Στο προσχέδιο προϋπολογισμού δεν έχουν προβλεφθεί έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής
Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εκπροσώπων του οινοπαραγωγικού κλάδου τόσο από την πλευρά των συνεταιρισμών (ΚΕΟΣΟΕ) όσο και από την πλευρά των ιδιωτών, όπου συζητήθηκαν σημαντικά θέματα του κλάδου με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών ο υφυπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του κλάδου για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία μεταφράζεται ουσιαστικά στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
Πρόκειται για ένα αίτημα των οινοπαραγωγών οι οποίοι είχαν αντιδράσει από την πρώτη κιόλας στιγμή επιβολής του φόρου ζητώντας την κατάργησή του.
Ο φόρος όχι μόνο δεν απέφερε τα προϋπολογισθέντα έσοδα αλλά οδήγησε και σε μεγάλη αύξηση τις διακίνησης οίνου και οινοστάφυλων χωρίς παραστατικά.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ακυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που είχε επιβληθεί στο κρασί με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων. Ο νόμος για την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2015, ενώ η σχετική υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του υπογράφηκε στις 16.12.2015. Τελικά, ο ΕΦΚ στο κρασί ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 1/1/2016. Η απόφαση του ΣτΕ, μόλις καθαρογραφεί, θα έχει άμεση ισχύ και για την εφαρμογή της δεν απαιτείται κάποια ενέργεια της διοίκησης. Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, μετά τη λήξη της τρίτης αξιολόγησης, είχε εξαγγείλει προ μηνών και η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, δεδομένου –μεταξύ άλλων– ότι ο φόρος δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα δημοσιονομικά οφέλη.
Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (απόφαση 1734 της 3-9-2018) ακύρωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, μετά την προσφυγή που είχαν υποβάλει τον Ιανουάριο του 2016 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και ένας οινοπαραγωγός από τις Σέρρες. Το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ είχε συνεδριάσει για το θέμα στις 12 Μαΐου 2016 και από τότε εκκρεμούσε η έκδοση της απόφασης την οποία ανέμενε όλος ο οινικός κλάδος.
Πάντως μέχρι στιγμής ο φόρος δεν έχει καταργηθεί επίσημα.
kathimerini.gr
Δείτε επίσης
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής των δικαιούχων
- Προϋπολογισμός 2025: Τι προβλέπει για μισθούς, συντάξεις και φόρους
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος