Στα σκαριά νέος νόμος για τη δακοκτονία !

  12 December, 2018 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Στα σκαριά νέος νόμος για τη δακοκτονία !

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις "έβγαλε" ηβσυνάντηση των αγροτών της Κρήτης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταυρο Αραχωβίτη

Πολλές και σημαντικές για τον αγροτικό κόσμο είναι οι ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη. 

Μια από τις σημαντικότερες ωστόσο ήταν η ανακοίνωση του υπουργού ότι εκσυγχρονίζεται ο πεπαλαιωμένος νόμος που ρύθμιζε την δακοκτονία, καθώς μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος που θα υπηρετεί τις ανάγκες της δακοκτονίας. Σημειώνεται ότι η πρόταση για την αλλαγή του νόμου της δακοκτονίας ήταν πρόταση του αντιπροέδρου της ΟΑΕΚ Μύρωνα Χειλετζάκη.

Την ίδια στιγμή όπως ανακοινώθηκε μέσα στο Γενάρη θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για τις ζημιές που υπέστησαν οι αμπελουργοί το 2018 από τα καιρικά φαινόμενα ενώ σήμερα αναμένεται το ΦΕΚ για την πληρωμή των ζημιών του 2017.

Παράλληλα, η ομάδα έθεσε επιτακτικά και το θέμα του ακατάσχετου στους λογαριασμούς των αγροτών.

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας, Πρίαμο Ιερωνυμάκη, σε λίγες μέρες μπαίνουν οι επιδοτήσεις και πολλοί αγρότες κινδυνεύουν να κάνουν γιορτές χωρίς ένα ευρώ! Η πλευρά των αγροτών ζήτησε ακατάσχετο στο ποσό των 15.000 ευρώ, ενώ όπως τους ενημέρωσε ο υπουργός πρόκειται να κατατεθεί νομοσχέδιο που περιλαμβάνει αυτό το θέμα, με το ποσό ωστόσο να ορίζεται στις 12.000 ευρώ.

Οι αγρότες έθεσαν επίσης το οξύ θέμα του υδάτινου αποθέματος, καθώς λόγω της ξηροθερμικής περιόδου που διανύουμε, είναι υπαρκτή η ανάγκη για νερό που οι καλλιέργειες στερούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής. "Υπάρχουν μελέτες για έργα που όμως δεν προχωρούν γιατί έχουν μείνει στα συρτάρια του υπουργείου" - είπε ο κ.Ιερωνυμάκης, επισημαίνοντας ότι τα απαιτούμενα κονδύλια δεν είναι δυσθεώρητα.

"Δεν είναι όλα τα θέματα οικονομικά, είναι και θεσμικά" - πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται στήριξη και εθνική στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στον υπουργό ήταν και το μεταφορικό ισοδύναμο με τη διαχρονική εξαίρεση της Κρήτης, και η έκτακτη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας που στην Κρήτη γνωρίζει δύσκολες μέρες.

Ο υπουργός, σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε την κατανόησή του στα θέματα που τέθηκαν από τους αγρότες και δηλωσε σύμμαχός τους.

 

  12 December, 2018 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα