Στον άερα το άνοιγμα των σχολείων

  27 January, 2021 ΑΡΘΡΑ
Στον άερα το άνοιγμα των σχολείων

Καμπανάκι από τον Χαράλαμπο Γώγο για το ιικό φορτίο, που επισημαίνει ότι το άνοιγμα σχολείων είναι υπό αίρεση

Το άνοιγμα σχολείων είναι υπό αίρεση, καθώς παρότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, δεν αποκλείεται να αλλάξει εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινωθούν, εξήγησε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Ο ίδιος επισήμανε ότι η κατάσταση είναι στην κόψη του ξυραφιού, καθώς ο κορονοϊός είναι εδώ και το ιικό φορτίο παραμένει.

Ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας για τα σχολεία σημείωσε ότι μπορεί για τα γυμνάσια και τα λύκεια να είναι ειλημμένη απόφαση να ανοίξουν, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν, καθώς τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Στάθηκε ιδιαίτερα στα αυξημένα κρούσματα στην Αττική και τόνισε ότι εάν προκύψει πρόβλημα τότε αυτό θα είναι μεγάλο. «Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε τα μάτια ανοιχτά», υπογράμμισε. «Όπως ξέρετε ο ιός είναι εδώ, υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο γενικά στη χώρα μας. Χθες, Τρίτη, είχαμε λίγες παραπάνω εισαγωγές, εξακολουθούμε να έχουμε 1.500 νοσηλευόμενους» παρατήρησε. «Τα πράγματα δεν έχουν τελειώσει» συμπλήρωσε. Όσον αφορά την Αττική ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού καθώς έχουμε στο αστικό κέντρο της χώρας μια ροή κρουσμάτων που είναι το 50% όσων εμφανίζονται σε όλη τη χώρα».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ (26/1), η Αττική κράτησε για ένα ακόμη 24ωρο την πρωτιά των κρουσμάτων κορονοϊού στη γεωγραφική κατανομή των λοιμώξεων, συνεχίζοντας να είναι η περιοχή που προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές, καθώς σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο σχεδόν διπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 427 κρούσματα από τα 842 κρούσματα, που ανακοινώθηκαν στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες. Παράλληλα τα κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας ήταν 113 συνολικά, ενώ στη Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκαν 65 κρούσματα.

Γώγος: Δεν αποκλείονται νέα μέτρα και αλλαγή στην απόφαση για τα σχολεία

Αναφορικά με τη λήψη νέων μέτρων στο lockdown ο  Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι πάνω από όλα είναι η υγεία -η δημόσια υγεία- και όλα είναι πάνω στο τραπέζι. «Στο τραπέζι είναι όλα, πάντα, όταν υπάρχει μία πανδημία δεν αποκλείεται τίποτα στα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Την Παρασκευή που θα συνεδριάσουμε θα δούμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας» πρόσθεσε. «Εμείς θέλουμε να έχουμε μια υγειονομική ασφάλεια. Πάνω από όλα είναι η υγεία. Γι’ αυτό και άλλαξε το σύστημα για να έχουμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων κ.α.», σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Σαρηγιάννης: Η Αττική «κοκκινίζει»

Στις μεταλλάξεις του κορονοϊού που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας και πώς αυτές επηρεάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως «τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη». Παράλληλα, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, λέγοντας πως «κοκκινίζει», ενώ ανέφερε πως για την εν λόγω εξέλιξη ευθύνεται και το άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο. 

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως, βάσει των προγνωστικών του μοντέλων, τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, ενώ τόνισε πως υπάρχει η πιθανότητα μέσα Μαρτίου να χρειαστούν «σκληρά μέτρα». «Χρειάζεται πολύ καλύτερη επιτήρηση... Πρώτα θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης. 

«Η Αττική κοκκινίζει σιγά σιγά. Αυτό οφείλεται και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου», σημείωσε ο καθηγητής αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, τονίζοντας πως «η κινητικότητα αυξήθηκε 10% - 20%». Παράλληλα, δήλωσε πως η αύξηση αυτής της κινητικότητας τον ανησυχεί «περισσότερο από τις ουρές έξω από τα καταστήματα». Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε πως θα πρέπει στα Μέσα Μεταφοράς να μπει ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα. 

 

  27 January, 2021 ΑΡΘΡΑ