Με την κατάθεση από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, της εθνικής αναλογιστικής μελέτης, «η οποία τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα του νόμου μέχρι το 2070» και της μελέτης επάρκειας των συντάξεων, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό
Όπως είπε ο κ. Βρούτσης «είναι ο νέος ασφαλιστικός νόμος, ο οποίος θα αλλάξει και θα επηρεάσει το μέλλον, όχι μόνο των σημερινών γενεών, αλλά και των ερχόμενων. Αυτός ο ιστορικός νόμος, ο οποίος ήρθε για να αποκαταστήσει αδικίες του παρελθόντος, να ευθυγραμμιστεί με τη συνταγματική τάξη και να αποκαταστήσει την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενώπιον της ελληνικής Βουλής».
Μεσομακροπρόθεσμα -πρόσεθεσε ο υπουργός- το ασφαλιστικό μας καταφέρνει, το σύνολο της ανταποδοτικής σύνταξης των Ελλήνων να είναι ισοδύναμη των εισφορών, «κάτι που δείχνει την εξυγίανση του συστήματος». Επίσης, μεσομακροπρόθεσα, η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι στο μέσο όρο ευρωπαϊκών χωρών, ενώ το νέο ασφαλιστικό διασφαλίζει κι όλες τις συντάξεις έως το 2070.
Ο κ. Βρούτσης είπε ότι με το «νομοσχέδιο - τομή», μετά από 12 χρόνια δεν θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων, παρά μόνο αυξήσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.
Επανέλαβε την αξία της αναλογιστικής μελέτης που συνοδεύει για πρώτη φορά σχετικό νομοσχέδιο και αμφισβήτησε τη δήλωση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου ότι αναλογιστική μελέτη υπήρξε και στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου.
Όσο για τη μείωση της συνταξοδοτικής δαπάνης που επικαλέστηκε η κα Αχτσιογλου, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι τα απολογιστικά στοιχεία θα είναι διαφορετικά, διότι θα μπουν οι αυξήσεις των συντάξεων. Σημείωσε επίσης, ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα αυξάνει σε απόλυτα νούμερα τα επόμενα χρόνια, και κυρίως μετά το 2023, αλλά με μικρότερη ταχύτητα από την αύξηση του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Εργασίας έδωσε και παραδείγματα με αυξήσεις στις κύριες συντάξεις με «30 χρόνια και μία ημέρα»: Στα 40 χρόνια με 700 ευρώ συντάξιμο μισθό, η αύξηση θα είναι 50 ευρώ το μήνα. Με 800 ευρώ συντάξιμο, 58 παραπάνω. Με 1.000 συντάξιμο, 72 παραπάνω. Με 1.500 συντάξιμο, 108 ευρώ το μήνα παραπάνω.
Για το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, είπε ότι συνοδεύεται με τη φορολογική μεταρρύθμιση που μείωσε από 22% στο 9% στο κατώφλι των 10.000 ευρώ τον φορολογικό συντελεστή - κάτι που σημαίνει 1.300 όφελος στον ελεύθερο επαγγελματία, τη στιγμή που θα έχει επιβάρυνση 410 ευρώ (από τις ασφαλιστικές εισφορές).
Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον κ. Βρούτση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι η επιτροπή και άλλες ευρωπαϊκές αρχές έχουν σχολιάσει και απαντήσει στην αναλογιστική μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Βρούτσης, ότι η αναλογιστική μελέτη ήρθε τώρα για πρώτη φορά.
Αναρωτήθηκε επίσης γιατί δεν πρέπει να συνδέεται το εισόδημα με τις ασφαλιστικές εισφορές. Γιατί να διαφέρει το Ασφαλιστικό από το Φορολογικό; Ποιο είναι το επιχείρημα - κάποιος που παίρνει 70.000 ευρώ να δίνει τα ίδια στο ασφαλιστικό με κάποιον που βγάζει 7.000 ευρώ;
Εμείς, κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος, βγάλαμε τη χώρα εκτός μνημονίου. Το όραμά μας έχει την αναδιανομή στον πυρήνα πολιτικής μας. Για εσάς, η αναδιανομή είναι τριτεύον θέμα..
Δείτε επίσης
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής των δικαιούχων
- Προϋπολογισμός 2025: Τι προβλέπει για μισθούς, συντάξεις και φόρους
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος
- Πληρωμές: Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων – Τι ισχύει
Σχετικά άρθρα
- Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 262 υπέρ έναντι 36 κατά και ένα «παρών», η τροπολογία για τους «εργάτες γης»
- Οι τρεις ανατροπές στο ασφαλιστικό – Όλες οι διατάξεις
- Βουλή: Η νέα πραγματικότητα στον απόηχο της πρώτης συνεδρίασης
- Ποιος βουλευτής κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής, από το Ηράκλειο;
- Οι δύο Παπανδρέου στη Βουλή -Η οικογένεια Κεφαλογιάννη έχει 4 βουλευτές