Στόχος η διαφύλαξη της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου

neakriti.gr  28 June, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Στόχος η διαφύλαξη της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου

Μάχη για την ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου - Πόλεμος στο δάκο και τη «νοθεία»

Η μάχη για τη διασφάλιση της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου, με την Περιφέρεια Κρήτης να συνεχίζει την ανακοίνωση των εργασιών δακοκτονίας και να καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου, με γνώμονα πάντοτε να αποφευχθεί η περυσινή... τραγωδία.

Σε κεντρικό επίπεδο η διοίκηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου βρίσκεται σε επαφές και συζητήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, διεκδικώντας μεταξύ των άλλων και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των όποιων προσπαθειών νοθείας του ελληνικού ελαιολάδου από τυχόν κυκλώματα που θα επιχειρήσουν και φέτος να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, των καταναλωτών και του παραγόμενου προϊόντος.

 

Μετά τις περυσινές ζημιές εξαιτίας του δάκου, των μυκητολογικών προσβολών της ελαιοπαραγωγής και φυσικά της κλιματικής αλλαγής που λειτούργησε ενισχυτικά για όλες αυτές τις καταστάσεις, η Κρήτη βρίσκεται σε αναβρασμό.

Στο “μέτωπο” της δακοκτονίας, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου έκανε γνωστό χθες ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών θα ξεκινήσει σήμερα ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στην Τύλισο, τη Μονή, το Καμάρι και το Κεραμούτσι. Για αύριο Τετάρτη, ο δολωματικός ψεκασμός προγραμματίζεται να γίνει στους Κουνάβους, το Καταλαγάρι, τους Αστρακούς και τη Μυρτιά.

ΔΑΟΚ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Π.Ε. Ηρακλείου, «παρακαλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δέντρα τους για να μπορεί να τα ψεκάσει και οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόφυτά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη, οπότε οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να επέμβουν με ίδια μέσα (π.χ. ψεκασμούς κάλυψης).

Επίσης επισημαίνεται η υποχρέωση του εργολάβου καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμών να αναρτά από την προηγούμενη μέρα, σε εμφανή δημόσιο χώρο, τις τοποθεσίες στις οποίες θα πραγματοποιούνται ψεκασμοί προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές.

Οι τελευταίοι επιβάλλεται να επισκέπτονται συχνά τα ελαιόφυτά τους διαπιστώνοντας την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και να μεταφέρουν στην υπηρεσία μας έγκαιρα όποιο πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2813/407.920».

Σχετική σύσκεψη για τη δακοκτονία πραγματοποιήθηκε, εξάλλου, και στην περιοχή της Βιάννου, στα πλαίσια των ενημερωτικών συναντήσεων που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης για την παρακολούθηση του έργου καταπολέμησης του δάκου της ελιάς.

“Πόλεμος”... στη νοθεία

Η δημιουργία συμβουλευτικής ομάδας για χάραξη στρατηγικής σε θέματα ελαιοκομίας αποφασίστηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και της διοίκησης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «επιπροσθέτως, αποφασίστηκε η από κοινού διοργάνωση ημερίδων ανά περιφερειακή ενότητα με τη Διεπαγγελματική Ελαιολάδου και τοπικούς φορείς για τη διαχείριση της πληροφορίας που σχετίζεται με τις καλλιεργητικές φροντίδες, τους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς έως την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Τέλος, συζητήθηκε το ζήτημα αναμόρφωσης του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Βορίδης τόνισε από την πλευρά του ότι το υπουργείο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να αξιολογεί τα προβλήματα που εντοπίζονται στον πρωτογενή τομέα και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει καίρια και ουσιαστικά, προκειμένου να προασπίσει και να αναδείξει το άκρως ποιοτικό ελληνικό προϊόν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, και οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Παναγιώτης Καραγιάννης, Μανόλης Γιαννούλης, Διονύσης Καραπάνος, Ανανίας Καραχανίδης και Γιώργος Οικονόμου».

Από την ΕΔΟΕ

Από την πλευρά της, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου ανακοίνωσε ότι «στον υπουργό αναφέρθηκε ο πιθανός κίνδυνος αποκλεισμού μεγάλων ποσοτήτων ελληνικού ελαιολάδου που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ, αν υιοθετηθούν από τη FDA οι τροποποιήσεις που ζητούν η Αμερικανική Ένωση Παραγωγών Ελαιολάδου (AOOPA) και η ισπανική εταιρεία DEOLEO SA στο πρότυπο εμπορίας των ελαιολάδων και πυρηνελαίων που θα διακινούνται στην εν λόγω αγορά.

Δεδομένου ότι σε διεθνές επίπεδο έχει καταγραφεί μια τάση για περαιτέρω αυστηροποίηση των ποιοτικών παραμέτρων, καθίσταται αναγκαία η διαρκής προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων με το προϊόν, για διαρκή βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων ελαιολάδων, τομέας στον οποίο η χώρα μας διατηρεί πλεονέκτημα.

Ως απόρροια του πιο πάνω θέματος, τονίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης από τις ΔΑΟΚ των ελαιοπαραγωγών, για την τήρηση των ορθών γεωργικών πρακτικών, των ελαιουργών, για την από πλευράς τους υπεύθυνη και συνεπή διαδικασία ελαιοποίησης, αλλά και η ενημέρωση για αυξημένη προσοχή όλων των ενδιάμεσων κλάδων του ελαιοκομικού τομέα σε θέματα ποιότητας, γνησιότητας και ασφάλειας.

Ο υπουργός συμφώνησε με την εν λόγω πρόταση και ζήτησε από τον γενικό γραμματέα να επιληφθεί άμεσα για τον συντονισμό σειράς ενημερωτικών ημερίδων από περιφερειακές ενότητες ή και ανά νομούς, για θέματα φυτοπροστασίας, καλλιεργητικών πρακτικών, προγραμμάτων, επενδύσεων, χρηματοδοτικών ευκαιριών, ορθής καλλιεργητικής πρακτικής, ΚΑΠ κ.λπ.).

Παράλληλα, με δεδομένη την ανάγκη για παρακολούθηση των θεμάτων ποιότητας του ελαιολάδου σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο, των αλλαγών στη νομοθεσία αλλά και των εξελίξεων στα θέματα του τομέα, προτάθηκε από πλευράς ΕΔΟΕ η συγκρότηση, υπό τον συντονισμό του ΥΠΑΑΤ, μιας συμβουλευτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του τομέα, η οποία και θα προτείνει τη λήψη μέτρων στα θέματα που θα μελετά. Η εν λόγω πρόταση έτυχε της αποδοχής του υπουργού.

Στην εν λόγω ολιγομελή επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη των συναρμόδιων κρατικών φορέων και εμπειρογνώμονες της ΕΔΟΕ.

Αναφέρθηκε επίσης το θέμα της θέσπισης μηχανισμού παρακολούθησης-ιχνηλασιμότητας του παραγόμενου προϊόντος, από το ελαιουργείο μέχρι και τον τελικό καταναλωτή ή εξαγωγέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο ποιοτικός έλεγχος, να παταχθούν φαινόμενα νοθείας αλλά και παράνομης διακίνησής του.

Τέλος, τέθηκαν θέματα στήριξης του πρωτογενούς τομέα και λήψης μέτρων για τις επιχειρήσεις, η ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια, η ενημέρωση σχετικά με τις περσινές αποζημιώσεις και τέλος ο έλεγχος στα ελαιουργεία για τη διασφάλιση της παραγόμενης ποιότητας».

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ

Η αναγνώριση της ΔΟΕΠΕΛ

Στο μεταξύ, φάκελο για να αναγνωριστεί ως εθνικός φορέας κατέθεσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς. Έτσι, ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς, ένας από τους ισχυρότερους εξαγωγικούς κλάδους της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα, ενισχύει τη θέση του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με την κατάθεση αίτησης αναγνώρισης της ΔΟΕΠΕΛ σε εθνικό φορέα.

Η αναγνώριση της ΔΟΕΠΕΛ αποτελεί όραμα ετών για τους απασχολούμενους στον κλάδο, τους ελαιοπαραγωγούς και τις μεταποιητικές, τυποποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις των επιτραπέζιων ελιών, καθώς έχει - μεταξύ άλλων - ως στόχους:

Την ισχυροποίηση της θέσης της επιτραπέζιας ελιάς στις διεθνείς αγορές,
Τον καλύτερο συντονισμό και προάσπιση των συμφερόντων των φορέων που απασχολούνται σε όλο το φάσμα της παραγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας (εξαγωγή/διακίνηση) του προϊόντος και
Την αναβάθμιση της εικόνας της επιτραπέζιας ελιάς τόσο στις αγορές του εξωτερικού, όσο και στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς:

Αριθμεί περισσότερους από 46.000 ελαιοπαραγωγούς και αντιστοίχως περισσότερες από 100 μεταποιητικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις,
Εξάγει +85% της εγχώριας παραγωγής στις διεθνείς αγορές,
Αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας κατά 500+ εκατ. ευρώ και
Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 2η θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές του προϊόντος.

Στη ΔΟΕΠΕΛ συμμετέχουν και οι τρεις τομείς του προϊόντος: ο πρωτογενής τομέας με οργανωμένους ελαιοπαραγωγούς σε Συνεταιριστικές Οργανώσεις, Ομάδες Παραγωγών, κ.ά., και ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας με τις μονάδες επεξεργασίας, μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας (διακίνηση/εξαγωγή) που περιλαμβάνει τις οργανωμένες μονάδες έτοιμου προϊόντος.

Στις βασικές προτεραιότητες της ΔΟΕΠΕΛ εντάσσεται η ανταπόκριση στις διεθνείς προκλήσεις και τον ανταγωνισμό με ενδυνάμωση της θέσης της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς στις αγορές του εξωτερικού.

 

neakriti.gr  28 June, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα