Ευεργετικές οι βροχοπτώσεις για τις καλλιέργειες
Ας αρχίζουν οι ελαιοπαραγωγοί σιγά-σιγά τη λίπανση της ελιάς, αλλά οι αμπελουργοί δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τις πολύ καλές βροχοπτώσεις, αφού το φυτό του αμπελιού είναι την περίοδο αυτή σε κατάσταση “ύπνου” και αν βάλουν λιπάσματα δε θα τα απορροφήσει. Όσο για τα κτηνοτροφικά φυτά, αυτές οι πλούσιες βροχοπτώσεις αποτελούν “χρυσάφι” και δίνουν την ευκαιρία στον κτηνοτρόφο να χρησιμοποιήσει τα λιπάσματά του για να αυξήσει τη σοδειά του.
Σε γενικές γραμμές - όπως λένε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ειδικοί γεωτεχνικοί - μιλάμε για μια περίοδο εξαιρετικά καλή λόγω της ευχάριστης αλλαγής του καιρού, που “υπόσχεται” μεγάλη και σοβαρή ζωντάνια στις καλλιέργειές μας, με την ευχή και την ελπίδα πάντοτε να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να κάνει τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα δραματικά χρόνια που προηγήθηκαν της εφιαλτικής ανομβρίας!
«Να μη βιαστούν οι αμπελουργοί να λιπάνουν τα αμπέλια τους. Τώρα μετά την πτώση των φύλλων τα αμπέλια περνούν σε χειμερία νάρκη. Ας αρχίσουν μετά τον Ιανουάριο να βάζουν λίπασμα στα αμπέλια και το κλάδεμα ας γίνει μετά τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο γνωστός επιστήμονας και πάλαι ποτέ ερευνητής Αμπέλου, γεωπόνος Βαγγέλης Βαρδάκης.
Όσο για τις ελαιοκαλλιέργειες, ο ίδιος τονίζει ότι, όποτε και να μπει το λίπασμα, η ελιά θα το απορροφήσει γιατί είναι αειθαλές δέντρο και βρίσκεται πάντοτε σε δράση. Όμως, υπάρχουν λιπάσματα που, όταν πέσει πολύ νερό, αυτά ξεπλένονται και χάνονται στο έδαφος πριν το ριζικό σύστημα της ελιάς προλάβει να τα απορροφήσει. Τέτοιο είναι το λίπασμα της αμμωνίας, για παράδειγμα. «Έχουμε και λιπάσματα που δεν ξεπλένονται, απορροφώνται με αργούς ρυθμούς από το έδαφος και αυτά είναι τα καλύτερα», εξηγεί ο Βαγγέλης Βαρδάκης. «Με βάση τις ανάγκες των καλλιεργειών, ας έχουν υπόψη τους αυτά τα δεδομένα οι αγρότες και ας πάρουν τις αποφάσεις τους», σύμφωνα με τον Βαγγέλη Βαρδάκη.
«Είναι πάρα πολύ καλός ο καιρός αυτός. Αν συνεχίσει έτσι, τα αμπέλια θα επανέλθουν από το σοκ που είχαν υποστεί. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα καλυφθεί η υδατοχωρητικότητα του εδάφους, ώστε το καλοκαίρι να έχουμε στο έδαφος αποθέματα υγρασίας. Και προς το παρόν σε αυτή την κατεύθυνση βλέπουμε πως εξελίσσεται ο καιρός πολύ καλά. Και αυτό που περιμένουμε είναι να καλυφθεί τελείως η υδατοχωρητικότητα του εδάφους...».
«Βρέχει πλούτο στην Κρήτη»
«Στην Κρήτη την περίοδο αυτή πέφτει πλούτος», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, που προτείνει να αρχίσουν κανονικά πλέον οι λιπάνσεις στα βοσκοτόπια, ενώ για τα αμπέλια και τις ελιές τονίζει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να απευθύνονται στους γεωπόνους, οι οποίοι και θα τους δίνουν το σχετικό “πράσινο φως”...
«Έχει βρέξει αρκετό πλούτο. Γιατί το νερό είναι το ανελαστικό αγαθό του ανθρώπου. Και έρχεται και δίνει μεγάλη “ανάσα” στο νησί μας. Και βασικός χρήστης του νερού είναι η γεωργία. Αλλά η κτηνοτροφία, και κυρίως η αιγοπροβατοτροφία, εξαρτάται από τη γεωργία. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα σημαντικό γεγονός. Γιατί είχαμε περάσει δυο χρονιές πολύ δύσκολες. Και παρά τη δύσκολη περίοδο που περνούμε σαν χώρα με έναν πρωτογενή τομέα που βρίσκεται σε κρίση, έρχεται το νερό να βοηθήσει τη βλάστηση, να βοηθήσει τα κτηνοτροφικά φυτά και, όπως λένε οι συνάδελφοι γεωπόνοι, να βοηθήσει σε όλη τη φυτική παραγωγή...». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η λίπανση των κτηνοτροφικών φυτών είναι δεδομένη. Η καλλιέργεια αυτή θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να μειωθεί το κόστος της διατροφής των ζώων, γιατί είναι μονόδρομος για την επιβίωση των κτηνοτρόφων...».
Επικαλούμενος τις εκτιμήσεις των γεωπόνων, ο Αλέκος Στεφανάκης τονίζει ότι, «εκτός από ορισμένες περιοχές, στις περισσότερες το νερό έχει πέσει πολύ όμορφα. Δηλαδή έχει πέσει με τέτοιο τρόπο που έχει αξιοποιηθεί από τη γη ένα σημαντικό ποσοστό. Με τον τρόπο που πέφτει συμβαίνουν μόνο καλά. Λίγες είναι οι περιπτώσεις εκείνες που έπεσε το νερό με απότομο τρόπο και είχαμε προβλήματα...».
Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι για τη λίπανση των καλλιεργειών θα πρέπει αμέσως όλοι οι αγρότες να συμβουλευτούν τους γεωπόνους με τους οποίους συνεργάζονται. Όπως και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γεωπόνους για τη λίπανση των κτηνοτροφικών φυτών. «Δεν μπορούμε να κάνουμε του κεφαλιού μας. Θα πρέπει κάποτε σε αυτή τη χώρα να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς. Ειδικούς έχουμε. Θα πρέπει ο κάθε επαγγελματίας να βρει τον κατάλληλο ειδικό που θα τον καλύψει στις ανάγκες του. Δεν είναι όλοι ειδικοί σε όλα. Εκεί είναι το σημαντικό θέμα. Ο κάθε παραγωγός πρέπει να δουλέψει επιχειρηματικά και άρα να έχει τον σύμβουλό του», καταλήγει ο Αλέκος Στεφανάκης.
Δείτε επίσης
- Προβληματισμός στους κτηνοτρόφους της Κρήτης μετά το νέο κρούσμα ευλογιάς
- Χωράφια: Αυτά είναι τα νέα «μυστικά» για τον αναδασμό
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον
- Eυλογιά προβάτων: Επιβεβαιωμενο κρούσμα στο νομό Ηρακλείου-Εκτακτα μέτρα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο επίκεντρο η Κρήτη με την κατανομή των Οικολογικών Σχημάτων
Σχετικά άρθρα
- Απίστευτες αποκαλύψεις από την δράση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών: 2 οι νέοι συλληφθέντες
- Η Κρήτη στις περιοχές που ευνοούν «διαβολικούς» ανέμους σαν αυτούς που κατέκαψαν το Λος Άντζελες
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τουρισμός: Κοντινούς προορισμούς εντός Κρήτης επιλέγουν οι Κρητικοί για τις διακοπές τους