Qatargate: «Προτιμούμε να κρυώνουμε, παρά να αγοραστούμε»
Μπορεί το Qatargate να προκάλεσε κύμα αποστασιοποίησης της ΕΕ από το Κατάρ, συνέβαινε όμως το ακριβώς αντίθετο μέχρι πρότινος. Στις 7 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωνε επισκεπτόμενος την Ντόχα για τα εγκαίνια της πρώτης στην ιστορία αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Κατάρ: «Η επίσκεψή μου εδώ είναι ένα σημαντικό μήνυμα της πολιτικής μας βούλησης να ενισχύσουμε τους δεσμούς με το Κατάρ. Υπάρχει πολιτική βούληση να βελτιώσουμε τις πολύ καλές σχέσεις με το Κατάρ και να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των κοινών μας φιλοδοξιών».
Καταπιεστικά καθεστώτα κάνουν σκληρό λόμπινγκ στην ΕΕ εδώ και δεκαετίες
Ηταν η πρώτη επίσκεψη του Μισέλ στην περιοχή και το Κατάρ σε μια εποχή που οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευδαν να τονίσουν την πρόθεση της ΕΕ να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με τη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου. Οι τόνοι ήταν εντελώς διαφορετικοί από το μήνυμα που έστειλε η Ρομπέρτα Μετσόλα στην ολομέλεια τη Δευτέρα, κλείνοντας την παρέμβασή της για το Qatargate: «Προτιμούμε να κρυώνουμε, παρά να αγοραστούμε».
Τα πρώτα βήματα στη συνεργασία ΕΕ – Κατάρ έγιναν στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συνεργασίας ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) το 1988, αλλά ενισχύθηκε περαιτέρω με τον Διακανονισμό Συνεργασίας ΕΕ – Κατάρ που υπογράφηκε το 2018. Η κρίση στο Αφγανιστάν, όπου το Κατάρ βοήθησε στην εκκένωση πολιτών της ΕΕ, και ο ουκρανικός πόλεμος φέτος, καθώς το Κατάρ βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ ως προμηθευτής ενέργειας, έφεραν ακόμη πιο κοντά Κατάρ και ΕΕ.
«Η σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην περιοχή του Κόλπου γενικά και στο Κατάρ ειδικότερα αντικατοπτρίζεται επίσης στην κοινή ανακοίνωση της ΕΕ για μια «Στρατηγική εταιρική σχέση με τον Κόλπο»», που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2022, αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις