Σοκαρισμένη η αγορά του ελαιολάδου...

vianntika.gr  03 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Σοκαρισμένη η αγορά του ελαιολάδου...

«Παγωμένη» είναι η αγορά του ελαιολάδου στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με την τιμή μάλιστα να είναι ιδιαίτερα χαμηλή...

Μπορεί στους πίνακες με την τιμή που αναγράφεται από ιδιώτες και συνεταιρισμούς να εμφανίζεται αξιοπρεπής ή και (υπό προϋποθέσεις) υψηλή, όμως αυτό που ισχύει πρακτικά είναι ότι η ενδεικτική τιμή δεν αντιστοιχεί στην πραγματική, ενώ το χειρότερο από όλα είναι πως δεν γίνονται αγοραπωλησίες.

«Δεν υπαρχει έμπορος που να αγοράζει λάδι αυτή τη στιγμή σε τιμή αξιοπρεπή. Αν κάποιοι αγοράζουν, το κάνουν με τιμή χαμηλή ή το παίρνουν αλλά δεν πληρώνουν. Κάποιοι ελάχιστοι μπορεί να είναι τυχεροί μέσω κάποιας επιτυχημένης δημοπρασίας», αναφέρει γνώστης της αγοράς μιλώντας στο viannitika.gr.

Η μεση τιμή είναι τα 2.70 ευρώ το κιλό για το λάδι τριών γραμμών, όμως οι εξελίξεις στην Ισπανία φέρνουν limit down και στο ελληνικό χρηματιστήριο του προϊόντος.  Και όλοι φοβούνται όχι μόνο τη φετινή χρονια, αλλά και την επόμενη. Εκφράζουν την ανησυχία τους για την τιμή εκκίνησης του λαδιού τον ερχόμενο Νοέμβρη, αν και ακόμη είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

 Και όλα αυτά τη στιγμή που με βάση τα νέα στοιχεία για τις εξαγωγές του ελαιολάδου και τη συμβολή του στη στήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας της χώρας μας δημοσιοποιήθηκαν - αυτή τη φορά από τη Βόρεια Ελλάδα - μέσα από την ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) στη “Foodexpo 2019”  που πραγματοποιήθηκε και της ανάλυσης που εκανε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας στον κλάδο των τροφίμων και ποτών.

Ξεκαθαρίστηκε, μάλιστα, ότι το παρθένο ελαιόλαδο αναδείχτηκε ως το σημαντικότερο προϊόν για τις εξαγωγές του κλάδου, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με την πλευρά των παραγωγών, δεν υπάρχει από την ελληνική Πολιτεία η στήριξη που θα έπρεπε, τόσο στην παραγωγή όσο και στην τυποποίηση!

Υπαρχει δηλαδή ένα παράδοξο, καθώς από τη μια βλέπουμε το πόσο ψηλά έχουμε το λάδι ως εξαγώγιμο προϊόν, αλλά πόσο χαμηλά είναι η τιμή του...

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

vianntika.gr  03 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα