Προφιτερόλ με πλούσια κρέμα κακάο
1 ώρα και 30' προετοιμασία
20' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6-8
Για τα σου
100 γρ. βούτυρο αγελάδας
125 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
125 ml νερό
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη ελάχιστο αλάτι
150 γρ. αλεύρι
4 αυγά
Για τη γέμιση
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί
Για την κρέμα με κακάο
350 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
100 γρ. κακάο σε σκόνη
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
Διαδικασία
Σου
Για να φτιάξουμε προφιτερόλ με πλούσια κρέμα κακάο, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μικρή κατσαρόλα, το βούτυρο, το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να λιώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί στο μείγμα και όλο μαζί το ζυμάρι να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Βάζουμε ξανά το σκεύος στη φωτιά και ζεσταίνουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματωθούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Μεταφέρουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσαρμόζουμε στρογγυλή μύτη.
Φτιάχνουμε με το κορνέ μπαλίτσες ζύμης πάνω στη λαδόκολλα, με μέγεθος όσο ένα καρύδι και σε απόσταση 3-4 εκ. ανάμεσά τους.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι τα σου να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Κρέμα κακάο
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει και να κοχλάζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη η οποία να εφάπτεται πάνω της, για να μη σχηματιστεί κρούστα.
Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 4 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά.
Συναρμολόγηση
Κόβουμε τα σου στη μέση και στην κοιλότητα του κάτω μισού βάζουμε από λίγη σαντιγί – θα περισσέψει λίγη, την οποία αφήνουμε στην άκρη για το σερβίρισμα.
Χτυπάμε με το μίξερ ή με το σύρμα την κρέμα κακάο για να αφρατέψει.
Απλώνουμε τη μισή σαντιγί που περίσσεψε στον πυθμένα ενός μεγαλούτσικου μπολ.
Τακτοποιούμε εκεί τα σου, φτιάχνοντας ένα λοφάκι.
Τα περιχύνουμε με την κρέμα κακάο.
Βάζουμε την υπόλοιπη σαντιγί σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, προσαρμόζουμε μύτη-αστέρι και διακοσμούμε με ροζέτες το προφιτερόλ.
Αν θέλουμε, σκορπίζουμε στο προφιτερόλ και κομματάκια κουβερτούρας ή σταγόνες σοκολάτας.
Δείτε επίσης
- Aκτοπλοϊκά εισιτήρια: Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές
- Χριστουγεννιάτικη Πορκετα
- ΕΛΓΑ: Ενεργοποιείται νέα συναλλαγή για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών
- Tυμπάκι: Πρωτοβουλίες του Δήμου Φαιστού για την αποκατάσταση των πληγέντων
- Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Χριστούγεννα με βροχές και ισχυρούς ανέμους
Σχετικά άρθρα
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, πάπρικα και μαραθόσπορο