Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις για όλους -Προς επέκταση το μέτρο

  23 May, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις για όλους -Προς επέκταση το μέτρο

Η Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ για το πώς ακριβώς θα γίνει για πρώτη φορά φέτος η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, έκρυβε μια έκπληξη.

“Σε περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος, το Τέλος Επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης φυσικών προσώπων, μπορούν να προσδιορισθούν με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, ο προσδιορισμός πραγματοποιείται και με βάση προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία αυτά δήλωση, που έχει κοινοποιηθεί στο φορολογούμενο”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο προοίμιο της η σχετική Απόφαση κι από τη στιγμή που Τέλος Επιτηδεύματος πληρώνουν μόνο οι επιτηδευματίες, είναι προφανές ότι η νέα διαδικασία δεν θα περιοριστεί σε 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους.

“Έχει προβλεφθεί γιατί η Απόφαση δεν είναι μόνο για φέτος. Στα επόμενα έτη ευελπιστούμε ότι θα εντάξουμε και άλλες κατηγορίες εισοδήματος”, σημειώνει αρμόδια πηγή, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων λίαν συντόμως- ίσως
από το 2025- θα καλύψει και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και σε επόμενη φάση όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με δεδομένο, δε, ότι από του χρόνου δεν θα υπάρχει Τέλος Επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά μόνο για τα “μπλοκάκια”, είναι προφανές ότι η αυτοματοποίηση της διαδικασίας γίνεται ακόμα πιο εύκολη για την ΑΑΔΕ.

Από φέτος, έχει ξεκινήσει η προσυμπλήρωση κωδικών του Ε3 με τα στοιχεία που “ανεβάζουν” οι υπόχρεοι στο myDATA και παρά το ότι δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων από τους επιτηδευματίες, είναι σαφής η πρόθεση της ΑΑΔΕ να “κλειδώσουν” σταδιακά όλοι οι κωδικοί τόσο
στα έντυπα της φορολογίας εισοδήματος όσο και στις δηλώσεις ΦΠΑ.

Στόχος, αφενός η διευκόλυνση των ίδιων των φορολογούμενων, αφετέρου η διεύρυνση της δυνατότητας διασταυρώσεων για τον εντοπισμό εστιών φοροδιαφυγής. Σε επίπεδο ΦΠΑ, ο σχεδιασμός προβλέπει “κλείσιμο” της “τρύπας” στα επίπεδα της ΕΕ, δηλαδή γύρω στο 5% των δυνητικών
εσόδων, από περίπου 10% που υπολογίζεται στη χώρα μας.

Μπαράζ προσφυγών
Κι ενώ η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται πυρετωδώς για την “επόμενη ημέρα”, οι επαγγελματίες ετοιμάζονται για… ρελάνς, αντιδρώντας στα νέα τεκμαρτά εισοδήματα, που εφαρμόζονται για πρώτη φορά φέτος.

Ομάδα νομικής υποστήριξης- με επικεφαλής, μάλιστα, τον καθηγητή Φορολογικού Δικαίου και πρώην βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ κ. Θεόδωρο Φορτσάκη- θα υποβάλει δικαστική προσφυγή – Αίτηση Ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας της υπ' αριθμ. Α.1055/2024 Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καθώς και των ειδικότερων θεμάτων, καθώς είναι η πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του.

Σύμφωνα με την Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και στη συνέχεια προσφυγές ενώπιον των αρμόδιών Διοικητικών Πρωτοδικείων.

 

  23 May, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα