Προβληματισμός για την μικρή άνοδο στην τιμή του ελαιολάδου

neakriti.gr  09 January, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Προβληματισμός για την μικρή άνοδο στην τιμή του ελαιολάδου

Πάνω από 50.000 τόνοι φετινής παραγωγής ελαιολάδου βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των ελαιουργών και των τυποποιητών της Κρήτης, με το λιομάζωμα να συνεχίζεται και να βρίσκεται γύρω στο 70% της συνολικής ελαιοπαραγωγής του νησιού μας. Έτσι, μια μικρή ανάκαμψη των τιμών παραγωγού τις τελευταίες μέρες δε θεωρείται αρκετή για να απεγκλωβιστεί η συγκομιδή της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου, που λόγω των λοκντάουν σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση μένει σχεδόν στα αζήτητα, με λίγες εμπορικές πράξεις, που δεν έχουν "δώσει" στην Κρήτη μέχρι σήμερα μια μέση τιμή παραγωγού που ξεπερνάει το 2,60 ευρώ το κιλό, στην οξύτητα 0,3!

Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι τιμές παραγωγού με απευθείας πώληση ή με "κόψιμο" στα ελαιουργεία φτάνουν μέχρι στιγμής στα 2,70 ευρώ το κιλό, ξεκινώντας από 2,45 έως 2,50 ευρώ το κιλό. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ΣΕΔΗΚ, έχει αρχίσει παράλληλα και η διάθεση με διαγωνισμούς από συνεταιρισμούς στην Ανατολική Κρήτη, ενώ στη Δυτική η ορθή και διαφανής αυτή μορφή διάθεσης δεν είναι γνωστό γιατί δεν εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

 

Έτσι, στα 2,72€/κ. κατακυρώθηκε στις 22/12/20 διαγωνισμός του Α.Σ. Παλαικάστρου Σητείας για 60 τόνους οξύτητας 0,4, ενώ ήδη άνοιξε και νέος διαγωνισμός του Α.Σ. Τουρλωτής για ποσότητα 30 τόνων, οξύτητας 0,3, με καταληκτική ημερομηνία προσφορών τη χθεσινή ημέρα, ενώ από σήμερα αναμένεται και η περαιτέρω ενημέρωση για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

Στην Ισπανία, οι μέγιστες τιμές έπεσαν στα 3,20 ευρώ το κιλό, ενώ οι ελάχιστες παρέμειναν στα 2,25 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία, διατηρούνται συνεχώς αρκετά υψηλότερα στα 4,90 ευρώ το κιλό οι μέγιστες και στα 4,40 ευρώ το κιλό οι ελάχιστες, σημειώνοντας διαφορά 2,20 € από την Ελλάδα. Στην Τυνησία παρουσίασαν κάποια ελαφρά άνοδο, κυμαινόμενες στα 2,48 ευρώ το κιλό.

«Αν δε λήξει η καραντίνα...»

Μην περιμένουμε βελτίωση της κατάστασης σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά αν δε λήξει η καραντίνα, σύμφωνα με όσα λέει στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

«Δεν είδαμε ουσιαστική αύξηση της τιμής. Έφυγε από τα 2,50 ευρώ το κιλό και πήγε στα 2,60 ευρώ το κιλό. Άνοδος είναι αυτή; Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή παραγωγού του ελαιολάδου στην Κρήτη είναι στα 2,60 ευρώ το κιλό. Από 'κει και πέρα, η κατανάλωση στο λάδι δεν προχωράει. Λόγω της καραντίνας, δε "δουλεύει" η βιομηχανία. Και την ίδια ώρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου στα ελληνικά νοικοκυριά».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αγορά, ο Μύρων Χιλετζάκης λέει ότι «η Ιταλία ψάχνει λάδι γιατί έχει μια μείωση στη δική της παραγωγή στο 30%, αλλά το ψάχνει με σταθερά βήματα. Δεν το ψάχνει με ανοδικά βήματα. Οι εμπορικές πράξεις είναι παγωμένες. Υπάρχουν χιλιάδες τόνοι λαδιού στις εγκαταστάσεις των ελαιουργών και των επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή, οι ελαιουργοί έχουν γεμίσει τις εγκαταστάσεις τους. Μόνο στην Κρήτη, είναι αδιάθετες ποσότητες τουλάχιστον 50.000 τόνων», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνει προς την εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

Στο μεταξύ, όπως ο ίδιος εκτιμάει, το λιομάζωμα μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί γύρω στο 70%, ενώ δεν αποκλείεται, λόγω της καλοκαιρίας των τελευταίων ημερών, μέσα σε μία εβδομάδα η ελαιοσυγκομιδή στην Κρήτη να φτάσει στο 90%.

Τέλος, στο ερώτημά μας για το αν ο ίδιος βλέπει "φως" στην αγορά μέσα στο επόμενο διάστημα, λέει χαρακτηριστικά: «Να γίνει η τιμή των 2,60 ευρώ το κιλό 2,80 ευρώ το κιλό; Δηλαδή να πάρει 20 λεπτά πάνω; Στα 20 λεπτά πάνω, να κερδίσει ένας παραγωγός 200 ευρώ στον τόνο; Ε και λοιπόν; Καλή ήταν η χρονιά. Βγάλαμε καλή ποιότητα. Αλλά μέχρι εκεί. Αν δε βγούμε από την καραντίνα, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των τιμών. Εγώ προς τους παραγωγούς το μόνο που μπορώ να πω είναι να λειτουργήσουν κατά βούληση, ανάλογα με τις ανάγκες τους, στην τιμολόγηση του προϊόντος».

Εξαιρετικές οι ποιότητες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα γράφει στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ο δρ. γεωπόνος, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και επιστ. σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, οι παραγόμενες ποσότητες του κρητικού ελαιολάδου παραμένουν σε εξαιρετικές ποιότητες, όχι μόνο σε περιοχές στις οποίες έγινε η καταπολέμηση του δάκου, αλλά ακόμα και σε περιοχές οι οποίες δεν ψεκάστηκαν από τα αρμόδια συνεργεία του προγράμματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γνωστός επιστήμονας, προς ολοκλήρωση προχωρεί ήδη η συγκομιδή σε αρκετές περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας έχει συγκομιστεί το μισό περίπου της σοδειάς.

Και είναι ευχάριστο το γεγονός ότι το επίπεδο της ποιότητας είναι πολύ καλό, όχι μόνο στις περιοχές όπου εφαρμόστηκε, αλλά και σε περιοχές όπου, με απόφαση των παραγωγών ή και άλλων δυσκολιών, δεν εφαρμόστηκε καθόλου η κρατική δακοκτονία.

Έτσι, δημιουργούνται εύλογα επιστημονικά ερωτήματα για το κατά πόσο η εξέλιξη αυτή πρέπει να αποδοθεί μόνο στη δακοκτονία ή και κυρίως στις καιρικές συνθήκες (καύσωνες Αυγούστου, χαμηλές θερμοκρασίες Νοεμβρίου), οι όποιες καθήλωσαν ή και εξουδετέρωσαν το έντομο και στις εκτός δακοκτονίας περιοχές.

Βέβαια, κανείς δεν αρνείται ότι φέτος έγιναν πράγματι αρκετοί και ίσως περισσότεροι απ' ό,τι έπρεπε ψεκασμοί. Όμως, αν έγιναν στην ώρα τους, ιδίως οι πρώτοι, αν είχαν ολική εφαρμογή και αν έγιναν πάντοτε με τα κατάλληλα φάρμακα, αποτελούν θέματα που απαιτούν σοβαρή διερεύνηση και πειστικές απαντήσεις.

Σχετικό είναι το άρθρο του πρ. καθηγητή Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστ. Οικονομόπουλου (αναδημοσιεύεται στο www.sedik.gr), που λόγω της καταγωγής του (από τον Αποκόρωνα) γνωρίζει επιστημονικά όχι μόνο τον δάκο, αλλά και τις συνθήκες της Κρήτης.

Οι αποδόσεις, ιδίως στην Ανατολική Κρήτη, ιδίως σε περιοχές με υψηλή καρποφορία, εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές, φτάνοντας ακόμη και στα 9-11 προς ένα, δηλαδή σε 9-11%, ποσοστό που δείχνει τι θα γινόταν αν οι παραγωγοί εφάρμοζαν τις συστάσεις για πρόωρη συγκομιδή από τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου!

Επομένως, καλό είναι να υπάρξει σοβαρή μελέτη των δεδομένων και της περσινής καταστροφής, άλλα και της φετινής επιτυχίας, με συναγωγή ρεαλιστικών συμπερασμάτων, σύμφωνα με τον ίδιο.

 

neakriti.gr  09 January, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα