“Λαδώνουν” σιγά-σιγά ελαιουργεία της Κρήτης, καθώς πολλοί ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη ξεκίνησαν να ραβδίζουν, με στόχο την παραγωγή βιολογικού αγουρέλαιου στη Μεσαρά και συμβατικού-ποιοτικού ελαιολάδου πριν το υποβαθμίσει ο δάκος στο Ρέθυμνο, με μια τιμή που, αν δινόταν τώρα, θα έφτανε στα 8,20 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών.
Την τιμή αυτή θα έδινε - όπως αποκαλύπτει στη “Νέα Κρήτη” σήμερα - ο ίδιος ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, αν έκανε στην παρούσα φάση την πρώτη αγορά ελαιολάδου της νέας ελαιοκομικής περιόδου!
Το αγουρέλαιο που θα παραχθεί στη Μεσαρά είναι βιολογικό και θα “ταξιδέψει” για τις ανάγκες πολυεθνικής στην Ελβετία. Πρόκειται για την καθιερωμένη συγκομιδή, που κάνει μέσω συμβολαιακής γεωργίας μία Ομάδα Παραγωγών της Μεσαράς, που φέτος μάλιστα έχει ξεκινήσει αργότερα από τα προηγούμενα χρόνια τη διαδικασία της συγκομιδής, λόγω της οψιμότητας που υπάρχει.
«Είναι βιολογικό λάδι που θα εξαχθεί στην Ελβετία. Είναι από συγκεκριμένα χωράφια. Έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες. Και μάλιστα, λόγω της φετινής πιο όψιμης χρονιάς, καθυστέρησαν φέτος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Είναι μια Ομάδα Βιοκαλλιεργητών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή του βιολογικού ελαιολάδου τα τελευταία 4 χρόνια», όπως εξηγεί στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης.
Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει: «Στο Ρέθυμνο, επειδή υπάρχει δάκος, σε κάποια περιοχή έχουν ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα οι ελαιοπαραγωγοί να ραβδίζουν. Πρόκειται για περιοχή με μεγάλη δακοπροσβολή, εξαιτίας της οποίας τρέχουν οι παραγωγοί να ραβδίσουν τις ελιές τους, προκειμένου να προλάβουν για να μην υποστούν ζημιές»...
Ωστόσο, στο σημείο αυτό ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου εκφράζει την άποψή του, ότι «τα πρώτα λάδια πριν βρέξει δεν είναι καλά ποιοτικά. Κι αυτό διότι πρέπει πρώτα να βγάλει κάποιο νερό για να “λαδώσει” η ελιά και να μαζέψουμε τον καρπό».
Η τιμή για την έναρξη της χρονιάς
«Το πρώτο λάδι στους Αγίους Αποστόλους έπιασε μια τιμή 9,25 ευρώ το κιλό. Πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι από αυτήν την τιμή έχουμε μία διαφορά ενός ευρώ περίπου. Άρα η τιμή παραγωγού σήμερα για την Κρήτη, αν “κόβαμε” το φρέσκο λάδι, θα ήταν στα 8,20 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών», όπως επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου.
Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης κάνει λόγο για μια τιμή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορική, καθώς πραγματικά δεν έχει προηγούμενο. Βέβαια, ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου επισημαίνει πως αυτή η τιμή είναι εξωπραγματική και έχει σχέση με τις φετινές συνθήκες, χωρίς να είναι μια τιμή που θα πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη για πάντα.
«Σίγουρα πάνω από τα 8 ευρώ το κιλό θα ξεκινήσει η τιμή για τα φρέσκα λάδια. Και την ίδια ώρα προσπαθούμε να φύγουν τα παλιά λάδια, παρά το γεγονός ότι η εβδομάδα αυτή έφυγε χωρίς να υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρον», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Πάρα πολύ μειωμένη η παραγωγή μας»...
Όσο για την παραγωγή στην Ελλάδα, τώρα που η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη σε σχέση με το καλοκαίρι, ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης κάνει λόγο για πάρα πολύ μεγάλη μείωση σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, ειδικά για την Κρήτη, από τους 100.000 με 120.000 τόνους της περυσινής χρονιάς, ο ίδιος λέει ότι «θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, αν πιάσουμε φέτος τους 60.000 τόνους»!
Καταλήγοντας, καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί.
«Μέχρι να βάλουμε το λάδι στις δεξαμενές πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ήδη είχαμε προβλήματα υπολειμματικότητας και ας γύρισαν κάποια λάδια από την περυσινή χρονιά πίσω... Ήδη η Ε.Ε. είναι πολύ αυστηρή. Άρα να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην τα τινάξουμε όλα στον αέρα».
Η Μεσαρά έχει φέτος αξιόλογη ποσότητα ελαιοκάρπου. Η Βιάννος, το Αρκαλοχώρι, το Μαλεβίζι κ.λπ. έχουν ελάχιστη παραγωγή. Επίσης και τα Χανιά, παρά το περισσότερο νερό που έχει πέσει εκεί σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη, έχει φέτος πολύ μικρή παραγωγή. Τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή στα “λιγατάρια” και μετά τις 20 με 25 Νοεμβρίου στα φορτωμένα λιόφυτα.
ΣΕΔΗΚ
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε Ελλάδα και εξωτερικό
Η αγορά την περίοδο αυτή παρουσιάζει μια αρκετά χαμηλή κινητικότητα και οι αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται είναι λίγες έως ελάχιστες, σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ. Συγκεκριμένα, αυτό προκύπτει και από το πρόσφατο Δελτίο Τιμών στο οποίο πάνω από τις μισές επιχειρήσεις που δίνουν τιμές δηλώνουν ότι δεν αγοράζουν ή δεν απαντούν. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν στο Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ, και από τα στοιχεία που συλλέχτηκαν από Ισπανία και Ιταλία οι τιμές του έξτρα στις 17/10/23 παρουσίασαν κάποιες ελαφρές καθοδικές κινήσεις που βέβαια δεν είναι γνωστό αν είναι τεχνητές διακυμάνσεις ή αποτελούν κάποια τάση της αγοράς:
Στην Ελλάδα κυμάνθηκαν ως εξής:
- Στην Κρήτη, όπου οι δημοπρασίες σταμάτησαν αφού τα λάδια των Συνεταιρισμών που τις έκαναν εξαντλήθηκαν, κυμάνθηκαν μεταξύ 7,50 και 7,80 ευρώ ανά κιλό.
- Στην Πελοπόννησο, εκτός από την ειδική περίπτωση των νέων λαδιών της Αθηνολιάς, που πολώθηκαν στα 9,25 ευρώ ανά κιλό, στις άλλες περιπτώσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 7,50 και 8,80 ευρώ ανά κιλό, ενώ στα νησιά ανεβήκαν στα 8,80 ευρώ ανά κιλό.
- Στην Ισπανία παρουσίασαν κάποια ελαφρά πτώση και κυμάνθηκαν μεταξύ 7,40 και 8,95 ευρώ ανά κιλό, ενώ και στην Ιταλία κινήθηκαν καθοδικά και κυμάνθηκαν από 8,20 έως 10,0 ευρώ ανά κιλό.
- Στην Τυνησία κυμάνθηκαν γύρω στα 8,23 ευρώ ανά κιλό.
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας
Σχετικά άρθρα
- Eλαιόλαδο: Παρά τη ραγδαία μείωση της τιμής παραγωγού, δεν υποχώρεί η αντίστοιχη για τα super market
- Ελαιόλαδο: Τα τελευταία δεδομένα-Ανασταλτικός παράγοντας η ανομβρία στην Κρήτη
- Ελαιόλαδο: Υψηλές τιμές στα ράφια παρά τη μείωση στους παραγωγούς
- Έλαιόλαδο: η ελληνική αγορά δίνει στον παραγωγό 5,35 ευρώ, η ισπανική 6,15
- Πάγωσε η αγορά ελαιολάδου ελέω βροχών, ενάμισι ευρώ χωρίζει αγρότες και εμπόριο