Κρήτη: Δραματική η μείωση νερού στο νησί - «Έως και 30 μέτρα κάτω γεωτρήσεις στη Μεσαρά» (vid)
Δύσκολη εξίσωση η διαχείρισή του για τους Δήμους του νησιού - Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κάλεσε σε συνάντηση δημοτικές Αρχές και ΤΟΕΒ της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, ώστε να υπάρξει κοινό μέτωπο αντιμετώπισης της λειψυδρίας
Λιγοστεύει δραματικά το νερό στην Κρήτη
Λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν κάθε σπατάλη
Μειώνονται τα αποθέματα σε φράγματα και γεωτρήσεις
“Καμπάνα” κινδύνου για όλους μας χτύπησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, καθώς το νερό λιγοστεύει δραματικά έναντι των αναγκών μας, με την Αγγελική Μαρτίνου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων να λέει ενδεικτικά πως το τηλεμετρικό δίκτυο της υπηρεσίας δείχνει τη στάθμη των νερών είναι κατά πολύ χαμηλότερη κι από την περίοδο 2017-2018, μετά από τρία ξερά υδρολογικά έτη. Εξίσου χαμηλή και η στάθμη των φραγμάτων.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κάλεσε σε συνάντηση δημοτικές Αρχές και ΤΟΕΒ της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, ώστε να υπάρξει κοινό μέτωπο αντιμετώπισης της λειψυδρίας, ενώ ακολουθούν συναντήσεις τμηματικά σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.
«Κρίσιμη η κατάσταση», λέει η κ. Μαρτίνου, σημειώνοντας ότι «αυτή τη χρονιά μπορεί να τα καταφέρουμε, αλλά αν η ανομβρία συνεχιστεί και το επόμενο έτος, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».
Επεσήμανε την ανάγκη «εγρήγορσης», όπως και της «υιοθέτησης προτάσεων-μέτρων», ώστε να σταματήσει η σπατάλη του νερού σήμερα. Μεταξύ αυτών, η άμεση επιδιόρθωση των ζημιών στα αρδευτικά δίκτυα για να περιοριστούν οι διαρροές, ο έλεγχος της κατανάλωσης νερού για το πότισμα των καλλιεργειών, όπως και μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα.
Στα ενδιαφέροντα της συνάντησης των φορέων, επίσης, οι προτάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου για την καλλιέργεια της ελιάς, το πότισμα και το κλάδεμά της ακόμα και το καλοκαίρι, όπως και την υγεία του εδάφους, ώστε να μην εξατμίζεται το νερό. Το πληροφοριακό υλικό θα παραδοθεί πολύ γρήγορα στους ΤΟΕΒ η Αγγελική Μαρτίνου, ώστε η πληροφορία να διαχυθεί στο σύνολο των παραγωγών.
Ενδεικτικά, στις περιοχές της Βιάννου και της Μεσαράς, κατά την ίδια, η στάθμη του νερού έχει πέσει κατακόρυφα, με τις δημοτικές Αρχές να έχουν λάβει ήδη μέτρα για την ορθή διαχείριση του νερού στις γεωργικές καλλιέργειες, όπως και στη φροντίδα των νοικοκυριών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση των βροχοπτώσεων φέτος σε περιοχές της Σητείας, σε σχέση με πέρυσι, ήταν 70% και 30-40% σε περιοχές του Ηρακλείου.
«Να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα»
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης επεσήμανε την ανάγκη να διαχειριστούμε ορθά τα αποθέματα του νερού, προσαρμόζοντας τον εαυτό μας, όπως και τις καλλιέργειές μας, στα νέα βροχοπτωτικά δεδομένα, με την κλιματική αλλαγή να επηρεάζει πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα.
«Κοινός ο βηματισμός Πολιτείας και πολιτών»
Στην τοποθέτησή του στην ημερίδα, ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης στάθηκε στην ανάγκη όχι μόνο ενεργοποίησης Δήμων κι εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αλλά και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς ο Δήμος έχει μπει στην πορτοκαλί ζώνη.
Υπενθύμισε ότι ήδη από τις 14 Μαρτίου στον Δήμο Βιάννου έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από προληπτικά μέτρα για την άρδευση καλλιεργειών την περίοδο 2024, αλλά, όπως επεσήμανε, από μόνα τους δεν μπορούν να αποδώσουν, αν οι ίδιοι οι δημότες δεν πράξουν με ευθύνη και ενσυναίσθηση.
Στις προτάσεις του παράλληλα ένα σχέδιο με τη μορφή κατεπείγοντος για την Κρήτη συνολικά.
«Στην Κρήτη, η λειψυδρία αποτελεί μείζον ζήτημα, για το οποίο απαιτείται μακροχρόνια στρατηγική, με στόχο την ορθολογική διαχείριση του νερού, την αξιοποίηση επιφανειακών υδατικών πόρων μέσα από τις κατάλληλες υποδομές και την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, ο οποίος σε περιοχές όπως η Βιάννος και άλλες παράκτιες περιοχές κινδυνεύει με υφαλμύρωση.
Η δημοτική Αρχή Βιάννου, έχει εκπονήσει ήδη μια σειρά από προτάσεις και μελέτες, προχωρώντας στην υλοποίηση έργων υποδομής, με στόχο τη “θωράκιση” του Δήμου. Κάτι όμως που δεν αρκεί, καθώς η διασφάλιση του αγαθού που λέγεται νερό για τις γενιές του μέλλοντος είναι στόχος που απαιτεί πολιτική βούληση. Απαιτεί όμως και την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών, με αίσθημα ευθύνης, ώστε να καταφέρουμε και να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Γιατί τα υδάτινα αποθέματα νερού άρδευσης στην Κρήτη μειώνονται δραματικά, με οδυνηρές συνέπειες για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και εντέλει την καθημερινότητα όλων. Πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι, καθώς αν οι προβλέψεις για παρατεταμένη ανομβρία συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, η κατάσταση θα είναι δραματική», σημείωσε.
“Φρένο” στη σπατάλη νερού
“Φρένο” στη σπατάλη από τον Δήμο Γόρτυνας, που από την 1η Μαΐου με ανακοίνωσή του ζητά από το σύνολο των δημοτών την ορθή διαχείριση του νερού. Μεταξύ αυτών, η εντατικοποίηση των ελέγχων, η επιβολή προστίμων και η αφαίρεση υδρομέτρων, σε περιπτώσεις παραβίασης των κανονισμών ύδρευσης και άρδευσης (φαινόμενα υδροκλοπής, παράνομες συνδέσεις, ρολόγια που έχουν παραβιαστεί κ.λπ.), ενώ ως τη λήξη της αρδευτικής περιόδου δε θα γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις για αρδευτικά υδρόμετρα ή επεκτάσεις αρδευτικών δικτύων.
Στις αποφάσεις του και η απαγόρευση χρήσης νερού ύδρευσης για μη βασικές χρήσεις, όπως πλύσιμο αυλών, κοινόχρηστων χώρων ή αυτοκινήτων.
Αναλυτικά στο δελτίο Τύπου του Δήμου Γόρτυνας αναφέρεται: «Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι ως ημερομηνία έναρξης της αρδευτικής περιόδου στον Δήμο Γόρτυνας ορίζεται η 1η Μαΐου 2024. Επιπλέον, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού και λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης και τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ο Δήμος Γόρτυνας θα προχωρήσει στην εφαρμογή των παρακάτω προληπτικών μέτρων:
- Εντατικοποίηση των ελέγχων, επιβολή προστίμων και αφαίρεση υδρομέτρων, σε περιπτώσεις παραβίασης των κανονισμών ύδρευσης και άρδευσης (φαινόμενα υδροκλοπής, παράνομες συνδέσεις, ρολόγια που έχουν παραβιαστεί κλπ.).
- Απαγόρευση χρήσης νερού ύδρευσης για μη βασικές χρήσεις (π.χ. για πλύσιμο αυλών, κοινόχρηστων χώρων ή αυτοκινήτων).
- Δικαίωμα χρήσης νερού για άρδευση θα έχουν μόνο όσοι ποτίζουν με σταγόνες, σε συνεννόηση με τους υδρονομείς και με την προϋπόθεση να έχουν προσκομίσει αποδεικτικό εξόφλησης των λογαριασμών νερού ή ρύθμισης των οφειλών τους προς τον Δήμο.
Παράλληλα, ο Δήμος Γόρτυνας εντείνει τις προσπάθειές του για τη συστηματική παρακολούθηση δικτύων και δεξαμενών, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση τυχόν διαρροών, για τον έλεγχο και την καταγραφή της στάθμης πηγών, δεξαμενών και γεωτρήσεων, καθώς και για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης παρεμβάσεων που αφορούν στους τομείς της ύδρευσης και της άρδευσης.
Επιπλέον, ως τη λήξη της αρδευτικής περιόδου δε θα γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις για αρδευτικά υδρόμετρα ή επεκτάσεις αρδευτικών δικτύων.
Ευχαριστούμε θερμά για την κατανόηση και τη συνεργασία και ευελπιστούμε στη συμβολή όλων, ώστε σε μια δύσκολη συγκυρία να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση και να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των δημοτών και νοικοκυριών στο πολύτιμο αγαθό του νερού».
«Προσέχουμε για να έχουμε»
«Για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, προσέχουμε», διαμηνύει προς τους δημότες του ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Γιώργος Κλάδος.
«Μπορεί οι γεωτρήσεις μας να αντλούν κανονικά νερό αυτή την ώρα, ωστόσο η σπατάλη είναι ο εχθρός μας», σημειώνει κι υπενθυμίζει ότι με επείγουσα ειδοποίησή της η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μυλοποτάμου ζητάει από τους πολίτες να μειώσουν άμεσα την κατανάλωση νερού, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λειψυδρίας, λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών, που έχουν φέρει τα αποθέματα νερού της περιοχής σε κρίσιμο σημείο.
Η Επιχείρηση ζητά από τους δημότες:
* Να ελέγξουν άμεσα τις σωληνώσεις και βρύσες για διαρροές και να διορθώσουν κάθε βλάβη. «Κάθε σταγόνα που χάνεται είναι πολύτιμη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
* Να αναφέρουν αμέσως στη ΔΕΥΑΜ αν διαπιστωθούν βλάβες ή διαρροές, αποφεύγοντας την άσκοπη σπατάλη νερού.
* Να μειώσουν την καθημερινή κατανάλωση νερού, αποφεύγοντας το πλύσιμο αυτοκινήτων, τον καθαρισμό αύλειων χώρων, και περιορίζοντας τον χρόνο του μπάνιου.
* Να αδρεύουν τους κήπους μόνο όταν δεν υπάρχει ήλιος και μόνο αν είναι απαραίτητο, για να μειωθεί η εξάτμιση και να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση.
Η ΔΕΥΑ προτρέπει τους κατοίκους να «μοιραστούν» τις πληροφορίες αυτές με όλους τους συγγενείς και φίλους.
Στην ανακοίνωσή της επίσης αναφέρει τις συνέπειες απροσεξίας, που είναι:
«Μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα και περιορισμό παροχής.
Η προσωρινή διακοπή άρδευσης είναι πιθανή σε περιοχές με υπερβολική χρήση.
Η συνεργασία κάθε κατοίκου είναι κρίσιμη. Η ΔΕΥΑΜ είναι διαθέσιμη για οποιαδήποτε απορία ή βοήθεια σχετικά με την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την ενεργή σας συμμετοχή στη διασφάλιση των υδάτινων πόρων μας».
Δείτε το βίντεο:
Δείτε επίσης
- Παρασύρης: Ερώτηση στη Βουλή για το παραλιακό μέτωπο Τυμπακίου
- Αντίστροφή μέτρηση για το Καρναβάλι Τυμπακίου
- Ηράκλειο: Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προς σφαγή - Σε ισχύ αυστηρά μέτρα
- Απίστευτες αποκαλύψεις από την δράση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών: 2 οι νέοι συλληφθέντες
- Ευλογιά προβάτων: Το ύποπτο κρούσμα στο Ηράκλειο, τα μέτρα και οι φόβοι
Σχετικά άρθρα
- ΥΠΕΝ: Η αλήθεια για το νερό μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις
- Προειδοποίηση επιστημόνων: «Μη πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια!»
- Παράκληση για λελογισμένη χρήση του νερού σε Ασήμι και Στέρνες, λόγω βλάβης σε δύο γεωτρήσεις
- Νερό: Ποιοι παράγοντες καθορίζουν πόσο χρειαζόμαστε την ημέρα
- Νέα γεώτρηση “λύνει” τα χέρια των αγροτών της Μεσαράς