Σε τροχιά αναβάθμισης η Γεωργική Σχολή Μεσαράς!

mesaralive.gr  06 December, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Σε τροχιά αναβάθμισης η Γεωργική Σχολή Μεσαράς!

Επισκέφθηκε το Ηράκλειο και μέσα σε όλα ανακοινωσε και εξελίξεις για τη Γεωργική Σχολή Μεσαράς.

Ο ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Κασσίμης, συζήτησε εκτενώς το θέμα με την εντεταλμένη σύμβουλο Θεανώ Βρέντζου, παρουσία όμως και του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κ. Φωτάκη.

Η προοπτική αξιοποίησης της Γεωργικής σχολής στη Μεσαρά, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα κατάρτισης, εκπαίδευσης και χρήσης της καινοτομίας και της έρευνας προς όφελος του αγροτικού κόσμου είχε τεθεί επί τάπητος, τον περασμένο Απρίλιο όταν ο κ. Κασσίμης είχε βρεθεί στο Ηράκλειο και συμμετείχε σε πολυωρη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης όπου είχε παρουσιαστεί το πλάνο ανάπτυξης από τον μελετητή Γιώργο Πετράκη, για την αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής ως πολυλειτουργικό βιολογικό αγρόκτημα.

Τότε, είχε γίνει για πρώτη φορά μία συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και των Υπουργείων ενώ ο Περιφερειάρχης  είχε κάνει λόγο για μία σημαντική στιγμή καθώς επιβεβαιωνόταν η πρόθεση όλων  να υλοποιηθεί η παρέμβαση για τη Σχολή, προαναγγέλλοντας τότε, μέχρι το τέλος του χρόνου, με την εμπλοκή της Τοπικής, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αλλά και των Υπουργείων.

Ο στόχος παραμένει από το 2012 να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα πολυλειτουργικό αγρόκτημα ώστε να διατηρηθούν και να διαδοθούν τοπικές ποικιλίες αγροτικών προϊόντων που κινδυνεύουν να αφανιστούν…

Η κ. Βρέντζου, με δηλώσεις της στο «Ράδιο Κρήτη», επισήμανε ότι η Κρήτη πρέπει να γίνει ένα βιολογικό νησί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων ενώ βασικός στόχος είναι να υπάρξει διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τα πολιτιστικά μας μνημεία και τα μουσεία του νησιού!

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, έγινε παρουσίαση της μελέτης για το τι πρέπει να γίνει ώστε να αναβαθμιστεί περαιτέρω και να προβληθεί ο πρωτογενής τομέας…

Παράλληλος στόχος, όπως είχε τονιστεί και τον περασμένο Απρίλιο, είναι να προχωρήσει και η αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων με την παραχώρηση της στην Περιφέρεια από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, διότι «κι αυτό θα είναι ένα μεγάλο οραματικό έργο για την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και της Μεσογείου στον κτηνοτροφικό τομέα», όπως έχει πει κατά το παρελθόν, ο κ. Αρναουτάκης.

Ο κ. Κασσίμης επανέλαβε ότι η Σχολή μπορεί να γίνει παράδειγμα για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο που θα «κτιστεί» και θα στηρίζεται στη γνώση, την έρευνα, τη καινοτομία, την κατάρτιση και προφανώς στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να ενισχυθεί το παραγωγικό πρότυπο στον αγροτικό τομέα, επενδύοντας στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων αλλά και στη διασύνδεση με τη μεταποίηση και με τον τουρισμό.

 

mesaralive.gr  06 December, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα