Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, με αφορμή τη μεγάλη καταστροφή στα αμπέλια, από την πρόσφατη καταρρακτώδη κι επίμονη βροχόπτωση στο νομό Ηρακλείου.
Ωστόσο, με δηλώσεις τουεπισημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα το μέγεθος της ζημιάς και αυτό θα φανεί την ώρα της συγκομιδής...
"Όταν φτάσει η ώρα της συγκομιδής, δυστυχώς, το σταφύλι δεν θα είναι εφικτό να μαζευτεί και τότε ο κόσμος θα καταλάβει τι ζημιά έχει γίνει. Εκτιμώ ότι η φετινή θα είναι η χειρότερη χρονιά εξαγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών", τόνισε ο κ. Ιερωνυμάκης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι περισσότερες ποσότητες έχουν βγει μη εμπορεύσιμες ενώ ο ίδιος θα επισκεφθεί τον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Τσακίρη, που κατάγεται από το Ηράκλειο, μεθαύριο Πέμπτη, κι εκεί θα θέσει επί τάπητος το αίτημα για εκπόνηση μελέτης γύρω από το "καυτό" πρόβλημα στα αμπέλια...
Μάλιστα, έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταξύ άλλων, με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελουργίας του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κατερίνα Μπινιάρη.
To θέμα θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ, την ίδια μέρα.
Πρόβλημα και με τις ελιές
Ο κ. Ιερωνυμάκης επισημαίνει όμως τον μεγάλο κίνδυνο και για τις ελιές.
Όπως σημειώνει, οι πρώιμες ελιές που "έδεσαν", σώθηκαν, όμως, με τις πολλές και σύντομες βροχοπτώσεις, δυστυχώς, ευνοείται η σχινοκαρπία και δεν γονιμοποιείται ο ανθός.
Στο Υπουργείο ο Μ. Χιλετζάκης
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, με δηλώσεις του στο Cretalive, επισήμανε ότι είχε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σήμερα το πρωί.
Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των αποζημιώσεων για τα αμπέλια που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, συναντήθηκε με την Αλεξάνδρα Πετροπούλου, προϊσταμένη του Τμήματος Αμπέλου και Οίνου, τον Γιώργο Κουρίτη, υπάλληλο του Τμήματος Αμπέλου καθώς και τον Διονύση Γραμματικό από την Διεύθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Τον τελευταίο μήνα τα αμπέλια επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την αστάθεια του καιρού καθώς και τις έντονες βροχοπτώσεις. Για το λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε εμπεριστατωμένη πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα βροχομετρικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, φωτογραφικό υλικό καθώς και τη γνωμάτευση γεωπόνων που πρόκειται να επισκεφθούν τα αμπέλια για άμεσες οριζόντιες αποζημιώσεις των αμπελουργών της Κρήτης» ανέφερε στο Cretalive και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν παραγωγοί που θα σταματήσουν να καλλιεργούν το αμπέλι από τώρα και στο εξής διότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας