείο να εξισώσει μια κανονική, νόμιμη συμφωνία με ένα παράνομο σύμφωνο, το οποίο ήδη έχει καταγγείλει», τόνισε ο κ. Φίλης. Εκτίμησε δε ότι «κάτω από τα ραντάρ γίνονται διεργασίες κυρίως με γερμανική πρωτοβουλία γιατί παρά το γεγονός ότι η Γερμανία είναι μουδιασμένη λόγω της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, εξακολουθεί να μην επιθυμεί λόγω και της προεδρίας της να της σκάσει στα χέρια μια ελληνοτουρκική κρίση και είναι σχεδόν βέβαια ότι θα επιχειρήσει να κλείσει αυτή την πληγή».

Τέλος, επισήμανε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι οι χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν, παρά τον «πύρινο λόγο» του, αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο αποκλιμάκωσης, γιατί ο ίδιος γνωρίζει ότι επίκειται κάποιου είδους διεθνής παρέμβαση και θέλει να την προλάβει.

 

  11 August, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα