Καλά τα νέα για την κρητική τσικουδιά

  27 October, 2019 ΑΡΘΡΑ
Καλά τα νέα για την κρητική τσικουδιά

Βρέθηκε λύση με τον «μαγικό κωδικό»

Χωρίς ελέγχους και χρονοβόρες διαδικασίες και για ποσότητες οινοποιήσιμων ποικιλιών σταφυλιών έως τους τρεις τόνους θα μπορούν από μεθαύριο Δευτέρα να δηλώνουν οι αμπελουργοί της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας τα σταφύλια που θα οδηγήσουν στα καζάνια για την παραγωγή τσικουδιάς.

Η προσωρινή αυτή λύση δόθηκε μόνο για φέτος λόγω των ζημιών που υπέστησαν τα σταφύλια από τις καιρικές συνθήκες και ανακοινώθηκε χθες στην Ομοσπονδία Αμπελουργών και Αμβυκούχων Ελλάδος και στον Σύλλογο Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Νομού Ηρακλείου, που εδώ και καιρό έδιναν μάχες στην Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Την καλή αυτή είδηση αποκάλυψε στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος, λέγοντας πως, για να καταλήξουμε στην απόφαση αυτή, χρειάστηκαν διαβουλεύσεις πολλών ημερών με τα εμπλεκόμενα υπουργεία στην Αθήνα, δηλαδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπουργείο Οικονομικών, με την Περιφέρεια Κρήτης. Μάλιστα, η απόφαση ανακοινώθηκε χθες από τη ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο... “μαγικός” κωδικός

Ένας κωδικός δίνει αυτή τη λύση. Λέγεται “Κωδικός προς άλλους προορισμούς”. Μέσα δηλαδή από αυτόν τον κωδικό θα μπορούν οι αμπελουργοί να δηλώνουν ότι θα οδηγήσουν στην απόσταξη ποσότητα σταφυλιών έως και 3 τόνων. «Αυτή είναι μια προσωρινή λύση. Θα ισχύσει μόνο για φέτος. Αλλά από τον Ιανουάριο θα έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μια οριστική λύση απόσταξης για τη νομιμοποίηση της τσικουδιάς, σε τοπικό επίπεδο, με ευρωπαϊκά πρότυπα», λέει χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η πρόταση που από κοινού με την Ομοσπονδία έχει κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς του κράτους είναι εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, και έτσι, «από τον Ιανουάριο και μετά, εκτιμούμε ότι θα δοθεί μια οριστική λύση, ώστε να μη χρειάζεται να λέμε κάθε χρόνο ότι ζητούμε πίστωση χρόνου για την τσικουδιά και να παρακαλούμε την εκάστοτε κυβέρνηση να μας δίνει προσωρινές λύσεις μέχρι να ξαναέρθει η... επόμενη χρονιά»...

Όλη αυτή η ιστορία γίνεται - σύμφωνα με τον Τάσο Βρέντζο - ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να έχουν νόμιμα παραστατικά για τη διάθεση της ρακής τους. «Μόνο έτσι θα μπορούμε να διασφαλίσουμε για φέτος, τουλάχιστον, τα νόμιμα παραστατικά μας», όπως επισημαίνει.

Μέσα, δε, από τον “κωδικό προς άλλους προορισμούς” δεν υπάρχει καμία υποχρέωση στον παραγωγό να αποδείξει αν την ποσότητα των σταφυλιών που οδήγησε για ρακή την εκμεταλλεύτηκε και για να την παραγωγή κρασιού, ή χυμού σταφυλιού, ή πετιμεζιού, κ.λπ. Κανένας έλεγχος δε θα γίνεται για τα στέμφυλα και πού αυτά διατέθηκαν. Αντιθέτως, βάσει των όσων ισχύουν με τους κανονισμούς της Ε.Ε. και τους νόμους του κράτους, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι (με εξαίρεση τη φετινή χρονιά και τη λύση που έχει δοθεί) να οδηγούν στα ρακοκάζανα μόνο στέμφυλα και να δικαιολογούν μέσα από παραστατικά τον μούστο που παρήγαγαν μέσα από το άλεσμα των σταφυλιών τι τον έκαναν. Τον έκαναν κρασί; Πρέπει να αποδείξουν σε τι ποσότητες, σε ποιο οινοποιείο, πού βρίσκεται αυτό το κρασί κ.λπ., και πάντα βέβαια μέσα από τα ανάλογα παραστατικά, κάτι το οποίο φέτος έχει “ξεμπλοκάρει” - αλλά μόνο για φέτος.

Πρόταση για τη φορολογία της ρακής

Στο μεταξύ, η πρόταση που έχει γίνει είναι να φορολογείται η ρακή με έναν μικρό συντελεστή όπως γίνεται σήμερα, αλλά με όριο την παραχθείσα ποσότητα των 2,5 τόνων. Και να υπάρχει μια άλλη αντιμετώπιση για τις ποσότητες της παραγωγής άνω των 2,5 τόνων. Δηλαδή, να μην αυξάνεται η φορολογία, αλλά μέσα από άλλες διαδικασίες που θα αντιμετωπίζουν τη ρακή σαν βιομηχανικό ποτό δε θα συμφέρει τους παραγωγούς να ασχολούνται με την παραγωγή της ρακής. Σήμερα το ανώτατο όριο παραγωγής είναι στα 1.020 κιλά ρακής και, με βάση την ποσότητα αυτή, θα πρέπει ο παραγωγός να παράγει γύρω στους 20.000 τόνους οινοσταφύλων.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  27 October, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα