Ο ΤΟΕΒ έθεσε σε λειτουργία μία ακόμα γεώτρηση, ενώ το έργο του Πλατύ θεωρείται καθοριστικής σημασίας για οριστική λύση
Την τέταρτη γεώτρηση του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Γέργερης έθεσε σε λειτουργία πριν από λίγες ημέρες, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, η διοίκηση του φορέα, με τον πρόεδρό του Πολύδωρα Αναστασάκη να δηλώνει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ότι, όπως φαίνεται, πλέον το πρόβλημα του νερού για τους αγρότες της περιοχής λύνεται σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
Μετά τον εμπλουτισμό και τη λειτουργία του φράγματος Φανερωμένης, μάλιστα, έχει λυθεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα νερού στην ευρύτερη Μεσαρά, όπως πιστεύει ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο ότι το έργο της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, σε συνδυασμό με την κατασκευή φράγματος, είναι το μεγαλύτερο έργο που θα απαλλάξει οριστικά όλους τους αγρότες του «Κάμπου» από τον κίνδυνο της ξηρασίας και για τα επόμενα χρόνια!
«Ο ΤΟΕΒ Γέργερης τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια έχει ανοίξει τρεις γεωτρήσεις. Είναι σε λειτουργία οι δύο. Και στην τρίτη είναι όλα έτοιμα και αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα. Είναι πληρωμένη και η ΔΕΗ και περιμένουμε. Τώρα με την τέταρτη γεώτρηση, εφόσον τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις, είμαστε πεπεισμένοι ότι για την επόμενη πενταετία, όση ανομβρία και να υπάρχει, δε θα έχουμε πρόβλημα νερού», διαβεβαιώνει τους αγρότες του ΤΟΕΒ Γέργερης ο Πολύδωρας Αναστασάκης.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «αυτή η τελευταία γεώτρηση στη θέση “Καλά Πόδια” βγάζει περίπου 30 κυβικά νερό την ώρα. Μία άλλη βρίσκεται στη θέση “Μεγάλη Καμάρα” της Γέργερης και παράγει 50 κυβικά στα 410 μέτρα. Η τρίτη είναι στη θέση “Απομαρμά” και έχει δυναμικότητα από 6 μέχρι 10 κυβικά την ώρα. Και η τέταρτη είναι στη θέση “Βόιδο”, που ενώ έχουμε πληρώσει στη ΔΕΗ από πέρυσι 5 Σεπτεμβρίου 43.000 ευρώ, δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία. Περιμένουμε τη ΔΕΗ να μας βάλει τους στύλους. Ευελπιστούμε να δούμε σύντομα τη ΔΕΗ να μας συνδέει, για να ολοκληρώσουμε και αυτό το έργο, ώστε να λύσουμε για τα επόμενα πέντε χρόνια το πρόβλημα του νερού στην περιοχή μας».
Στο ερώτημά μας ποια είναι η τιμολογιακή πολιτική του ΤΟΕΒ Γέργερης απέναντι στους αγρότες, ο κ. Αναστασάκης μάς είπε ότι «η τιμή του νερού είναι 0,18 ευρώ το κυβικό το καλοκαίρι και 0,5 ευρώ το κυβικό τον χειμώνα».
Αυτές οι τέσσερις γεωτρήσεις πρόκειται να εξυπηρετήσουν 10.000 στρέμματα στο δημοτικό διαμέρισμα της Γέργερης. Ο Πανασός και η Νύβριτος θα κάνουν ξεχωριστές γεωτρήσεις, όπως μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γέργερης και εξήγησε ότι «ο Πανασός εξυπηρετείται μόνο με πηγές και η Νύβριτος εξυπηρετείται από πηγές και μία μικρή γεώτρηση».
Ο ίδιος τόνισε στο σημείο αυτό ότι ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ είναι από τους λίγους στην Ελλάδα που έχουν θεσπίσει από το 2007 το πότισμα με σταγόνες, προκειμένου να υπάρχει εξοικονόμηση νερού. «Και όταν δεν έχουμε νερό, επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα, αλλά και πλαφόν. Είχαμε προβλέψει τα προβλήματα. Και εμείς που αναλάβαμε το 2007 κάναμε μια πολιτική τέτοια που το νερό να φτάνει πάντα», συμπλήρωσε.
ΤΟΕΒ: Καλή η εικόνα στη Μεσαρά
Για τη Μεσαρά γενικότερα, ο κ. Αναστασάκης ανέφερε ότι «αποδείχτηκε πως οι ΤΟΕΒ κάνουν την καλύτερη διαχείριση. Και αποδείχτηκε με την περίπτωση του Δήμου Φαιστού, που ενώ είχε πάντα ελλείμματα από τα χρέη των παραγωγών, που δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς τους, παραχώρησε όλη την άρδευση στους τέσσερις ΤΟΕΒ της Μεσαράς. Και ο σχεδιασμός του νέου δημάρχου στον Δήμο Γόρτυνας (που είναι ο μόνος ο οποίος μέχρι σήμερα κρατάει τη διαχείριση του νερού) είναι να γίνουν δύο ΤΟΕΒ, ένας στη Γόρτυνα και ένας στον Κόφινα. Αυτό είναι πολύ καλό. Και αυτό διότι, όπου υπάρχουν ΤΟΕΒ, το νερό πληρώνεται κανονικά από τους παραγωγούς γιατί δεν υπάρχει άλλο έσοδο και ο ΤΟΕΒ διασφαλίζει τις εισπράξεις των χρημάτων».
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μεσαρά, ο ίδιος σημείωσε πως «πρέπει να γίνει εκτροπή του Πλατύ Ποταμού από τη μια, αλλά και η κατασκευή ενός μικρού φράγματος από την άλλη στη θέση “Λυσαίου”, προκειμένου να μη φεύγουν τα νερά προς τη θάλασσα. Και στα χαρτιά υπήρχε κάποτε το φράγμα αυτό, προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν έχει προχωρήσει»...
Ο Πολύδωρας Αναστασάκης εκτιμάει επίσης ότι «τώρα τα τελευταία χρόνια, με τη λειτουργία του φράγματος Φανερωμένης, έχουν ανέβει τα όρια στον υδροφόρο ορίζοντα».
Ο ίδιος πιστεύει, τέλος, ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ σημαντικά στη Μεσαρά μετά τη λειτουργία του φράγματος Φανερωμένης, γεγονός πολύ σημαντικό για τη σωστή παραγωγή των προϊόντων στην περιοχή. Θεωρεί όμως μονόδρομο το έργο της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού και της δημιουργίας του φράγματος, για να λυθεί οριστικά το θέμα του νερού και για τα επόμενα χρόνια.
Δείτε επίσης
- Eυλογιά προβάτων: Επιβεβαιωμενο κρούσμα στο νομό Ηρακλείου-Εκτακτα μέτρα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο επίκεντρο η Κρήτη με την κατανομή των Οικολογικών Σχημάτων
- Ολοκληρώνεται η συγκομιδή λαδιού με υψηλή ποιότητα αλλά χαμηλή ποσότητα
- Σε θέση μάχης οι αγρότες μετά το μεγαλειώδες Παγκρήτιο συλλαλητήριο
- Ελαιόλαδο: Δείτε πόσο κοστίζει στο χωράφι και πόσο πωλείται στο ράφι- Το «δρομολόγιο» της ακρίβειας
Σχετικά άρθρα
- Κρήτη: Δραματική η μείωση νερού στο νησί - «Έως και 30 μέτρα κάτω γεωτρήσεις στη Μεσαρά» (vid)
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Σενάρια για ελάχιστο εισόδημα και στους αγρότες
- Αναπτυξιακός κόμβος Μεσαράς: από την Αρχαιότητα…στο Σήμερα
- Μεσαρά: Έτσι πυροβολήθηκε ο 29χρονος στο κεφάλι - 22χρονος αναζητείται ως ο δράστης
- ΕΕ: «Πακέτο» ύψους 15,77 εκατ. ευρώ για αγρότες