Τεράστιες ζημιές, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού και αιτήματα αποζημιώσεων από τους αγροτικούς φορείς
Σοβαρές ζημιές, με συνέπεια και την ανάλογη μείωση της παραγωγής, χωρίς ωστόσο να υπάρξει και η - με βάση τους κανόνες της αγοράς - ανάλογη ανάκαμψη των τιμών για τους παραγωγούς, είναι μια γενική διαπίστωση προς την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» από τους εκπροσώπους των παραγωγών της Μεσαράς και της Κουντούρας Χανίων.
Οι ξέφρενες εισαγωγές, αλλά μέσα από ανεξέλεγκτες οδούς διάθεσης των προϊόντων, έρχονται να “φρενάρουν” τις όποιες αυξήσεις που θα περίμεναν οι παραγωγοί στο εισόδημά τους, με τους καταναλωτές όμως την ίδια ώρα να αγοράζουν την ντομάτα και τα άλλα προϊόντα σε τιμές πολύ υψηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα των τιμών παραγωγού. Η Ελλάδα έχει δεχτεί από τα Χριστούγεννα και μετά μεγάλες ποσότητες προϊόντων από Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σκόπια και αλλού, ενώ η ντόπια παραγωγή βρίσκεται πλέον για τα καλά στο «μάτι του κυκλώνα»!
Στο Τυμπάκι είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου του δήμου Φαιστού Μανόλη Ορφανουδάκη, για τη μεγάλη καταστροφή που βιώνει ο κόσμος της Μεσαράς, όχι μόνο στα θερμοκηπιακά προϊόντα, αλλά και στο ελαιόλαδο.
«Είχαμε καταστροφές από χαλάζι και ανέμους τόσο στις υποδομές όσο και στις καλλιέργειές μας. Αλλά την ίδια ώρα έχουμε θέματα και με τις τιμές. Δηλαδή, ενώ η παραγωγή είναι μειωμένη και θα έπρεπε οι τιμές να είναι αυξημένες για να μπορεί να ισορροπήσει το ισοζύγιο, βλέπουμε δυστυχώς να γίνεται το αντίθετο. Και μειωμένες οι τιμές. Και μειωμένες οι ποσότητες. Και ταυτόχρονα καθώς οι ποσότητες οι δικές μας δεν επαρκούν για την κατανάλωση, έχουμε τις εισαγωγές των προϊόντων»...
Στο σημείο αυτό, ο Μανόλης Ορφανουδάκης τονίζει χαρακτηριστικά ότι «και οι εισαγωγές δε γίνονται με ξεκάθαρο τρόπο, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής στην αγορά να έχει την επιλογή και να ξέρει ότι το προϊόν που αγοράζει είναι όντως εισαγόμενο και δεν πλασάρεται ως ντόπιο. Μπορεί δηλαδή να πει ότι, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάρει την πιπεριά την ντόπια, θα πάρει την πιπεριά Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όμως αυτή η επιλογή δεν υπάρχει και τα αγοράζει όλα σαν... “ελληνικά προϊόντα”»...
Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «κάθε χρόνο, αν έχουμε ζημιές στα θερμοκήπια, λέμε ότι “ευτυχώς που έχουμε και το λάδι να μπορέσουμε να στηρίξουμε τουλάχιστον σε αυτό το εισόδημά μας”. Φέτος όμως βλέπετε τι γίνεται και με το λάδι. Ο κόσμος εδώ βρίσκεται σε απόγνωση. Και υπάρχει μια κατάσταση επικίνδυνη. Οι άνθρωποι δε μιλάνε. Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα ξεσπάσουν και πόσο έντονα θα το κάνουν»!
Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού στη Μεσαρά, ο συνδικαλιστής είπε ότι λίγο καιρό πριν την εβδομάδα των Χριστουγέννων υπήρξε στις τιμές μια μικρή αύξηση. «Αλλά από τα Χριστούγεννα και μετά έχουμε σταδιακή πτώση των τιμών, που σήμερα κυμαίνονται σε έναν μέσο όρο πάρα πολύ χαμηλό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και την ίδια ώρα δεν μπορούμε να σώσουμε την κατάσταση, αφού δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή για να πετύχουμε λίγο μετά κάποιες καλύτερες τιμές. Θα σας φέρω την ντομάτα ως παράδειγμα. Λίγες φορές έφτασε το ευρώ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τις ημέρες αυτές ξεπερνούσε το ευρώ. Κι ενώ δεν ξεπέρασε τον μέσο όρο των 80 λεπτών το κιλό, τώρα ξανακατέβηκε στα 60 με 70 λεπτά το κιλό. Και αυτή η κατάσταση συμπαρασύρει και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα»...
Τα ίδια ισχύουν και για το αγγούρι, που για να παραχθεί στο θερμοκήπιο χρειάζεται αυξημένο κόστος. «Εδώ δεν έχουμε πετρέλαιο στα σπίτια μας, θα βάλουμε στα θερμοκήπια; Το κόστος είναι πολύ μεγάλο», καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου δήμου Φαιστού.
ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Πραγματική θεομηνία στην Κουντούρα
«Φανταστείτε ότι εμείς από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές. Φανταστείτε ότι εδώ έχουν κατεδαφιστεί εντελώς 90 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών ντομάτας, είτε μεταλλικά, είτε ημιμεταλλικά, είτε ξύλινα. Και γύρω στα 500 στρέμματα θερμοκηπίων έχουν υποστεί πλήγματα από χαλαζόπτωση, μεγέθους καρυδιού μέχρι πορτοκαλιού», λέει με απόγνωση προς τη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας Χανίων και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου Χανίων Γιώργος Χαλκιάς.
Ο συνδικαλιστής αναφέρεται σε έντονες βροχοπτώσεις, σε υδροστροβίλους, χαλαζοπτώσεις και σε ανεμοθύελλες που πλήττουν από τον Νοέμβριο την ευρύτερη περιοχή μέχρι και σήμερα.
«Το 1/3 της Κουντούρας είναι με τρύπια ναύλα, για να φανταστείτε. Η καταστροφή είναι μεγάλη. Και, όπως ξέρετε, μετά απ’ όλα αυτά που πάθαμε ξεκίνησαν οι βροχές. Και είτε είσαι μέσα στο θερμοκήπιο είτε είσαι εκτός θερμοκηπίου, το ίδιο πράγμα είναι. Οπότε έχουμε 90 στρέμματα ισοπεδωμένα. Και πάνω από 500 στρέμματα είναι τρύπια στην Κουντούρα και άλλα τόσα τρύπια είναι και στο Ελαφονήσι»...
Ο Γιώργος Χαλκιάς για να μας δώσει να καταλάβουμε πώς μεταφράζονται όλα αυτά τα προβλήματα σε μείωση της παραγωγής, μας λέει: «Υπερβολική θα είναι η μείωση της παραγωγής. Δηλαδή, αν δούμε ότι στα 100 στρέμματα μείον, το λιγότερο που πρέπει να υπολογίζουμε είναι οι 15-17 τόνοι ντομάτας ανά στρέμμα. Αλλά η ζημιά δε σταματάει εδώ. Δείτε τι γίνεται και στα υπόλοιπα, τα 500 στρέμματα που έχουν τρυπήσει τα θερμοκήπια. Έχει γεμίσει ο τόπος περονόσπορο. Αφού μπαίνεις μέσα, πατάς το χώμα και βουλάς. Ούτε λίπασμα δεν μπορείς να βάλεις». Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής ζητάει την πλήρη αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει την κάθε περιοχή και την κάθε καλλιέργεια με τις όποιες ιδιαιτερότητες.
«Δεν είναι δυνατόν», όπως λέει, «πάντοτε η Κρήτη, επειδή χαρακτηρίζεται από τον μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο, να βρίσκεται συνεχώς εκτός αποζημιώσεων. Βέβαια για τα θερμοκήπια ο κ. Βορίδης είπε ότι θα μας εντάξει στο πρόγραμμα “de minimis”. Και το είπε στο Ηράκλειο, με έναν τρόπο σαν να μας κάνει χάρη. Οι Κρητικοί αγρότες είναι περήφανοι αγρότες. Δε θέλουμε λοιπόν χάρες. Θέλουμε να μας δώσουν αυτά που δικαιούμαστε»...
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας
Σχετικά άρθρα
- «Χρυσάφι» η μετακίνηση με πλοίο: Στα ύψη οι τιμές στα ακτοπλοϊκά
- Πρόταση για υποχρεωτική αναγραφή της τιμής παραγωγού στα οπωροκηπευτικά
- Αυξήσεις – φωτιά σε λαχανικά και φρούτα – Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις
- Aγροτικά προϊόντα στην Κρήτη: Χαμηλές τιμές στο χωράφι… πανάκριβα στο πιάτο μας
- Μεσαρά: “Ζαλίζει” το... εκκρεμές των τιμών στα κηπευτικά - Ντομάτα, η “βασίλισσα του πληθωρισμού”