Στο έλεος της ανεξέλεγκτης βόσκησης ελιές, λιόφυτα και καλλιέργειες και στη Μεσαρα

mesaralive.gr  30 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Στο έλεος της ανεξέλεγκτης βόσκησης ελιές, λιόφυτα και καλλιέργειες και στη Μεσαρα

Στο έλεος της ανεξέλεγκτης βόσκησης οι περιουσίες και στη Μεσαρα

Στην ευθύνη φύλαξης της υπαίθρου από περιστατικά υπερβόσκησης και καταπάτησης καλλιεργήσιμων εκτάσεων καθώς και στα στοιχεία που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρονται οι κάτοικοι διάφορων περιοχών της Κρήτης, ανάμεσα τους και η Μεσαρα.

 Μάλιστα το θέμα έχει απασχολήσει και τη Βουλή μέσα απο Ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από Βουλευτές του νησιού.

Σε περιοχές, όπως το Αρκαλοχώρι, η Μεσαρά, η Καλαμαύκα και η ευρύτερη περιοχή του Αβδού, η κατασταση έχει οδηγήσει σε απόγνωση του κατοίκους. Οι καταπατήσεις των περιουσιών τους, από κτηνοτρόφους που έχουν τα αμνοερίφια τους εκεί, είναι σε μόνιμη βάση, με ολέθριες συνέπειες για τους ίδιους.

Σε καθημερινή βάση βόσκουν τα πρόβατά τους σε καλλιεργούμενες ιδιόκτητες εκτάσεις όπως ελιές, αμπέλια, περιβόλια, ακόμα και αν είναι περιφραγμένα, δημιουργώντας ανεπανόρθωτες ζημιές σ’ αυτά.

Οι ιδιοκτήτες των καταπατημένων αγροτικών και γεωργικών εκτάσεων που υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της παράνομης βόσκησης, βλέπουν τις σοδειές τους να καταστρέφονται ανελέητα από τα ανεπιτήρητα κοπάδια των κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα στις περιοχές τους, αγανακτισμένοι για τις καταπατήσεις των περιουσιών τους.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει είναι ανυπολόγιστες αν αναλογιστεί κανείς (πέρα από τις εμφανείς ζημιές που αφορούν την καταστροφή των φυτών, των καρπών των δένδρων, των κηπευτικών) και τις ανεπανόρθωτες καταστροφές των ριζικών συστημάτων των φυτών και των δένδρων, καθώς λόγω των βροχοπτώσεων το έδαφος είναι λασπώδες και τα ζώα καταστρέφουν τα πάντα από τις πατημασιές τους».

Επιστολή 

Μεγάλο πρόβλημα καταγράφεται στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο νομό Ηρακλείου από την βόσκηση των ζώων σε καλλιέργειες.

Όπως τόνισε ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, γιος καλλιεργητή ελιών, εσπεριδοειδών και πυρηνοκάρπων στο χωριό Άβδου στην επαρχία Πεδιάδος Ηράκλειου, «οι καλλιεργητές στην περιοχή είναι ανάστατοι με αυτή την κατάσταση ενώ παράλληλα η ξηρασία των τελευταίων 5 χρόνων κάνει χειρότερη τα πράγματα για τις καλλιέργειες μας αφού στρεσάρει ακόμη περισσότερο τα φυτά και οδηγεί τα ζώα να τρώνε μόνο από αυτά, αφού δεν αναπτύσσονται αυτοφυή φυτά. 

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις καλλιέργειες της οικογένειας μου, από τα αμπέλια μας δεν έχει μείνει τίποτα ενώ μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί και τα λιόδεντρα μικρής ηλικίας.

Για να καταγγείλουμε το γεγονός έχουμε πάει στο Υπουργείο όπου μας ανέφεραν ότι έχει δοθεί άδεια ελεύθερης βόσκησης στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Καλό θα ήταν οι αρχές γενικότερα να κάνουν μια έρευνα για το θέμα αφού έρθουν στην περιοχή για να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια τις καταστροφές από την αυθαιρεσία των κτηνοτρόφων».

Σε κείμενο που έστειλε αποκλειστικά στον ΑγροΤύπο ο κ. Δερμιτζάκης περιγράφει την κατάσταση ως εξής:
Δυστυχώς, όλοι οι λεγόμενοι κτηνοτρόφοι της Κρήτης (οι οποίοι έχουν, ως επί το πλείστον, δηλώσει πολύ περισσότερα ζώα από αυτά που έχουν για να παίρνουν τις αντίστοιχες επιδοτήσεις), αντί να σταβλίζουν τα ζώα τους σε εγκεκριμένες και νόμιμες εγκαταστάσεις, χρησιμοποιώντας τις επιδοτήσεις για την εκτροφή τους, το μοναδικό πράγμα το οποίο κάνουν, είναι να τα αφήνουν ελεύθερα και να καταστρέφουν τις αγροτικές περιουσίες των υπολοίπων κατοίκων της Κρήτης. Είτε αυτές είναι ελαιόδεντρα, είτε είναι κηπευτικά, είτε είναι αμπέλια, είτε είναι δέντρα (πυρηνόκαρπα – οπορωφόρα – μηλοειδή). Δεν κάνουν καμία εξαίρεση σε αυτά που θα φάνε και, κατά συνέπεια, θα καταστρέψουν. Όλοι οι βοσκοί, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την καταστροφή των περιουσιών των ανθρώπων, αρκεί να ταΐσουν τα ζώα τους (για την οποία δουλειά, επιδοτούνται).

Αντί να ενδιαφερθούν πως θα μαζέψουν τα ζώα τους, αφήνοντας τις περιουσίες των ανθρώπων στην ησυχία τους, βρίσκουν οποιαδήποτε ανόητη (για να μην χρησιμοποιήσω καμιά βαρύτερη κουβέντα) δικαιολογία, προσπαθώντας να πείσουν τους πάντες ότι τα ζώα τους δεν καταστρέφουν τίποτα. Μερικές από αυτές τις γελοίες δικαιολογίες:

Τα πρόβατα δεν τρώνε τις ελιές, όταν υπάρχει μπογιάς (ξινήθρα, για την υπόλοιπη χώρα). Αν δεν υπάρχει μπογιάς (που το καλοκαίρι δεν υπάρχει), απορίας άξιο τι τρώνε στους ελαιώνες.
Τα πρόβατα δεν τρώνε τα αμπέλια. Γαϊδούρια, άλογα και μουλάρια το κάνουν αυτό (κάτι το οποίο έχει μια συνδυαστική βάση με τα πρόβατα, με την προϋπόθεση να υπάρχουν αυτά τα ζώα, τα οποία έχουν, όπως όλοι ξέρουμε, σχεδόν εκλείψει).
Τα πρόβατα δεν τρώνε κηπευτικά, γιατί υπάρχουν οι κότες που κυκλοφορούν ελεύθερες και καταστρέφουν τα πάντα.
Τα πρόβατα δεν τρώνε τα υπόλοιπα δέντρα και τους καρπούς τους, κάτι το οποίο κάνουν ποντίκια και λοιπά μιαρά (ζώα που καταστρέφουν τις περιουσίες).
Υπάρχουν και πολλές άλλες γελοίες δικαιολογίες που χρησιμοποιούν όλοι αυτοί, για να δικαιολογήσουν τις καταστροφές που κάνουν τα ζώα τους στις καλλιέργειες των ανθρώπων. Όλα αυτά, βέβαια, γίνονται υπό την κάλυψη αγροφυλάκων, υπευθύνων δημοσίων υπηρεσιών, δημοτικών και κοινοτικών οργάνων. Αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης ασυδοσία των κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν τελείως αποθρασυνθεί. Και οι καταστροφές δεν γίνονται εκτός κατοικημένων περιοχών, αλλά και εντός αυτών.

Έχουμε ενοχλήσει αρκετές φορές τους αγροφύλακες οι οποίοι το μοναδικό πράγμα που κάνουν, είναι να καλύπτουν και να δικαιολογούν τους κτηνοτρόφους.

Χαρακτηριστική της ασυδοσίας των κτηνοτρόφων είναι και η περίπτωση της υπερχείλιση του ποταμού Αηγιωργιώτη, που είχε συμβεί πριν από 3 χρόνια και οδήγησε σε καταστροφές κήπων 
Στοίχισε το λιγότερο από 1.450,00 - 1.600,00 ευρώ σε όλους όσους είχαμε περιουσίες στην περιοχή, για την αποκατάσταση των ζημιών. Η καταστροφή ολοκληρώθηκε με την επιδρομή των προβάτων, γεγονός που δικαιολογήθηκε από τους κτηνοτρόφους, λέγοντας ότι τα πρόβατα φοβήθηκαν από τις αστραπές και τους κεραυνούς και βγήκαν έξω από τον χώρο που σταβλίζονταν. Κάτι το οποίο δεν είχε ξανασυμβεί (γελοιότητα και αστεία δικαιολογία, διότι σουλατσάρουν όλες τις εποχές του χρόνου εντός των ορίων του οικισμού). 

Οι αγροφύλακες μας είπαν είτε ότι δεν έπρεπε να δημιουργούμε προβλήματα (εκπρόσωπος Αβδού), είτε να κοστολογούν τις καταστροφές από τα πρόβατα 25 – 30 δέντρων στην συνολική τιμή των 50,00 € (αγροφύλακας Γωνιών). 

Η κατάσταση έγινε πολύ χειρότερη τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα μηχανήματα του δήμου Χερσονήσου να αναγκαστούν να καθαρίσουν τον χώρο από την βρωμιά.

Εκτός από τις καταστροφές που προκαλούνται από την επιδρομή των προβάτων στις περιουσίες των υπολοίπων κατοίκων του νησιού, υπάρχει και το πρόβλημα των νεκρών ζώων. Τα οποία, οι κτηνοτρόφοι τα αφήνουν εντός των χωραφιών όλων των υπολοίπων, χωρίς να μπούνε στον κόπο να μαζέψουν τα κουφάρια. Με αποτέλεσμα, να δημιουργείται τεράστια δυσοσμία και μια αποκρουστική εικόνα σε όλους μας, όταν, για οποιοδήποτε λόγο, πάμε στα χωράφια μας. Θα μπορούσα να στείλω και φωτογραφίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα από δικό μας χωράφι, αλλά το αποφεύγω γιατί το θέαμα, όπως είπα, είναι αποκρουστικό. 

Εκτός τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι βοσκοί να μας πείσουν ότι τα πρόβατα δεν τρώνε τα δέντρα και τα κηπευτικά μας (την στιγμή που τους δείχνεις τα πρόβατά τους που τρώνε τα δέντρα της περιοχής), δεχόμαστε και συμβουλές για το τι θα κάνουμε στα χωράφια και στα δέντρα μας. Μην κόβεις ψηλά τις ελιές (γιατί δεν φτάνουν τα ζώα να τρώνε), μην ψεκάζεις τα χόρτα (γιατί τι θα βρίσκουν τα ζώα να τρώνε), μην περιφράσεις τα κηπευτικά (να μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στους κήπους για το γεύμα τους) και πολλές άλλες».

 

mesaralive.gr  30 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα