Η άμεση θέσπιση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μας και η προώθηση γρήγορων επενδύσεων νότια στην ΑΟΖ της Κρήτης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του 2ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που διοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία χθες το απόγευμα στο Ηράκλειο.
Την ανάγκη να γίνουν συμπληρωματικές κινήσεις (όπως η διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών) που θα καταστήσουν πιο ελκυστική για τις πετρελαϊκές εταιρείες την προοπτική έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης ανέδειξαν πολλοί διακεκριμένοι ομιλητές, ενώ δεν έλειψαν και τα μηνύματα προς την τοπική κοινωνία ότι δεν πρέπει να έχει περιβαλλοντικούς φόβους από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, που την ίδια ώρα θα φέρει έσοδα, πολύπλευρα οφέλη και νέες θέσεις εργασίας στον τόπο μας...
Βεβαίως οι επιστήμονες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου δεν παρέλειψαν να αναφέρουν επανειλημμένως τη λέξη «υπομονή». Και αυτό πολύ απλά, όπως εξήγησαν, γιατί για να φτάσουμε μέχρι την εξόρυξη των υδρογονανθράκων απαιτούνται πολλά χρόνια.
Το σημαντικό αυτό ενεργειακό συνέδριο, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία ενεργειακών και γεωστρατηγικών εξελίξεων και γενικού αναβρασμού στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, διοργάνωσε στο ξενοδοχείο "Ατλαντίς" η Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνεργασία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.
Το 2ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο συνοδευόταν και από μια συγκινητική χροιά, αφού ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της αείμνηστης αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας Βιργινίας Μανασάκη-Ταβερναράκη, που είχε πιστέψει όσο λίγοι στο εγχείρημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.
Το συνέδριο, στο οποίο χορηγός επικοινωνίας ήταν η "ΚΡΗΤΗ TV", φιλοξένησε ως ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες, καθώς επίσης εκπροσώπους εταιρειών αλλά και θεσμών. Σε ρόλο συντονιστή βρέθηκε ο διευθυντής ενημέρωσης της "ΚΡΗΤΗ TV" Γιώργος Σαχίνης.
Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρέθηκαν σημαντικές εξελίξεις γύρω από το ενεργειακό ζήτημα. Εταιρείες, θεσμοί και επιστήμονες του τομέα έδωσαν το πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης για πρώτη φορά συλλογικά συγκροτημένα, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια στρατηγική κατεύθυνση γύρω και πέρα από το ενεργειακό όραμα που έρχεται από την Κρήτη.
Βασικός στόχος και επιδίωξη του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη γρήγορων επενδύσεων νοτίως στην ΑΟΖ της Κρήτης και η άμεση θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ.
Μάρκος Λουκογιαννάκης
Άμεσες εξελίξεις στην κατεύθυνση ενός πιο ελκυστικού πλαισίου για τις πετρελαϊκές εταιρείες προανήγγειλε ο γεωφυσικός πετρελαίου και μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕΥ (Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων) Μάρκος Λουκογιαννάκης.
«Το ελληνικό Δημόσιο έχει ξεκινήσει ένα πλάνο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης. Έχουμε ήδη αρχίσει και μελετάμε τα στοιχεία των σεισμικών ερευνών που παρέδωσε η νορβηγική εταιρεία PGS. Δε θα μείνουμε εκεί. Ως ΕΔΕΥ έχουμε αποφασίσει να επεκτείνουμε το δίκτυο των σεισμικών ερευνών στην περιοχή της Κρήτης. Θα "χτυπήσουμε" νέες γραμμές. Θέλουμε να κάνουμε πιο ελκυστικό το πακέτο των δεδομένων για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Η έρευνα υδρογονανθράκων είναι μια ακριβή υπόθεση. Οι εταιρείες έχουν συχνά ενδοιασμούς λόγου κόστους. Πρέπει λοιπόν να τις πείσουμε να έρθουν εδώ να επενδύσουν. Πρώτα στην έρευνα, μετά στην εξόρυξη», ανέφερε ο κ. Λουκογιαννάκης.
Ποια είναι, όμως, τα πρακτικά οφέλη που μπορεί να περιμένει η Κρήτη εφόσον προχωρήσει η αξιοποίηση των κοιτασμάτων;
«Τα οφέλη είναι σημαντικά. Οι συμβάσεις που υπογράφονται με τις εταιρείες προβλέπουν συγκεκριμένα οφέλη όταν εντοπιστούν τα κοιτάσματα. Υπάρχει προκαθορισμένο μίσθωμα κοιτασμάτων που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο, το οποίος παίρνει φόρο 20%. Συν ένα φόρο ύψους 5% που αποδίδεται στην Περιφέρεια. Βεβαίως, μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι οι θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν. Μιλάμε για άμεσες θέσεις εργασίας. Και για έμμεσες θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους», επισήμανε ο κ. Λουκογιαννάκης.
«Να μη φοβάται η Κρήτη»
Τα δικά τους μηνύματα έστειλαν, εντωμεταξύ, από το συνέδριο, και μέσω του τηλεοπτικού αέρα της "ΚΡΗΤΗ TV", διακεκριμένοι επιστήμονες.
Ο Αχιλλέας Χριστοφορίδης, κοσμήτορας ΣΤΕΦ και καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου ΤΕΙ Καβάλας ανέφερε, απευθυνόμενος στο κρητικό κοινό: «Η Καβάλα έχει την ιδιαιτερότητα ανοιχτά της να παράγεται πετρέλαιο από την εταιρεία Kavala Oil. Από τη δική μας εμπειρία σάς λέω λοιπόν ξεκάθαρα το εξής: Η Κρήτη, η τοπική κοινωνία, δεν πρέπει να φοβάται πως οι εγκαταστάσεις έχουν κινδύνους για το περιβάλλον. Χρόνια λειτουργούν οι εγκαταστάσεις κοντά στη Θάσο. Και η Θάσος ζει από τον τουρισμό μια χαρά όπως γνωρίζετε»...
«Υπάρχουν νέες μέθοδοι που έχουν εξελιχθεί από το 2014 και διευκολύνουν τον εντοπισμό και την ανάδειξη του ορυκτού πλούτου της Κρήτης. Υπάρχει παιχνίδι δισ. ευρώ στην ανατολική Μεσόγειο. Η Κρήτη δεν πρέπει να μείνει έξω από το παιχνίδι αυτό», επισήμανε ο Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Flow Energy S.Α.
Την εκδήλωση στήριξαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και τα "Ελληνικά Πετρέλαια". Χορηγοί ήταν οι ΑΒΒ, "Τεχνική Ανάπτυξης" και Κουβίδης, μεγάλος χορηγός η Energypress, χρυσός χορηγός η "Cablel - Ελληνικά Καλώδια", μέγας χορηγός η "ΚΕΝ - Δίνει Ρεύμα", ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν η "ΚΡΗΤΗ TV".
neakriti.gr
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης
Δείτε επίσης
- Κομβος ΔΕΛΤΑ. Να είμαστε καλά να τον θυμόμαστε ?? !!
- Πρωτοβουλία για την επανασύσταση του ιστορικού Δήμου Τυμπακίου
- Το Τυμπάκι γίνεται παγκόσμιος κόμβος στις τηλεπικοινωνίες
- Δημοσκόπηση MRB: Ποσοστά ευρωεκλογών για ΝΔ, κατρακυλά ο ΣΥΡΙΖΑ, «να αλλάξει ο αρχηγός» στο ΠΑΣΟΚ
- Τυμπάκι: Ημέρα αθλητισμού αλλά το κλειστό γυμναστήριο ακόμα...έρχεται