Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις 2024: Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να υποβάλετε «επιφύλαξη»

  12 June, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις 2024: Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να υποβάλετε «επιφύλαξη»

Δήλωση με «επιφύλαξη» θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι που θα διαφωνήσουν με τα προσυμπληρωμένα ποσά που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματά τους.

Διευκρινίζεται δε πως τα  δικαιολογητικά θα πρέπει να αποδεικνύουν  τον λόγο της επιφύλαξης και πως αυτό  σημαίνεται πως γίνεται   αναστολή της είσπραξης του φόρου.

Εάν εάν όμως  γίνει αποδοχή της επιφύλαξης, τότε ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκε αχρεωστήτως επιστρέφεται.

Τα λάθη

Συνεπώς  εάν οι πολίτες διαπιστώνουν λάθη στους προσυμπληρωμένους κωδικούς της φορολογικής τους δήλωσης θα πρέπει να  γνωρίζουν τα εξής:

Αρχικά θα πρέπει να ελέγξουν το περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που τους  κοινοποιήθηκε.  Εάν τα στοιχεία που περιέχει η δήλωση αυτή δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή, τότε θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά και πλήρη στοιχεία μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.
Εάν υπάρχει λάθος, όπως στα εισοδήματα και τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στους εργοδότες τους  προκειμένου αυτοί με την σειρά τους να υποβάλουν νέα δήλωση με τα σωστά στοιχεία.
Έχουν διορία 30 ημερών, μετά την υποβολή δήλωσης με επιφύλαξη για να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ. Αν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν μέσα σε 30 ημέρες, τότε  οι φορολογικές δηλώσεις  θα εκκαθαριστούν διότι η υποβολή της  δήλωσης με επιφύλαξη δεν σημαίνει πως αναστέλλεται και  η είσπραξη φόρου.
Εάν έχει καταβληθεί φόρος και μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών το ποσό αυτού είναι μικρότερο (ή μηδενικό) από αυτό που καταβλήθηκε, τότε  αυτός επιστρέφεται.

Η προσυμπλήρωση

Υπενθυμίζεται δε πως η ΑΑΔΕ θα υποβάλλει στις 2 Ιουλίου αυτόματα την φορολογική δήλωση σχεδόν 1,3 εκατ. πολιτών. Σημειώνεται δε πως προσυμπληρωμένα στους κωδικούς του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης εμφανίζονται τα ποσά που αφορούν εισοδήματα και φόρους που έχουν παρακρατηθεί. Η προσυμπλήρωση γίνεται με βάση τα στοιχεία που κοινοποιούν στην ΑΑΔΕ οι εργοδοτικοί φορείς (ιδιώτες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία). Εάν είναι λανθασμένα και ο εργαζόμενος διαφωνεί, τότε οι σχετικές διορθώσεις διενεργούνται αποκλειστικά από τον κατά νόμο αρμόδιο φορέα-εργοδότη, στον οποίο πρέπει να απευθύνονται οι φορολογούμενοι. Δηλαδή, ο εργαζόμενος θα πρέπει να ζητήσει από τον εργοδότη να υποβάλει νέα δήλωση, προκειμένου να διορθωθούν τα τυχόν λάθη.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  12 June, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ