Σε πολύ χαμηλό επίπεδο οι τιμές για το κρητικό ελαιόλαδο!

  17 April, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Σε πολύ χαμηλό επίπεδο οι τιμές για το κρητικό ελαιόλαδο!

Τα λάδια έχουν πληρωθεί μέχρι και 2,10 ευρώ το κιλό...

Τιμές-σοκ για τους παραγωγούς τους κρητικού ελαιολάδου αποκαλύπτει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο ιδιώτης ελαιουργός και τυποποιητής Μιχάλης Αλμπαντάκης, ο οποίος επικαλείται δικές του πηγές στην αγορά, λέγοντας πως οι τιμές έχουν πέσει ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού κυμαίνονται από 2,10 ευρώ το κιλό και φτάνουν το πολύ στα 2,60 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών.

«Στο Αρκαλοχώρι έχω ακούσει τιμές ακόμα και 2,10 ευρώ το κιλό. Και μιλάμε για ελαιόλαδο τριών γραμμών. Τα πολύ καλά λάδια, που είναι κάτω των τριών γραμμών και τα βρίσκουμε φέτος κυρίως στη Μεσαρά, είναι αυτά που έχουν και τη μεγαλύτερη τιμή των 2,60 ευρώ το κιλό», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Μιχάλη Αλμπαντάκη, που αγοράζει ο ίδιος στα 2,40 ευρώ το κιλό και δεν περιμένει, όπως λέει, να έρθει εύκολα η ανάκαμψη της αγοράς!

Στα καλά νέα για το κρητικό ελαιόλαδο συγκαταλέγεται, στο μεταξύ, η χθεσινή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση πρόσληψης εποχικού προσωπικού για τη δακοκτονία. Η απόφαση αναφέρει ότι συνολικά 940 άτομα θα προσληφθούν για να καλύψουν τις εποχικές ανάγκες του Προγράμματος Δακοκτονίας για το 2019, σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Το προσωπικό θα έχει σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενώ το κόστος θα ανέρθει στα 2.964.415 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς των Περιφερειών. Όπως αναφέρεται στην απόφαση,«εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση των ελαιώνων σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας (περίπου 7 εκατ. στρέμματα), εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιοχές η εφαρμογή των πρώτων ψεκασμών θα απαιτηθεί να υλοποιηθεί από 1η Ιουνίου 2019.».

Κατά συνέπεια, πριν από αυτή την ημερομηνία θα πρέπει να αναρτηθούν παγίδες για τον έλεγχο του δακοπληθυσμού και «για τον λόγο αυτό απαιτείται η άμεση έγκριση πρόσληψης του προσωπικού για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της ελαιοπαραγωγής της χώρας, που θα πλήξει το ήδη μειωμένο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών», όπως αναφέρεται.

«Φαίνεται πως θα γίνει νωρίτερα φέτος»

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο ιδιώτης ελαιουργός και τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης, λέγοντας όμως ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη του καιρού και να γίνει ο πρώτος ψεκασμός αμέσως μόλις «δέσουν» οι ανθοί της ελιάς.

Εκτιμά πάντως ότι, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που έχουν κυριαρχήσει φέτος, ο δάκος έχει «απώλειες» μέχρι τώρα, αλλά αυτό σε καμία των περιπτώσεων δε δικαιολογεί εφησυχασμό από την πλευρά της Κρήτης. Ιδιαίτερα μετά την περυσινή πανωλεθρία, που τόσο ακριβά πλήρωσαν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης και εξακολουθούν να την πληρώνουν, βλέποντας τις τιμές λόγω ποιότητας να έχουν πιάσει πάτο...

«Εγώ καλώ και τους ίδιους τους παραγωγούς να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και οι ίδιοι σε ψεκασμούς στα λιόφυτά τους», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Αλμπαντάκης, ο οποίος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί το περυσινό «χάλι» με την κακή και καθυστερημένη δακοκτονία.

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα του ελαιολάδου, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης είπε ότι ήδη πρέπει να υπάρχουν απούλητες οι περισσότερες ποσότητες της φετινής παραγωγής, συν τουλάχιστον 10.000 τόνοι από πέρυσι. Το περυσινό λάδι μάλιστα φαίνεται να είναι σε καλύτερες ποιότητες σε σχέση με το φετινό, παρά το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει!

Η Ελλάδα ζητάει βοήθεια

Στο μεταξύ, την οικονομική στήριξη της Επιτροπής και την αλληλεγγύη της Ε.Ε. στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, από το Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, οι συζητήσεις στο Συμβούλιο ξεκίνησαν με θέμα την «πράσινη αρχιτεκτονική» της μελλοντικής ΚΑΠ μετά το 2020. Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι η ΚΑΠ μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο έχουμε την υποχρέωση οι επιλογές μας να υπηρετούν τους κύριους στόχους της ΚΑΠ, όπως ορίζονται στη Συνθήκη, και να ευθυγραμμίζονται με την ανάγκη για στήριξη της ευρωπαϊκής γεωργίας, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της ζωτικότητας των αγροτικών περιοχών και της κοινωνικής συνοχής τους. Άλλωστε, όπως τόνισε, οι γεωργοί βιώνουν πρώτοι και πολύ έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όντες θύματα και όχι θύτες.

Ακολούθως, υποστήριξε την ανάγκη απλούστευσης και παροχής ουσιαστικής ευελιξίας στα κράτη-μέλη να συνδυάσουν τα εργαλεία της ΚΑΠ χωρίς περιορισμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κοινωνικοοικονομικής δομής τους, της δομής της γεωργίας τους και του φυσικού ανάγλυφού τους.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ενισχυμένη αιρεσιμότητα δεν πρέπει να αποτελέσει αντικίνητρο και τροχοπέδη για τους γεωργούς να αναλάβουν αυξημένες δεσμεύσεις για το κλίμα και το περιβάλλον, και πρότεινε τη μείωση των απαιτήσεων της γραμμής βάσης και την ενσωμάτωση ορισμένων προτύπων Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης της γης στις δεσμεύσεις είτε των οικολογικών προγραμμάτων είτε των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, δίνοντας κίνητρα τους γεωργούς για την εφαρμογή τους.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών από τους ελέγχους και τις κυρώσεις, για λόγους απλούστευσης αλλά και για λόγους ουσίας, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των μικρών εκμεταλλεύσεων.

Τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικής εφαρμογής των οικολογικών προγραμμάτων, υπό την προϋπόθεση να μειωθούν οι απαιτήσεις της γραμμής βάσης και εφόσον οι ενισχύσεις αυτές εξαιρεθούν από τη μείωση των άμεσων ενισχύσεων, ώστε να μη λειτουργήσουν τιμωρητικά για τους γεωργούς που αναλαμβάνουν αυξημένες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

 

  17 April, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα