Στις κάλπες οι πολίτες της ΠΓΔΜ για την αλλαγή ονομασίας

  30 September, 2018 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Στις κάλπες οι πολίτες της ΠΓΔΜ για την αλλαγή ονομασίας

Ανοιξαν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ στο πλαίσιο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου στις Πρέσπες.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Θεωρείται βέβαιο ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που θα προσέλθουν αύριο στις κάλπες θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, χωρίς ωστόσo αυτό να είναι να υποχρεωτικό, είναι να υπάρξει ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής, προκειμένου να μην υπάρξει αμφισβήτηση της έκφρασης της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων. Ειδικότερα για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες το 50% των ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE το οποίo έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, υποστηρίζει ότι εάν το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα δεν ξεπεράσει το 50%, τότε αυτό πρέπει να ακυρωθεί. Καταγγέλλει δε, ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προτίθεται να προβεί ακόμη και σε «νοθεία», προκειμένου να υπάρξει ποσοστό συμμετοχής άνω του 50%.

Από την μεριά της, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ξεκάθαρο και θα επιτρέψει ανεμπόδιστα τη συνέχιση της διαδικασίας, με την υιοθέτηση από τη Βουλή των αλλαγών του Συντάγματος της χώρας.

Όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής, ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ επικαλείται το στοιχείο ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα και η εγκυρότητά του δεν συνδέεται με το ποσοστό συμμετοχής. Όλες δε τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όσο και στελέχη της κυβέρνησής του σημείωναν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί από αυτούς που θα προσέλθουν να ψηφίσουν και όχι από αυτούς που θα απέχουν.

Το κλίμα ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα χαρακτηριζόταν ως υποτονικό, καθώς το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος γι΄αυτό δεν ήταν ιδιαίτερο .Όλοι ωστόσο περιμένουν να δουν ποια θα είναι η ανταπόκριση των ψηφοφόρων.

Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, δικαίωμα ψήφου έχουν 1.806.336 ψηφοφόροι. Οι κάλπες στους 80 δήμους της ΠΓΔΜ θα είναι ανοικτές από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα (8 ώρα Ελλάδος) και η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από 12.000 εγχώριους και 500 διεθνείς παρατηρητές. Μια ένδειξη πιθανής χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες είναι οι βαριά ασθενείς και ανάπηροι που έχουν εγγραφεί προκειμένου να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ (πρακτορείο ειδήσεων META), έχουν εγγραφεί 1.859, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις τοπικές εκλογές του 2017 ξεπερνούσε τους 5.400 ψηφοφόρους. Κατά πάγια τακτική, η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια εξέδωσε προειδοποίηση για τους υπαλλήλους της να αποφεύγουν την κεντρική πλατεία της πόλης αύριο, υπό τον φόβο πιθανών διαδηλώσεων κατά του δημοψηφίσματος.

Σε μία από τις τελευταίες –πριν από το δημοψήφισμα– δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπουγιάρ Οσμάνι (προερχόμενος από το αλβανικό κόμμα) εξέφρασε, μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε τροχιά Ε.Ε. «Η “Μακεδονία” γράφει ιστορία αυτές τις ημέρες. Αυτή είναι η στιγμή που περιμέναμε και για την οποία προετοιμαζόμασταν για καιρό, περιλαμβανομένων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επιτρέψτε μου να πω ότι τα καταφέραμε. Η “Μακεδονία” κινείται αμετάκλητα προς μια πλήρη συμμετοχή στην Ε.Ε. και δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οσμάνι. Ο κ. Χαν, από τη δική του πλευρά, ανέφερε ότι απομένουν να γίνουν ακόμα αρκετά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο εκτίμησε πως η διαδικασία του screening για την ΠΓΔΜ θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

 

kathimerini.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ

 

  30 September, 2018 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ