Πέρασε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου για την ένταξη της..Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

  07 February, 2019 ΑΡΘΡΑ
Πέρασε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου για την ένταξη της..Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Προδοτική χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Πάνος Καμμένος. Απορρίφθηκε το αίτημα του προέδρου των ΑΝΕΛ για 180 ψήφους από την Επιτροπή και την Ολομέλεια.

Με θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή. Η κύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα μεταφερθεί στην ολομέλεια το πρωί της Παρασκευής και μέχρι το βράδυ θα γίνει η ψηφοφορία η οποία θα είναι ονομαστική.

Η ψηφοφορία αποφασίστηκε να είναι ονομαστική προκειμένου να είναι εμφανές με τι έγκριση θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση. Θέμα για το εάν χρειάζεται να ψηφιστεί από την Επιτροπή και την Ολομέλεια με 180 ψήφους έθεσε ο Πάνος Καμμένος με στόχο να εκθέσει τη ΝΔ.

Την απόφαση για ονομαστική ψηφοφορία και στην Επιτροπή Εξωτερικών ανακοίνωσε ο πρόεδρος Κώστας Δουζίνας και έγινε αποδεκτό από όλα τα κόμματα.

Ο πρόεδρος των  ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μετά την απόρριψη της πρότασής του σχολίασε για την στάση των άλλων κομμάτων «άρα όλοι συμπλέουν με τη ΝΔ… ο πύραυλος Κουμουτσάκος…».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι αύριο στην Ολομέλεια θα θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας εάν η Κύρωση του Πρωτοκόλλου γίνει με την διαδικασία τους άρθρου 28 παρ.2 και όχι με την διαδικασία της επόμενης παραγράφου 3, καθώς όπως υποστήριξε μετά την Κύρωση Πρωτοκόλλου και την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παύει να ισχύει με το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ για την δυνατότητα συλλογικής προστασίας έναντι όμορου κράτους. Άρα η συγκεκριμένη κύρωση αφορά παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας. Και πιστεύουμε ότι πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία με βάση το άρθρο παρ 28.3 που θέλει 180 θετικές ψήφους στην Ολομέλεια.

Ο κ. Πάνος Καμμένος με εμφανές στόχο να καταδείξει ότι η ΝΔ δεν επιμένει σε μια τέτοια ερμηνεία που θα «μπλόκαρε» την Κύρωση, είπε ότι θέλει να ακούσει τις απόψεις των κομμάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι όταν μπήκε και η Αλβανία στο ΝΑΤΟ, που ήταν όμορο κράτος δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα και είχε γίνει η Κύρωση με απλή πλειοψηφία.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Πάνο Καμμένο ότι στο θέμα αυτό υπάρχει μια πολιτική διάσταση αι μια θεσμική διάσταση. Η πολιτική διάσταση είναι είναι ότι ο κ. Καμμένος είχε την δυνατότητα όταν τον Ιούνιο καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση να την ψηφίσει και να μην προχωρούσε η πορεία προς την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τότε ο κ. Καμμένος προσποιήθηκε ότι εν το κατάλαβε, Δεύτερον, το θεσμικό θέμα, είναι ότι όλες οι εντάξεις στο ΝΑΤΟ έχουν γίνει με την διαδικασία του άρθρου 28 παρ 1. Ετσι έγινε και με την Αλβανία και τότε ο κ. Πάνος Καμμένος ήταν στην πλειοψηφία που την ψήφισε.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συμφώνησε και αυτός ότι η διαδικασία αυτή είναι μονόδρομος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είπε ότι η Αλβανία και η Βουλγαρία όταν εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ δεν ήταν όμορο κράτος, τι λέμε τώρα, αλλά επιτέθηκε παράλληλα και στον Πάνο Καμμένο και του είπε όταν έδινες βάση ντρόουν ή βάση στο Στεφανοβίκι στο ΝΑΤΟ αυτό δεν ήταν εκχώρηση εθνικού δικαιώματος;

Κανείς δεν άκουσε τον Τόσκα

Πυρ ομαδόν κατά της Κύρωσης του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Σε κοινοβουλευτικό κενό… έπεσε η έκκληση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τόσκα που κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης «εκτός και ανεξάρτητα κομματικής γραμμής και πειθαρχίας να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα, σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή»

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, σε υψηλούς τόνους ανέφερε ότι εμείς «δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μιας Συμφωνίας σαφώς επιζήμια, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι θα καταψηφίσει την Κύρωση λέγοντας αυτή «είναι παράγωγος της Συμφωνίας των Πρεσπών … Όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών, σημαίνει και Όχι στην Κύρωση. Και αυτή είναι η ψήφος μου στην ονομαστική ψηφοφορία που θα κάνετε».

Ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόγκας τάχθηκε κατά της ψήφισης της Κύρωσης λέγοντας πως «το Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας, πλέον, στο ΝΑΤΟ δεν είναι ένα διαδικαστικό θέμα όπως λέει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι η ουσία που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αποτελεί μια απόδειξη ότι ο βασικός λόγος της Συμφωνίας αυτής ήταν ακριβώς αυτός να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και το ΕΕ και να αποδυναμωθούν οι επιρροές άλλων κρατών όπως η Ρωσίας και Κίνας…. φυλακίζεται έναν ακόμα λαό σε αυτή την δολοφονική μηχανή που είναι το ΝΑΤΟ. Σταθερότητα για το ΝΑΤΟ, σημαίνει ανασφάλεια των λαών. Και η ένταξη αυτή θα επισπεύσει την ανασφάλεια και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή».

Μετωπική επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος λέγοντας: «καταψηφίζουμε αυτή την κύρωση γιατί είναι η προϋπόθεση για την ισχύς της Συμφωνίας των Πρεσπών που την θεωρούμε προδοτική για τη χώρα και την παράδοση της Μακεδονίας. Προειδοποίησε, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «πριν ψηφίσετε αυτή την Κύρωση, ότι το ΝΑΤΟ θέλει την ένταξη των Σκοπίων γιατί εκεί θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη βάση στα Βαλκάνια». Λίγο αργότερα πάντως το έκανε πιο ήπιο λέγοντας πως «κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζοντας το Πρωτόκολλο, σήμερα υπογράφετε την δημιουργία της μεγαλύτερης βάσης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια που μπορεί να φιλοξενήσει και τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ και αυτό σας το λέω τώρα για να μην πείτε ότι δεν τα ξέρετε…».

Επιτέθηκε και πάλι κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά λέγοντας ότι είναι υπέρ της παγκοσμιοποίησης αφήνοντες αιχμές ότι συνδέεται με τα Ιδρύματα Κλίντον και Σόρος αλλά και κατά της ΝΔ και προσωπικά του τομεάρχη της Γιώργου Κουμουτσάκου αποκαλώντας τον και πάλι «πύραυλο Κουμουτσάκο όπως έλεγε μέσα από τις φυλακές ο δημοσιογράφος Μουσάς..».

Επίσης, επιτέθηκε και στους Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα Τέρενς Κουίκ αλλά και Βασίλη Κόκκαλη που αντάλλαξαν τις θέσεις τους για την καρέκλα του υπουργείου. Μάλιστα τον κ. Βασίλη Κόκκαλη τον αποκάλεσε ξανά «total blue electric».

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  07 February, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα