Σημαντική απόφαση για τους αποσταγματοποιούς
“Ανάσα” για τους διήμερους αποσταγματοποιούς τσικουδιάς και σημαντική ανακούφιση μετά από χρόνια αγωνίας και αβεβαιότητας δίνει η απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN), που θα ισχύσει από το 2022 και μετά, ώστε να μη φορολογείται το κάθε λίτρο τσικουδιάς με φόρο άνω του 1,40 ευρώ, γεγονός που έρχεται να “κλείσει” τις αξιώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ελάχιστη φορολόγηση στα 6 ευρώ το λίτρο.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει το “πράσινο φως” των Βρυξελλών και για να δώσει το δικαίωμα στους αμπελουργούς που δεν πέρασαν από τα οινοποιεία, να δηλώσουν τώρα σε ειδική πλατφόρμα που έχει ενεργοποιηθεί ότι διέθεσαν τα σταφύλια τους στους “άλλους προορισμούς”.
«Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες και δεν ήρθαν από μόνες τους. Εμείς ως ομοσπονδία μέσω του τεχνικού μας συμβούλου πιέζαμε από καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την κατεύθυνση αυτή», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος. «Αλλά για καλή μας τύχη», όπως λέει ο Τάσος Βρέντζος, «υπάρχουν και άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα. Δηλαδή των αποσταγμάτων από φρούτα σε οικοτεχνία με παραδοσιακό τρόπο. Και θα σας φέρω ως παράδειγμα τη Βουλγαρία, που παράγει ρακή από εσπεριδοειδή»...
Για την απόφαση του ECOFIN, ο ίδιος λέει στην εφημερίδα μας ότι «έτσι τελείωσαν οι φόβοι μας με το 6ευρω του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Στο 1,40 ευρώ προσδιορίζεται ο φόρος ανά λίτρο. Αναγνωριζόμαστε σαν κλάδος. Πήγαν λοιπόν όλα καλά»...
Μάλιστα, πέρα από τη φορολογία που ορίζεται σε επίπεδα σαφώς ανεκτά για τους διήμερους αποσταγματοποιούς της χώρας, αποφασίστηκαν και κάποιες καταμετρήσεις για την καταγραφή του συνόλου των αμβύκων μέσω των οποίων παράγεται η τσικουδιά και το τσίπουρο.
«Αυτό μας λένε πως θέλουν να μπουν οι σύλλογοι μπροστά και να το πράξουν μαζί με τα τελωνεία. Και πιστεύω ότι από τη στιγμή που μπήκαν σε αυτό το επίπεδο, θα μπει και θέμα καταλληλότητας αποστάγματος. Σε μικρό επίπεδο βέβαια, αλλά θα μπει. Αλλά εμείς δεν έχουμε πρόβλημα και είναι κάτι που επίσης θα είναι υπέρ μας»...
Στο σημείο αυτό, ο ίδιος ξεχωρίζει απ’ όλα αυτά την κατάκτηση του καθορισμού του φόρου στα 1,40 ευρώ το λίτρο, λέγοντας πως «αν πηγαίναμε στο 50% του συνολικού φόρου των οινοπνευματωδών ποτών, δηλαδή στα 6 ευρώ, με βλέψεις από την πλευρά των ποτοποιών να πηγαίναμε ακόμα και στο 100% του φόρου, δηλαδή στα 12 ευρώ, χάναμε το παιχνίδι εντελώς. Και δεν είναι μόνο οι φόροι. Θα έπρεπε και να προχωρούσαμε σε αλλαγή των χώρων, θα αλλάζαμε τα κτήρια και γενικά θα χάναμε όλη τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, το 50% του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έγινε από το ECOFIN 85%. Αλλά κι εμείς να πηγαίναμε στο 50%, αυτοί μετά θα μας πήγαιναν στο 100%, δηλαδή στα 12 ευρώ».
Δικαίωμα παραγωγής
Τα δικαιώματα για τους Έλληνες αποσταγματοποιούς τσικουδιάς ορίζονται τώρα στα 500 λίτρα άνυδρου στις μικρές αποσταγματοποιητικές μονάδες, σαν παραγωγή ενός χρόνου.
«Όταν λέμε άνυδρο, εννοούμε το οινόπνευμα και μιλάμε για 35 με 37 αλκοολικούς βαθμούς. Από την ποσότητα αυτή του άνυδρου, έχουμε μια παραγωγή της γύρω στα 1.700 με 1.800 λίτρα τσικουδιάς ή τσίπουρου. Και μέσα από την έκπτωση του 85% βγαίνει το 1,40 φόρος στο ένα λίτρο τσικουδιάς», είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος.
Οι “άλλοι προορισμοί”: Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα
Στο μεταξύ, ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την επιλογή της κατηγορίας “άλλοι προορισμοί”.
«Όσοι παραγωγοί δεν πήγαν τα σταφύλια τους στο οινοποιείο, δηλώνουν εκεί ότι τα πήγαν προς “άλλους προορισμούς”», όπως μας είπε ο κ. Βρέντζος, τονίζοντας ότι μέσα από την εξέλιξη αυτή υπάρχει επίσης μεγάλο όφελος για τους παραγωγούς.
Δείτε επίσης
- Πένες στον φούρνο με έτοιμο πέστο και σαλάμι τσορίθο
- Eπιμελητήριο Ηρακλείου: Κέρδισε την κούρσα ο Καρκανάκης
- MINOAN LINES: Βραβεύτηκε από «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» για τη διαχρονική προσφορά και στήριξή της
- Αυτά είναι τα 5 πιο υγιεινά τυριά, σύμφωνα με τους διαιτολόγους
- Ρεκόρ μεταμοσχέυσεων με...άρωμα Κρήτης