Στην Κρήτη επενδυτές από το Κατάρ - Σε ποιες περιοχές αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις
Μήνυμα ότι ετοιμάζονται να “αγκυροβολήσουν” στην Κρήτη στέλνουν οι Καταριανοί επενδυτές με τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αγόρασαν ήδη μεγάλες εκτάσεις στον Αθερινόλακκο Σητείας, ανοιχτά του οποίου σχεδιάζεται να είναι αγκυροβολημένη η πλωτή μονάδα...
Η καταριανή εταιρεία Powerglobe προέβη σε συμφωνία αγοράς έκτασης στον Αθερινόλακκο, ύψους μάλιστα 3,36 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναπτύξει το σχέδιό της με τίτλο “Power4Crete”, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση ενός πλωτού τερματικού LNG και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, με σκοπό την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών του νησιού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το έργο θα έχει ισχύ 120 μεγαβάτ, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, ενώ αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ. Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία θα αναπτύξει, θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει, θα διαχειριστεί και θα συντηρήσει τη μονάδα και τον σχετικό εξοπλισμό και τις υποδομές.
Όπως αναφέρει το energypress.gr, η αξία της αγοράς της σχετικής έκτασης ανήλθε σε 3,36 εκατ. ευρώ, ενώ το σχέδιο έχει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Νοέμβριο του 2020. Η Powerglobe ανακοίνωσε, επίσης, ότι έχει συστήσει ομάδα εργασίας στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή έξι Ελλήνων ειδικών και με τη στήριξη των κεντρικών της γραφείων στην Ντόχα.
Σημειώνεται ότι το Power4Crete είναι το πρώτο έργο του είδους του στη Μεσόγειο, το οποίο συνδυάζει την ηλεκτροπαραγωγή με ένα πλωτό τερματικό LNG, δηλαδή το λεγόμενο FSRU. Σύμφωνα με τον δρ. Γιούσεφ Χεγκάζι της Powerglobe, είναι ιδανικό για την προμήθεια ηλεκτρισμού σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Η εξαγορά έκτασης
Για το ενδιαφέρον από το Κατάρ σε σχέση με μια θεαματική... ενεργειακή “είσοδο” στην Κρήτη, στο πλαίσιο προωθούμενης συμφωνίας τροφοδοσίας του νησιού με ηλεκτρικό ρεύμα από πλωτές μονάδες που θα καίνε φυσικό αέριο, είχαμε γράψει πριν από 14 περίπου μήνες.
Ήταν συγκεκριμένα Αύγουστος του 2018, όταν στο τραπέζι των συζητήσεων στο πλαίσιο του γενικότερου προβληματισμού για την ενεργειακή εξασφάλιση της Κρήτης - δεδομένου του “λουκέτου” ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ από τις αρχές του 2020 - είχε πέσει μια ασυνήθιστη πρόταση.
Όπως είχαμε γράψει τότε, εκπρόσωποι της εταιρείας Powerglobe, που έχει κρατική βάση, με πρόεδρο άλλωστε τον σεΐχη Mohammad Bin Faisal Al-Thani, βρέθηκαν στις αρχές Αυγούστου του 2018 στη χώρα μας, παρουσιάζοντας σε φορείς ενέργειας τη λύση αγκυροβόλησης στο νησί ενός πλωτού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος με καύσιμο φυσικό αέριο.
Το σκεπτικό που ξεδίπλωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας από το Κατάρ είναι ότι ένα πλωτό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής θα είχε το πλεονέκτημα πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να καλύψει πρόσκαιρα τις ανάγκες της Κρήτης, δηλαδή για όσο χρονικό διάστημα θα μεσολαβούσε από το 2020 έως την ολοκλήρωση και ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, η οποία θα μπορεί να αναλάβει τα φορτία όλου του νησιού.
Λίγους μήνες μετά έγινε η επόμενη κίνηση. Το Εμιράτο του Κατάρ έστειλε απεσταλμένους επί κρητικού εδάφους για τις πρώτες αυτοψίες! Στο νησί μας βρέθηκε, για του λόγου το αληθές, αντιπροσωπία της κρατικής εταιρείας ενέργειας του αραβικού Εμιράτου, η οποία και προχώρησε σε ελέγχους και αυτοψίες στην περιοχή του Αθερινόλακκου, όπου οι Άραβες σχεδιάζουν - εφόσον προχωρήσει μια τέτοια συμφωνία με τη χώρα μας - να έχουν αγκυροβολημένο το πλωτό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος.
Όπως είχαμε παραθέσει σε σχετικό αναλυτικό μας ρεπορτάζ τότε, κατά τις αυτοψίες που έκανε η αντιπροσωπία από το Κατάρ διαπίστωσε πως τεχνικά δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα για να πάρει “σάρκα και οστά” η ιδέα της ηλεκτροπαραγωγικής δραστηριότητας σε ένα καράβι το οποίο θα αγκυροβολήσει στον Αθερινόλακκο.
Ο ΑΗΣ είναι πολύ κοντά στη θάλασσα. Υπάρχει μια βάση λιμενικών υποδομών, για τις οποίες ενδεχομένως να απαιτηθούν τροποποιήσεις. Και ένα βασικό στοιχείο που διαπιστώθηκε είναι ότι ο ΑΗΣ διαθέτει ήδη δύο πύλες ισχύος, που μπορούν να “υποδεχτούν” μέσω καλωδίου ηλεκτρική ενέργεια ισχύος μέχρι 150 μεγαβάτ η καθεμία.
Δύο προτάσεις στη ΡΑΕ
Η κίνηση αυτή εκ μέρους της κρατικής εταιρείας του Κατάρ, να στείλει αντιπροσωπεία για αυτοψίες, ήταν ξεκάθαρα προπομπός της επικείμενης υποβολής αναλυτικής, επίσημης πρότασης προς την ελληνική πλευρά, σε συνέχεια της πρώτης προφορικής κρούσης που έγινε το καλοκαίρι σε υψηλόβαθμα αρμόδια στελέχη. Η πρόταση ήρθε την περασμένη άνοιξη.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η εταιρεία υπέβαλε τον Απρίλιο δύο αιτήσεις χορηγήσεις αδειών. Η πρώτη αίτηση αφορούσε στη δημιουργία Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) για τη δημιουργία υπεράκτιου σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην περιοχή του Αθερινόλακκου, στη νοτιοανατολική Κρήτη. Η δεύτερη αίτηση της εταιρείας Powerglobe αφορά στη χορήγηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που αναζητήσαμε και βρήκαμε στο αρχείο της ΡΑΕ, «η εταιρεία με την επωνυμία “Powerglobe LLC” υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ I-257052/18.03.2019 αίτηση για χορήγηση άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών Φυσικού Αερίου (ΦΕΚ Β’3430/17.08.2018).
Η εταιρεία με την επωνυμία “Powerglobe LLC” υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ I-257052/18.03.2019 αίτηση για χορήγηση άδειας Προμήθειας Φυσικού Αερίου, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών Φυσικού Αερίου (ΦΕΚ Β’3430/17.08.2018)».
Δείτε επίσης
- Oι πληρωμές της εβδομάδας
- Φορολογικές δηλώσεις 2025: Έως τις 15 Ιανουαρίου η προθεσμία για την υποχρεωτική εγγραφή
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
- Νέα έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος
Σχετικά άρθρα
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τουρισμός: Κοντινούς προορισμούς εντός Κρήτης επιλέγουν οι Κρητικοί για τις διακοπές τους
- Το διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες στην Κρήτη και οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης
- Σε 24 δείγματα ελαιολάδου από όλη την Κρήτη βρέθηκε υπολειμματικότητα από φυτοφάρμακα