Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου, στα πρότυπα του Παρατηρητηρίου των τιμών των καυσίμων, δημιουργεί πρωτοπορώντας πανελλαδικά, με εμπνευστή του εγχειρήματος τον αντιπρόεδρό της Μύρωνα Χιλετζάκη, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. Όπως προγραμματίζει, ως το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμη η οργάνωση να δώσει στη δημοσιότητα την εν λόγω πλατφόρμα, όπου ο κάθε παραγωγός θα μπορεί να εισέρχεται εντελώς δωρεάν με ένα “κλικ”. Και να ενημερώνεται για τις τιμές του προϊόντος του, που σήμερα στην Κρήτη κυμαίνονται από 3,70 ευρώ το κιλό το περυσινό έως και 4,50 ευρώ το κιλό το φετινό ελαιόλαδο, με την τρέχουσα εβδομάδα να μας φέρνει εξελίξεις!
Με την πρωτοβουλία του Μύρωνα Χιλετζάκη, ως το τέλος της εβδομάδας το πρώτο παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου στη χώρα, έχοντας την αποκλειστική σφραγίδα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, θα λάβει σάρκα και οστά. Όπως αποκαλύπτει στο neakriti.gr, ο συνεταιριστής, «η ιστοσελίδα αυτή θα περιλαμβάνει πολλούς πίνακες για την ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών. Θα συμπεριλαμβάνει όλους τους ελαιουργούς του νομού Ηρακλείου, που θα αναγράφονται σε λίστα. Θα υπάρχει ο πίνακας με τους ελαιουργούς και σε άλλους πίνακες θα φαίνονται οι τιμές με τις οποίες αγοράζουν. Η οξύτητα του ελαιολάδου που αγοράζουν στις τιμές αυτές. Τι προσφορές κάνουν προς τον παραγωγό ως προς τα δικαιώματα που παρακρατούν και πολλά άλλα στοιχεία που ενδιαφέρουν τον κόσμο, για να ξέρει τι συμβαίνει στην αγορά του ελαιολάδου».
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μας αποκάλυψε ο Μύρων Χιλετζάκης, κάθε εβδομάδα θα βρίσκονται στις δέκα πρώτες θέσεις τα ελαιουργεία εκείνα που θα έχουν τις καλύτερες τιμές και τις καλύτερες προσφορές προς τους παραγωγούς.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα
Πώς όμως γεννήθηκε στον Μύρωνα Χιλετζάκη η ιδέα αυτή για το πρώτο παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου στη χώρα μας;
«Έβλεπα τον ένα ελαιουργό να παίρνει 4,30 το λάδι. Και λίγα μέτρα πιο κάτω τον άλλο να το παίρνει 4,50 ευρώ. Και παρακάτω τον άλλο να το παίρνει 4,40 ευρώ το κιλό. Κατάλαβα λοιπόν πως αυτή η διαδικασία θα είναι καλή, για να μας πουν οι ελαιουργοί τι τιμές δίνουν και να ξέρει ο κόσμος τη συνολική εικόνα της αγοράς. Γιατί φέτος που η αγορά του ελαιολάδου είναι καλή, βλέπουμε πάλι κάποιους να παίζουν τα παιχνίδια τους στις πλάτες των παραγωγών και να κερδίζουν σε βάρος τους».
Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου εξηγεί πως θα είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση στην πλατφόρμα και θα είναι για όλο τον κόσμο εντελώς δωρεάν. Η απόφαση αφορά στη φετινή ελαιοκομική περίοδο που είναι σε εξέλιξη.
Απέτυχαν οι Ιταλοί...
Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, «δεν μπόρεσαν οι Ιταλοί την περασμένη εβδομάδα να προμηθευτούν λάδι από την Κρήτη παραδοτέο προς 4,60 ευρώ το κιλό στην Ιταλία, δηλαδή 15 με 20 λεπτά το κιλό κάτω προς τον παραγωγό, και έτσι η μέση τιμή παραμένει στα 4,50 ευρώ το κιλό.
«Μόνο η Πελοπόννησος δέχτηκε και πούλησε μεγάλες ποσότητες», σύμφωνα με τον Βαγγέλη Πρωτογεράκη.
«Στο μεταξύ, φαίνεται πως αυτή την εβδομάδα θα έχουμε εμπορικές πράξεις με τους Ιταλούς και άρα θα έχουμε νεότερες εξελίξεις»... Τέλος, ο ίδιος τονίζει πως η έλλειψη βροχών δημιουργεί ένα πρόβλημα στα ελαιόδεντρα, που αρχίζουν να ζορίζονται. Για τον δάκο λέει πως παραμένει στη Σητεία, στα Χανιά και σε κάποιες ορεινές περιοχές του νομού Ηρακλείου. Ευτυχώς στον κάμπο της Μεσαράς, επειδή η βεντέμα είναι μεγάλη, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, ενώ εκτιμάται ότι η συγκομιδή από τους Μεσαρίτες αγρότες θα ολοκληρωθεί ίσως και μέσα στον Ιανουάριο.
Με κόκκινα γράμματα - «Στον... τάκο όσοι δε θέλουν να συμπεριληφθούν»...
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος ελαιουργός πει «εγώ δε θέλω να σας απαντήσω τις τιμές παραγωγού ή τις προσφορές μου προς τους δικούς μου πελάτες»; Η απάντηση του Μύρωνα Χιλετζάκη είναι κατηγορηματική: «Αυτούς τους ελαιουργούς θα τους βγάζουμε στον “τάκο”. Θα αναγράφουμε με κόκκινα γράμματα τα ονόματά τους, ώστε να ξέρει ο κόσμος ότι οι άνθρωποι αυτοί αρνήθηκαν να μας απαντήσουν και να ενημερώσουν έτσι τους ελαιοπαραγωγούς»...
Όπως διευκρινίζει ο συνεταιριστής, “βγάζει μάτι” στην περίπτωση αυτή το γεγονός ότι ο ελαιοπαραγωγός που δε θέλει να βοηθήσει «κάτι κρύβει. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα»...
Δείτε επίσης
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Μήνας πληρωμών ο Δεκέμβριος – Τι θα καταβάλει και σε ποιους
- Ελαιόλαδο: Νεα στοιχεία για την εξέλιξη της τιμής και την παραγωγή
- Ελαιόλαδο: Τα τελευταια δεδομένα για τις τιμές σε Κρήτη, Μεσσηνία και Λακωνία
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Έρχεται ν/σ του ΥπΑΑΤ για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια