Αναβαθμίστηκε το πτυχίο της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς στον Αμπελούζο
Σε έργα του Δημοσίου μέσα από εργολαβίες πρασίνου, δεντροφυτεύσεων, αποψιλώσεων κ.λπ. αναμένεται πλέον να μπορούν να προσλαμβάνονται οι απόφοιτοι της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς στον Αμπελούζο, που ετοιμάζεται και πάλι να ανοίξει τις πύλες της και να δεχτεί τις νέες εγγραφές των σπουδαστών της από την 1η Σεπτεμβρίου.
Η δυνατότητα αυτή ισχύει για πρώτη φορά μετά την αναβάθμιση του πτυχίου των σπουδαστών της σχολής, που στη διάρκεια της διετούς τους φύτευσης αποκτούν πολύτιμες γνώσεις, με την πρακτική άσκηση στο θερμοκήπιο, τους αγρούς και τα εργαστήρια να είναι το “μεγάλο χαρτί” της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς. Μάλιστα, δε θα αργήσει, όπως όλα δείχνουν, και η στιγμή που πλέον για κάθε νέο αγρότη το πτυχίο αυτό θα είναι υποχρεωτικό, προκειμένου να έχει το δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης σε προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως εκτιμούν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” γεωπόνοι της Σχολής, η οποία και έχει συμπληρώσει 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας!
Συγκεκριμένα, από την περίοδο 2018-2019 το πτυχίο της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς από το επίπεδο 3 έχει αναβαθμιστεί στο επίπεδο 4. Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” η γεωπόνος και διευθύντρια της σχολής Μαρία Χαλκιαδάκη, «είναι κάτι που ισχύει για τους αποφοίτους του 2019 και βέβαια θα ισχύει από τώρα και μετά, δίνοντας ακόμα περισσότερες ευκαιρίες στους αποφοίτους της σχολής στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, το επίπεδο 3 σε καθιστά τεχνίτη. Στην ουσία έναν εργατοτεχνίτη με κάποιες δεξιότητες παραπάνω σε σχέση με κάποιον που δεν έχει εκπαιδευτεί. Ενώ με το επίπεδο 4 γίνεσαι τεχνικός. Δηλαδή μπορείς να δώσεις και οδηγίες σε θέματα καλλιεργητικών φροντίδων, προγραμματισμού παραγωγής, φυτοπροστασίας κ.λπ.»...
Στο σημείο αυτό, η ίδια εξηγεί ότι «παραμένουμε χαμηλά σε αριθμό μαθητών. Και αυτό δε δικαιολογείται για μια περιοχή όπως είναι η Μεσαρά, αλλά και για την Κρήτη γενικότερα, με τη δυναμικότητα που έχουμε στον πρωτογενή τομέα»...
Σύμφωνα με την ίδια, αν και δικαίωμα εγγραφής έχουν οι απόφοιτοι της Α’ Λυκείου, στη Σχολή Μεσαράς απευθύνονται συνήθως απόφοιτοι Λυκείου που δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν πέρα από το Λύκειο. Και σε αυτή ακριβώς την κατηγορία μαθητών απευθύνεται η σχολή.
«Άλλωστε, είναι σίγουρο ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα καταστεί υποχρεωτική η εκπαίδευση στη σχολή, για να μπορεί ένας νέος αγρότης να εντάσσεται σε αναπτυξιακά προγράμματα», λέει η Μαρία Χαλκιαδάκη.
Η Γεωργική Σχολή Μεσαράς έχει τη δυνατότητα να απασχολήσει για κάθε διδακτικό έτος μέχρι 25 μαθητές. Εξασφαλίζει μειωμένο κόστος μετακίνησης και παρέχει δωρεάν σίτιση και διαμονή σε εστιατόριο και σε ξενοδοχείο των Μοιρών, σε όσους προέρχονται από απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης, εξασφαλίζει και αναβολή στη στρατιωτική θητεία, ενώ όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες υλοποιούνται σε άρτιες εγκαταστάσεις στον Αμπελούζο.
Για πρώτη φορά από φέτος ισχύουν και χρηματοδοτήσεις εκπαιδευτικών εκδρομών των μαθητών της σχολής.
«Και στο Δημόσιο»
Από την πλευρά της, η γεωπόνος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Στέλλα Χατζηγεωργίου, που ανήκει στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό δυναμικό της σχολής, γνωστή για τη δράση της στον χώρο της βιολογικής γεωργίας, λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”: «Το επίπεδο του πτυχίου αφορά στο εργασιακό κομμάτι. Δηλαδή, εάν κάποιοι ζητούν ένα πτυχίο επιπέδου 4, μπορούν να πάρουν απόφοιτους της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς. Μπορεί για παράδειγμα να θέλει αυτούς τους αποφοίτους ένα ερευνητικό κέντρο. Μπορεί να είναι μια δημόσια υπηρεσία και να ζητάει αυτό το επίπεδο πτυχίου. Μπορούν να εργαστούν για παράδειγμα, επίσης, σε δράσεις πρασίνου μέσω συμβάσεων στο Δημόσιο. Ή να αναλάβουν οι ίδιοι ως επιστάτες σε θερμοκήπια, σε διάφορες καλλιέργειες, να μπορούν να εργάζονται και ως βοηθοί σε γεωπονικά καταστήματα στον χώρο των φυτωρίων κ.λπ. Αλλά το καινούργιο είναι αυτό που έχει σχέση με εργασίες στο Δημόσιο. Θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση σε προκηρύξεις που θα δημοσιεύονται και θα υπάρχει η προϋπόθεση πτυχίου επιπέδου 4 για τις προσλήψεις που θα γίνουν»...
Πέρα όμως από τη νέα αυτή δυνατότητα του πτυχίου της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, η Στέλλα Χατζηγεωργίου τονίζει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επίσης ότι «τώρα, όπως εξελίσσονται τα πράγματα με τον καταναλωτή, ο οποίος πλέον έχει απαίτηση στην τροφή του πια και ψάχνει καλό και ποιοτικό προϊόν, πρέπει ο παραγωγός συνεχώς να λαμβάνει τα μηνύματα του καταναλωτή. Και χρειάζεται να έχει γνώσεις. Δεν αρκεί, δηλαδή, να έχουμε από τους γονείς μας γνώσεις γύρω από την παραγωγική διαδικασία. Τώρα μπορούμε να μάθουμε νέες μεθόδους καλλιέργειας. Και μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας μεγαλύτερο εύρος καλλιεργειών. Και μπορούμε βέβαια να ενημερωθούμε, επίσης, για την οικονομική διαχείριση μιας γεωργικής εκμετάλλευσης. Παλιότερα βάζαμε μια καλλιέργεια και λέγαμε “εντάξει. Ό,τι βγάλουμε και ό,τι δε βγάλουμε”. Τώρα όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το κόστος της καλλιέργειας, το κόστος παραγωγής στο προϊόν και να γνωρίζουμε και τεχνικά στοιχεία, ώστε να μην πρέπει να εξαρτιόμαστε συνέχεια από μαστόρους, για παράδειγμα πώς να φτιάξουμε το δίκτυο άρδευσης και ένα σωρό άλλα ζητήματα»...
Καταλήγοντας, η Στέλλα Χατζηγεωργίου τονίζει ότι «πλέον και η κλιματική αλλαγή κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη φοίτησης στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς. Διότι μαθαίνει κανείς πώς θα χειριστεί την καλλιέργειά του για να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή. Όσο πιο καλά γνωρίζεις το φυτό, τόσο πιο καλά αντιμετωπίζεις τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και διαχειρίζεσαι καλύτερα τα θέματα που προκύπτουν»...
«Βλέπουμε θεαματικές αλλαγές»
«Ο μαθητής που εγγράφεται στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε όταν θα αποφοιτήσει. Η αλλαγή είναι θεαματική», τονίζει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο γεωπόνος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας της σχολής Στέφανος Λιβέρης.
«Αυτοί που θα βγουν απ’ τη σχολή δεν είναι πια άτομα χωρίς ικανότητες, που απλά θα μείνουν στο χωριό γιατί δεν μπορούν να βρουν την τύχη τους στην πόλη. Τα άτομα που βγαίνουν από τη σχολή είναι πλέον συνειδητοποιημένα στο τι θέλουν να κάνουν και τι μπορούν. Και επιπλέον αυτό που έχουν σαν προνόμιο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι πλέον καταλαβαίνουν πολύ πιο καλά τη γεωργική συμβουλή και την αποτιμούν αναλόγως, απ’ ό,τι οποιοσδήποτε άλλος αγρότης που δεν έχει περάσει από ’κει».
Ο Στέφανος Λιβέρης καταλήγει λέγοντας ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποφοιτήσει κάποιος από τη σχολή αυτή, γιατί διαφορετικά ό,τι και να κάνει θα το κάνει κατά κάποιον τρόπο ερασιτεχνικά. Στο επίπεδο που έχει φτάσει πλέον η επιστήμη, δεν μπορεί να μένουμε στο “έτσι τα έμαθα από τον παππού μου και άρα είναι σωστά”. Δεν μπορείς να στηρίζεσαι σε τέτοια πράγματα για να προχωρήσεις σε μια τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα. Γιατί, κακά τα ψέματα, η γεωργία είναι επιχειρηματική δραστηριότητα. Για να ζήσουν πάνε να το κάνουν αυτό το επάγγελμα. Δεν πάνε να το κάνουν απλά για να το κάνουν. Δεν τους υποχρεώνει κανείς. Θα διαθέσουν χρόνο. Θα διαθέσουν κόπο. Θα διαθέσουν χρήμα. Δε γίνεται όλα αυτά να κρέμονται από την κλωστή της αμάθειας».
Δείτε επίσης
- Mεσαρα: Μαθητές βρέθηκαν στο Κέντρο Υγείας μετα απο υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Γ’Εθνική: Άλλη μια ήττα για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Για 40 εκατ. ευρώ «κόλλησε» το έργο του Πλατύ Ποταμού που θα «ξεδιψάσει» Ρέθυμνο και Μεσαρά
- Τυμπάκι: Όλα έτοιμα για τον εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης-Το πρόγραμμα
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί