Προειδοποίηση επιστημόνων: «Μη πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια!»
Οι ειδικοί συνιστούν να πίνουμε νερό μόνο από γυάλινα ή μεταλλικά μπουκάλια λόγω των αυξανόμενων φόβων ότι τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.
Η Dr Luisa Campagnolo, ειδικός στην ιστολογία και την εμβρυολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata, προειδοποιεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μικρο- και τα νανοπλαστικά καταλήγουν στους ανθρώπινους ιστούς.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια – ένα υποπροϊόν της αποικοδόμησης του πλαστικού – μπορούν να καταλήξουν στην ανθρώπινη κυκλοφορία του αίματος και να φτάσουν ακόμη και στον πλακούντα. Επίσης τα πλαστικά σωματίδια που εισέρχονται στους ανθρώπινους ιστούς μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή ορισμένων ορμονών και κατ’ επέκταση ορισμένες βιολογικές διεργασίες.
Τώρα μια νέα μελέτη σε ποντίκια που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης δείχνει ότι το πλαστικό που καταναλώνεται μπορεί να καταλήξει στα εμβρυϊκά όργανα.
Τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης που χρησιμοποιούμε μπορούν να απελευθερώσουν υπολείμματα, ειδικά όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως και, σύμφωνα με την Δρα. Campagnolo, δεν πρέπει να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό από αυτά.
«Νομίζω ότι πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε οτιδήποτε πλαστικό μιας χρήσης που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα, όπως πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στο γυάλινο ποτήρι.
Ο Δρ Φίλιππος Δημοκρίτου, ειδικός στη νανοεπιστήμη και την περιβαλλοντική βιομηχανική στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ, είπε ότι τα τελευταία ευρήματα από μελέτες σε ζώα είναι «πολύ ανησυχητικά».
Η έρευνά του σε ποντίκια, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Nanomaterials είναι η πρώτη απόδειξη ότι το πλαστικό που καταναλώνεται μπορεί να περάσει στο έμβρυο. «Ανιχνεύουμε αυτά τα μικρο και νανοπλαστικά στον πλακούντα 24 ώρες μετά, αφού περάσουν από το στομάχι εγκύων ζώων», είπε. «Το πιο σημαντικό είναι ότι τα εντοπίσαμε σε κάθε όργανο του εμβρύου, υποδηλώνοντας πιθανές αναπτυξιακές επιπτώσεις».
«Τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο δεν είναι βιοδιασπώμενα, αλλά οι καιρικές συνθήκες και η φωτοοξείδωση τα σπάνε μικροσκοπικά θραύσματα. Αυτά τα μικροσκοπικά θραύσματα, που ονομάζονται μικρο-νανοπλαστικά, ανιχνεύονται σε ανθρώπινους πνεύμονες, πλακούντες και αίμα, εγείροντας ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία», ανέφερε ο Δημοκρίτου στη Daily mail
Ο ίδιος τόνισε ότι τα μικροπλαστικά «είναι ένας αναδυόμενος ρύπος και ότι έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε αναφορικά με τον κίνδυνο.
«Η χρήση περίπου 5 γραμμαρίων μικροπλαστικών και νανοπλαστικών σε εβδομαδιαία βάση ισοδυναμεί με μια πιστωτική κάρτα που εισέρχεται στο στομάχι μας. Σαφώς και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη Λίθινη Εποχή, αλλά ως κοινωνία πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι, να υιοθετούμε βιώσιμες ιδέες για να αποφύγουμε μια τέτοια κρίση. Εμείς, οι επιστήμονες, η κοινωνία, οι ρυθμιστικές αρχές, πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο παραγωγής και χρήσης υλικών και χημικών εν γένει», κατέληξε ο ερευνητής.
Δείτε επίσης
- Δήμος Φαιστού: Εντείνεται ο προβληματισμός για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων
- Φανερωμένη ώρα μηδέν: Αδειάζει το φράγμα, «στον αέρα» οι ευθύνες
- Δήμος Φαιστου: Σημαντική ενίσχυση για τη Διαχείριση Απορριμμάτων μέσω του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης
- Γ’Εθνική: Δεν σηκώνει κεφάλι ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Ι.Ν Αγίας Αικατερίνης: Το πρόγραμμα των εορτασμων
Σχετικά άρθρα
- Κρήτη: Δραματική η μείωση νερού στο νησί - «Έως και 30 μέτρα κάτω γεωτρήσεις στη Μεσαρά» (vid)
- ΥΠΕΝ: Η αλήθεια για το νερό μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις
- Παράκληση για λελογισμένη χρήση του νερού σε Ασήμι και Στέρνες, λόγω βλάβης σε δύο γεωτρήσεις
- Νερό: Ποιοι παράγοντες καθορίζουν πόσο χρειαζόμαστε την ημέρα
- Νέα γεώτρηση “λύνει” τα χέρια των αγροτών της Μεσαράς