Πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα;

  13 February, 2022 ΑΡΘΡΑ
Πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα;

Για τα τελευταία δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού μίλησαν, στην εκπομπή Τώρα ό,τι Συμβαίνει του Open, ο καθηγητής φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης, ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς και ο καθηγητής πενυμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

 Σχετικά με την άρση μέτρων που βλέπουμε σε άλλες χώρες, ενώ η Ελλάδα δεν ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, ο Αχιλλέας Γραβάνης τόνισε ότι «καλώς περιμένουμε λίγο περισσότερο γιατί, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εμείς υπολειπόμαστε σε ευρύτητα εμβολιασμών στην κοινότητα. Έχουμε 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, και άλλους περίπου 250.000 συμπολίτες άνω των 60 που δεν έχουν πάρει την τρίτη, αναμνηστική δόση που γνωρίζουμε πλέον ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Κατά συνέπεια θα πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί από τις άλλες χώρες».

Ο ίδιος, μίλησε και για τις επανανοσήσεις που έχουν παρατηρηθεί, ειδικά μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης όμικρον. «Ξέρουμε πλέον με σαφή δεδομένα ότι η ανοσία που επιτυγχάνεται με τη λοίμωξη είναι λιγότερο δυνατή, τόσο σε ανοσοποίηση όσο και στη χρονικότητά της, σε σχέση με τους εμβολιασμένους. Και ξέρουμε πλέον στην κοινότητα ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν μεγάλη πιθανότητα να επαναμολυνθούν από άλλο στέλεχος του ιού. Το εμβόλιο είναι εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε κανονικότητα», είπε και αναφέρθηκε ξεχωριστά στους κινδύνους του long covid. «Πλέον γνωρίζουμε ότι η λοίμωξη δεν είναι μόνο προβληματική για τη δημόσια υγεία σύντομα, αλλά εξίσου επικίνδυνη και για μεγαλύτερα διαστήματα. Έρευνες δείχνουν ότι, άτομα που έχουν μολυνθεί, αποκτούν εμφράγματα, διαβήτη κλπ», υπογράμμισε. 

Ο Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε στις συνεδριάσεις της επιτροπής και τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ενόψει των Αποκριών. Θα απαγορευτούν οι εκδηλώσεις για να σώσουμε το Πάσχα στο χωριό; «Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, είναι στην ατζέντα, την Τετάρτη θα το συζητήσουμε. Η σκέψη ότι κόβουμε κάτι για να κάνουμε κάτι άλλο δεν είναι πραγματική, η συζήτηση είναι ότι η συγκεκριμένη επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει αυτή τη στιγμή την άρση συγκεκριμένων μέτρων που αφορούν και σε εκδηλώσεις υψηλού κινδύνου – με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου, πιθανή μη χρήση μάσκας και όλα τα σχετικά. Ακόμα το ΕΣΥ πιέζεται σημαντικά, υπάρχει μία μικρή σταθερή εκτόνωση αλλά η πίεση εξακολουθεί, οι ΜΕΘ στην Αττική είναι γεμάτες. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο σύστημα υγείας είναι ένα από τα εμπόδια». Για άλλες άρσεις μέτρων που ακούγονται, σε σχέση με τα γήπεδα ή τους όρθιους στα κέντρα διασκέδασης, υπογράμμισε ότι «είναι στην ατζέντα, στην επιτροπή πάντα υπάρχει μία συζήτηση. Θα το δούμε κι αυτό, για τα γήπεδα υπάρχει ένα θετικό κλίμα».

Πολλοί μετά τον έλεγχο της πανδημίας θα μείνουν πίσω με προβλήματα

Ο Χ. Γώγος αναφέρθηκε και στα προβλήματα υγείας που μπορεί να αφήσει ο κορονοϊός στους νοσήσαντες. «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο covid είναι μία νόσος η οποία δεν είναι μία απλή ίωση. Είναι ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και πολλοί, μετά τον έλεγχο της πανδημίας, θα μείνουν πίσω με προβλήματα. Η νόσος θα μπει σε έναν έλεγχο όταν θα εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ακόμα στην Αφρική έχουμε ένα 10% εμβολιαστική κάλυψη. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με μία θέση της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας απέναντι στο πρόβλημα. Θα το δούμε σφαιρικά όταν θα έχουμε πλήρη εμβολιαστική κάλυψη. Έχουμε ακόμα χρόνο αλλά τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ», είπε.

Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 το 90% των νεκρών

 Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στα μεγάλα ποσοστά θνητότητας που έχει η χώρα από κορονοϊό. «Το 90% αυτών των θανάτων είναι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60. Εκεί είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων αυτής της ηλικίας δίνει τους θανάτους και αντίστοιχα, συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην πίεση στα νοσοκομεία. Είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι και αυτό, σε μεγάλο ποσοστό συντηρεί τα υψηλά αυτά νούμερα. Γίνεται πάρα πολύ σκληρή κριτική στο κράτος αλλά και στους γιατρούς γιατί έχουμε αυτή τη θνητότητα στη χώρα. Ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα έχουμε 2.350 νεκρούς. Οι ΗΠΑ έχουν 2.800 νεκρούς. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το μαγικό κουμπί, που λύνει το πρόβλημα, λέγεται εμβολιασμός». Όσον αφορά στο Πάσχα, ο καθηγητής είπε ότι «από την αρχή του χρόνου έχουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο μολύνσεις. Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί τουλάχιστον για ένα τρίμηνο θα έχουν επαρκή ανοσία. Δυστυχώς αποκτούμε ανοσία με τον λάθος τρόπο.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εκτίμησε, ακόμα ότι, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα υπάρχουν επαρκή εμβόλια ώστε να επιτευχθεί η ανοσία σε παγκόσμιο επίπεδο. «Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε εμβόλια για όλους τους κατοίκους του πλανήτη. Αν φτιαχτούν οι εμβολιαστικές γραμμές που χρειάζονται και πειστεί ο κόσμος, στο τέλος του καλοκαιριού θα φτάσουμε σε ένα σημείο να μιλάμε για μία τελείως διαφορετική εικόνα, παγκόσμια. Το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο θα περιορίσει και τον κίνδυνο να έρχονται νέα στελέχη», υποστήριξε.

Τζανάκης: Αισιοδοξία για το Πάσχα

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, έκανε, το πρωί του Σαββάτου, 12 Φεβρουαρίου, μία αισιόδοξη εκτίμηση πως ο ιός, ενδεχομένως, περάσει σε φάση ενδημικότητας. «Ατενίζουμε με αισιοδοξία το Πάσχα. Όπως προχωρά η ίωσή θα μολύνει πολλούς αλλά θα προσφέρει όμως ανοσία σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Με συνέπεια να πάμε σε μια ενδημικού τύπου κατάσταση το Πάσχα ώστε να το γιορτάσουμε όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια», είπε. «Οι νοσηλείες πέφτουν , οι μονάδες έχουν μικρή αλλά σταδιακή πτώση εδώ και 20 μέρες ενώ είμαστε κοντά στα 500 κρεβάτια τώρα από εκεί που ήμασταν στα 700», εκτίμησε όσον αφορά τις αντοχές του ΕΣΥ.

 

  13 February, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα