Στα αζήτητα το κρητικό κρασί λόγω...εισαγωγών
Τα αποθέματα στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα απειλούν τη φετινή παραγωγή
Πάνω από το μισό κρασί της περυσινής χρονιάς έχει μείνει «στα αζήτητα» λόγω... εισαγωγών κρασιών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με ένα μέρος των κρασιών αυτών να μην αποκλείεται να προέρχεται από τρίτες χώρες και να έχει πάρει την... «ευρωπαϊκή υπηκοότητα» μέσω κυκλωμάτων επιτήδειων εμπόρων.
Την ανησυχητική αυτή περιγραφή κάνει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης, καταγγέλλοντας ότι, λόγω των αθρόων εισαγωγών κρασιών υποβαθμισμένης ποιότητας σε σχέση με τα δικά μας παραγόμενα κρασιά, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οδηγούμαστε με πολύ μεγάλα αποθέματα στη νέα παραγωγική περίοδο, καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει και να διεκδικήσει μέτρα από την Ε.Ε. για να αποφύγουμε την καταστροφή!
Συγκεκριμένα, η φετινή αμπελουργική περίοδος χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες λόγω ασθενειών, κυρίως περονόσπορου και ευδεμίδας. Σε μικρότερο βαθμό υπάρχει πρόβλημα χολέρας. Σε γενικές όμως γραμμές, οι αμπελουργοί έχουν καταφέρει να ελέγξουν την κατάσταση και ήδη γίνεται η προετοιμασία έναρξης της συγκομιδής στην επιτραπέζια σουλτανίνα, με τις πιο πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών να έχουν πουληθεί από 1 έως 1,50 ευρώ το κιλό στις μεγαλύτερές τους ποσότητες. Αναμένονται μάλιστα και κάποιες ποσότητες σταφίδας, κυρίως στον Προφήτη Ηλία, αλλά και στο Κυπαρίσσι, όπου ζει και δραστηριοποιείται ο Στάθης Φραγκιαδάκης.
«Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, το περιμένουμε στα οινοστάφυλα», λέει στην εφημερίδα ο συνδικαλιστής, που εξηγεί ότι «το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Τα αποθέματα κρασιού σε όλη την Ελλάδα αλλά και στον νομό Ηρακλείου και την Κρήτη είναι μεγάλα. Δεν μπορούν να πουληθούν. Πολύ φοβάμαι ότι τα οινοστάφυλα θα μας τα παίρνουν φέτος τσάμπα, οπότε ο κόσμος θα προτιμήσει στην πλειοψηφία του να μην τα τρυγήσει τελικά»...
Ο συνδικαλιστής λέει ότι θα πρέπει να ληφθεί κάποια μέριμνα για το σοβαρό αυτό θέμα.
«Αν δε γίνει κάτι σε 15 μέρες, θα ακούσετε όλο τον κόσμο να διαμαρτύρεται. Τα αποθέματα είναι πολύ μεγάλα λόγω των αθρόων εισαγωγών κρασιού. Οι εισαγωγές αυτές είναι νόμιμες, αλλά έρχονται από χώρες της Ε.Ε. κρασιά που δε θα τα έπινες στο σπίτι σου. Είναι πάμφθηνα κρασιά, που έχουν γεμίσει τα ξενοδοχεία. Και αυτές οι εισαγωγές έχουν μειοδοτήσει τις τιμές των καλών κρασιών και έτσι μένουν μέσα στις αποθήκες κρασιά ιδιωτών και συνεταιριστών απούλητα, την ώρα που ετοιμάζονται να βάλουν μέσα τα κρασιά της νέας παραγωγικής περιόδου», τονίζει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου.
Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής διευκρινίζει ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. «Δεν μπορώ να μιλήσω ακριβώς για τις ποσότητες των αποθεμάτων, γιατί πάντα στο τέλος του Ιουλίου γίνονται οι δηλώσεις αποθεμάτων. Και θα ξέρουμε σίγουρα από τις αρχές Αυγούστου πόσα είναι τα απούλητα κρασιά της περυσινής χρονιάς, αλλά αυτό που μπορώ να πω μέχρι στιγμής είναι ότι το 50% του κρασιού που παρήχθη πέρυσι είναι μέχρι και σήμερα απούλητο», σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη.
Και σε ό,τι αφορά την ακριβή ταυτότητα των εισαγόμενων κρασιών, ο ίδιος λέει ότι «τα κρασιά μας έρχονται ως κρασιά Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κανείς δεν μπορεί και να αμφισβητήσει το ενδεχόμενο να είναι κάποιες ποσότητες από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να τα εισάγει μια ευρωπαϊκή χώρα και να τα φέρει στην Ελλάδα, οπότε αμέσως-αμέσως μιλάμε για προϊόν που έχει έρθει από ευρωπαϊκή χώρα. Στα σύνορα της Ε.Ε. βρίσκουν τρόπο και το “βαφτίζουν” το κρασί που μας έρχεται στη συνέχεια πάμφθηνο»...
Είναι χαρακτηριστικό ότι το εισαγόμενο κρασί - σύμφωνα με τις πληροφορίες του Στάθη Φραγκιαδάκη - έρχεται με 30 λεπτά το κιλό, όταν το χύμα ελληνικό κρασί έχει κοστολόγιο από 38 λεπτά μέχρι 45 λεπτά το λίτρο! Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτηρίζει το κρασί αυτό της Ε.Ε., που έχει έρθει σε μεγάλες ποσότητες τα τελευταία χρόνια και εκτοπίζει το δικό μας, ως...«τύπου κρασί»...
Υπάρχουν τρόποι στήριξης
Στο ερώτημα τι θα μπορούσε να κάνει το ελληνικό κράτος σήμερα για να στηρίξει τους αμπελουργούς στο κρασί, ο Στάθης Φραγκιαδάκης λέει χαρακτηριστικά ότι υπάρχει λύση: «Παλιότερα υπήρχε η απόσταξη κρίσης, η οποία σταμάτησε. Ήταν ένα μέτρο όταν υπήρχαν τέτοια αποθέματα, που προέβλεπε την απόσυρσή τους για την παραγωγή οινοπνεύματος. Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τι μπορεί να γίνει, διότι δεν είναι δυνατόν σε μια χρονιά να αφήσουν την αμπελουργία να καταστραφεί».
Σε ό,τι αφορά την περυσινή χρονιά, ήταν καλή για την παραγωγή του κρητικού κρασιού. Παρά το γεγονός ότι είχαμε βροχές μέσα στο καλοκαίρι, το στάδιο στο οποίο βρίσκονταν τα οινοστάφυλα δεν επηρεάστηκε από αυτές τις βροχές, σε αντίθεση με τα επιτραπέζια και τα σταφιδάμπελα.
Ο Στάθης Φραγκιαδάκης εξηγεί ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω αποθεμάτων εντοπίζονται στο λευκό κρασί. Το κόκκινο κρασί δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα προώθησης.
Καλά μηνύματα για την τσικουδιά
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τσικουδιά, ο Στάθης Φραγκιαδάκης μάς είπε:
«Το υπουργείο θα ζητήσει αναστολή της δικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που προβλέπει την αύξηση της φορολογίας της τσικουδιάς. Και θα ζητήσει και αναψηλάφηση της απόφασης για να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που είχε μέσα ο φάκελος της χώρας μας κατά την αύξηση της φορολόγησης της τσικουδιάς. Κι ενώ υπήρχε αυτός ο φάκελος, δεν υπήρξε παράσταση από το ελληνικό Δημόσιο και δεν παρατέθηκαν προτάσεις. Και σταμάτησε και να αλληλογραφεί η πρώην ελληνική κυβέρνηση με τους αρμόδιους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τον Ιανουάριο του 2016, με συνέπεια να φτάσουμε στα σημερινά αποτελέσματα».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των καζανάρηδων είπε ότι «η τσικουδιά πάντα έπαιζε έναν ρόλο για τη στήριξη της τιμής του σταφυλιού», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο και κατά τη φετινή δύσκολη χρονιά, για να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται οι αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος των αμπελουργών.