Θύελλα αλλεπάλληλων αντιδράσεων έχει προκαλέσει η μετονομασία της τσικουδιάς και του τσίπουρου με βάση το σχέδιο νόμου, μετά και από την ανάδειξη του θέματος από την εκπομπή «Ώρα Αιχμής», χθες Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.
Η είδηση και μόνο ότι η τσικουδιά θα αλλάξει όνομα, έχει φέρει τον απόλυτο αναβρασμό στους καζανάρηδες και γενικότερα στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στην δικαίωση τους, για να σώσουν μια παράδοση 120 ολόκληρων ετών.
Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που αφορά στην ενσωμάτωση στην Ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1151, για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, σε τροποποίηση διατάξεων της Οδηγίας 92/83 ΕΟΚ, προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και του ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι αντιδρούν στην χρήση της ορολογίας «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά».
Ως εκ τούτου, η φράση «βάλε μια ρακή» ή « μια τσικουδιά», που ακούγεται πολύ συχνά στην Κρήτη, τείνει «προς εξαφάνιση», καθώς όπως φαίνεται την θέση της θα πάρει το «βάλε ένα... “Προϊόν Απόσταξης Μικρών Αποσταγματοποιών (διήμερων)”!». Τουλάχιστον, αυτό έρχεται να επιβάλλει το σχέδιο νόμου για το καθεστώς διήμερων μικρών αποσταγματοποιών, που βρίσκεται σε διαβούλευση. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η υπόθεση έχει προκαλέσει «πόλεμο» μεταξύ των αποσταγματοποιών όχι μόνο σε επίπεδο Κρήτης αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι καζανάρηδες δίνουν μάχη προκειμένου να καταφέρουν να διατηρήσουν την παραδοσιακή ονομασία της τσικουδιάς, αυτή που όλοι ξέρουμε και με την οποία το κρητικό αυτό προϊόν είναι γνωστό διεθνώς.
Στην μάχη μάλιστα έχουν ριχτεί και οι κρητικοί βουλευτές που μετά τον καβγά που ξέσπασε σε μια τηλεοπτική συζήτηση που πήρε «φωτιά» και έφτασε στα άκρα, με βαριές εκφράσεις για το θέμα της τσικουδιάς, το βράδυ της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου 2022, στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» στην ΚΡΗΤΗ ΤV, έφεραν ξανά το θέμα στη Βουλή.
Μάλιστα η τοποθέτηση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη, για προσπάθειες παραχώρησης της τσικουδιάς σε βιομηχανικά συμφέροντα, καταλογίζοντας ευθύνες, έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει ένας πολυμέτωπος τηλεοπτικός καβγάς με βαριές εκφράσεις και απίστευτη ένταση ανάμεσα στον ίδιο και τον πρόεδρο των αποσταγματοποιών Ηρακλείου, Τάσο Βρέντζο, που αναφέρθηκε στην όλη διαδικασία.
Βίντεο απο την εκπομπή Ώρα αιχμής όπου αναδείχτηκε το θέμα:
Παράλληλα, δέχτηκε πυρά και από τον πρόεδρο των αποσταγματοποιών Λασιθίου, Γιάννη Καναβάκη, που έκανε λόγο για μια γενική συνέλευση που δεν έγινε ποτέ, με στόχο να ζητηθεί η άποψη των καζανάρηδων.
Την ίδια ώρα, έκανε λόγω για εν κρυπτώ συμφωνίες που στόχο έχουν το ξεπούλημα του ονόματος της τσικουδιάς σε συμφέροντα. Παράλληλα ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου αποσταγματοποιών Ηρακλείου, Στάθης Φραγκιαδάκης, έκανε λόγο για αποκλεισμό του από τον κ. Βρέντζο, καλώντας τον να παραιτηθεί με σημείο αναφοράς τους χειρισμούς για την τσικουδιά.
Φωτιά στην συζήτηση έβαλε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρος Χιλετζάκης, παρουσιάζοντας την δική του πρόταση για την τσικουδιά, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη τώρα, όλοι μαζί, να βρουν λύση για να θωρακίσουν το brand name της τσικουδιάς, που ισοδυναμεί με την ιστορία της ίδιας της Κρήτης.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, έκανε λόγο για αποκλεισμό από τις αποφάσεις του μεγάλου συλλόγου αμπελουργών της Κρήτης.
Β. Κεγκέρογλου: Απαράδεκτη η επιμονή του Υπουργείου Οικονομικών στην αφαίρεση του ονόματος Τσικουδιά και Τσίπουρο από το παραδοσιακό προϊόν
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου με την οποία ζητά την διατήρηση των ονομάτων Τσικουδιά και Τσίπουρο και τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούν οι αμπελοκαλλιεργητές και οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί.
Κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου μεταξύ άλλων ζήτησε την διατήρηση των ονομάτων Τσικουδιά και Τσίπουρο και τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούν οι αμπελοκαλλιεργητές και οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί στην Κρήτη και τις αντίστοιχες περιοχές της χώρας και τόνισε ότι, ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύουν στην Ελλάδα τη χρήση της ονομασίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:
“Οι Τούρκοι κατάφεραν πριν από χρόνια και μας «αφαίρεσαν» το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε την ονομασία «ρακί» και είναι απαράδεκτο η Ελληνική Κυβέρνηση τώρα να αφαιρέσει και τα ονόματα «Τσικουδιά» και «Τσίπουρο» …” και ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να διατηρήσει το νόμο του 2001.
Ο Υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος υποστήριξε ότι, με την άποψη του συμφωνούν πολλοί σύλλογοι αποσταγματοποιών και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, με τον Βουλευτή να αντιτείνει ότι η παραδοσιακή Τσικουδία και το Τσίπουρο δεν μπορούν να γίνουν «no name» και οι αμπελουργοί και αποσταγματοποιοί δεν το αποδέχονται ακόμη και αν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τα έχει βρει με τους βιομήχανους.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο κατά τη συζήτηση του οποίου θα κατατεθεί τροπολογία από το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.
Σωκράτης Βαρδάκης: «Να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο συνεννόησης για την τσικουδιά»
Την ανάγκη συγκρότησης ενός κοινού μετώπου συνεννόησης όλων των εμπλεκομένων φορέων για την προστασία του ονόματος «τσικουδιά», εξέφρασε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή την εκπομπή του Μάνου Δασκαλάκη στο Κρήτη TV Ώρα Αιχμής:
«Δυστυχώς στην εκπομπή Ώρα Αιχμής του δημοσιογράφου Μάνου Δασκαλάκη, στην οποία συμμετείχα την περασμένη Δευτέρα, ακούστηκαν πράγματα από ορισμένους συμμετέχοντες που δεν είναι αληθή. Ωστόσο, αυτό που προέχει πλέον, είναι όλοι μαζί να διασφαλίσουμε το όνομα τσικουδιά.
Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων του τόπου μας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αμπελουργών, των αποσταγματοποιών, της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με σκοπό τη συνεννόηση και τον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών στις οποίες επιβάλλεται να προβούμε.
Οποιαδήποτε συζήτηση για την αλλαγή της ονομασίας της τσικουδιάς Κρήτης είναι εντελώς παράλογη και αδιανόητη.
Το μοναδικό αυτό προϊόν είναι κομμάτι της ταυτότητας του τόπου μας, των παραδόσεων αλλά και της ιστορίας του νησιού μας.
Η προστασία και διατήρηση της ονομασίας της τσικουδιάς, είναι ευθύνη όλων μας».
Το σχέδιο νόμου - Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται το καθεστώς των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών. Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, επιχειρείται η οριστική κατοχύρωση του καθεστώτος των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών (παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων) στο εθνικό δίκαιο, δυνάμει της παρέκκλισης που δόθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της προαναφερόμενης Οδηγίας για την εφαρμογή μειωμένου κατά 85% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο προϊόν απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών, με ανώτατη ποσότητα τα 500 λίτρα άνυδρα καθαρής αλκοόλης.
Σημειώνεται ότι, όσον αφορά στο προϊόν των διήμερων αποσταγματοποιών, τροποποιείται η φορολογική βάση επιβολής του ΕΦΚ, καθώς ο φόρος επιβάλλεται πλέον, όπως σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, πλην του κρασιού και της μπίρας, ανά λίτρο άνυδρο, και όχι ανά κιλό, προβλέποντας για τον λόγο αυτό ελαφρώς υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ σε σχέση με τον ισχύοντα. Όπως αναφέρει το άρθρο 1, στο προϊόν απόσταξης, που παράγεται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς (παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων) από πρώτες ύλες παραγωγής των ιδίων, το οποίο δε δύναται να υπερβαίνει τα πέντε (5) εκατόλιτρα καθαρής (άνυδρης) αλκοόλης κατ’ έτος, και των οποίων η παραγωγή δε δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες, κατ’ ανώτατο ετήσιο όριο, εφαρμόζεται μειωμένος έως και 85% συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) αιθυλικής αλκοόλης έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή αιθυλικής αλκοόλης. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 370 ευρώ ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης και εφαρμόζεται εφάπαξ και κατ’ αποκοπή.
Το προϊόν απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) δεν επιβαρύνεται με το δικαίωμα υπέρ του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης - Αλκοολούχων Ποτών (ΕΤΕΠΠΑΑ). Η βεβαίωση και είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αναλογεί στο προϊόν απόσταξης των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών πραγματοποιείται κατά την έκδοση της άδειας απόσταξης».
Δείτε επίσης
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Έρχεται ν/σ του ΥπΑΑΤ για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
- Mercosur: Τι φέρνει η εμπορική συμφωνία για τους ευρωπαίους αγρότες – Κερδισμένοι και χαμένοι
- Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας το κρητικό ελαιόλαδο: “Deal” με τιμή 8,59 ευρώ το κιλό!
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Πώς θα λειτουργούν
Σχετικά άρθρα
- Taste Atlas: Τέσσερα ελληνικά ποτά στα 79 καλύτερα του κόσμου – Αποθέωση για την τσικουδιά!
- Μειωμένος ΕΦΚ για ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά: Τι προβλέπει η τροπολογία
- «Με κάθε τρόπο η Κυβέρνηση προσπαθεί να στερήσει τη χρήση του όρου τσικουδιά και τσίπουρου»
- Καλά τα νέα για την κρητική τσικουδιά
- Παράνομος ο μειωμένος φόρος για τσίπουρο και τσικουδιά