Από τα 5 ευρώ ξεκίνησε το φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (αγουρέλαιο) στο νομό Ηρακλείου.
Όσοι πρόλαβαν-πρόλαβαν τα 5 ευρώ και μετά η αγορά τηρώντας στάση αναμονής «πάγωσε» την τιμή, περιμένοντας να παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου, για να προχωρήσουν σε νέα τιμολόγηση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλη Πρωτογεράκη, ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση μιλώντας στο neakriti.gr, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ενδεικτικές τιμές και δεν αποκλείεται να ήταν σε βιολογικό λάδι.
Έτσι κι αλλιώς, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια οι τιμές του συμβατικού και του βιολογικού αγουρέλαιου δεν έχουν σημαντικές διαφορές, παρότι πιο παλιά, η διαφορά τους ξεκινούσε από το ένα ευρώ και πάνω.
Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, δόθηκε μια τιμή 4 ευρώ σε λάδι 9 γραμμών στο Ρέθυμνο. Άρα, 4,35 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών.
Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα την λίστα με τις περιοχές εκείνες που συνεχίζονται οι δολωματικοί ψεκασμοί κατά του δάκου και ως εκ τούτου, δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες, για την λειτουργία των ελαιουργείων. «Εμάς εδώ στη Μεσαρά τώρα κάνουν νέους ψεκασμούς γιατί έχει εμφανιστεί αυξημένος δακοπληθυσμός το τελευταίο διάστημα λόγω ζέστης.
Άρα είναι λάθος να ανοίγουν τα ελαιουργεία», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιουργών, που πάντως, εκτιμά ότι προς τα τέλη του Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη θα είναι μία λογική περίοδος για να «λαδώσουν» τα ελαιουργεία και να ξεκινήσουν την έκθλιψη του ελαιοκάρπου.
Το σίγουρο είναι επίσης, ότι οι πληροφορίες που ο ίδιος ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης μας είχε αποκαλύψει, για έναρξη των τιμών παραγωγού πάνω από τα 4 ευρώ, επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία της αγοράς.
«Δεν είναι όμως τα 5 ευρώ μία τιμή που μπορεί σήμερα να ισχύει», ενώ δεν αρνήθηκε η τιμή να ξεπερνάει ήδη τα 4,30 ευρώ το κιλό με βάση τις σημερινές εμπορικές συνθήκες.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, αυτές οι συνθήκες έχουν να κάνουν με την πανωλεθρία στην Ισπανία, που φέτος λόγω ξηρασίας, έχει χάσει πάνω από το 50% της παραγωγής της σε σχέση με πέρυσι. Ενώ δηλαδή περίμενε ότι και φέτος θα έβγαζε κοντά στα 2 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου, δεν θα μπορέσει να παράγει πάνω από 700.000 τόνους με 1 εκατομμύριο τόνους στην καλύτερη περίπτωση.
Συνεπώς, η Ιταλία, που και αυτή θα έχει μεγάλη μείωση, είτε θέλει είτε όχι θα αναγκαστεί να στραφεί στην Ελλάδα για να αγοράσει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Μόνο η χώρα μας σε σχέση με τις άλλες Μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει φέτος αυξημένη παραγωγή σε ποσοστό πάνω από 40% σε σχέση με πέρυσι. Η δε Κρήτη περιμένει επίσης αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Όπως αναφέρουν τα μέχρι τώρα στοιχεία των κατά τόπους ΔΑΟΚ, θα πρέπει να περιμένουμε γύρω στους 100.000 τόνους στο νησί, με το νομό Ηρακλείου να αντιπροσωπεύει πάνω από το 50%.
Για το λόγο αυτό, είναι «εθνικής σημασίας» ζήτημα να διαφυλάξουμε την ποιότητα και για να γίνει αυτό, θεωρείται ως κάτι παραπάνω από επιβεβλημένος, ο συνδυασμός της σωστής δακοκτονίας και της έκθλιψης του ελαιοκάρπου αφού περάσουν 14 μέρες τουλάχιστον, από τον τελευταίο ψεκασμό σε κάθε περιοχή.
Βέβαια, υπάρχει μεγάλη ανάγκη ρευστοποίησης στον ελαιοπαραγωγικό κόσμο. Και αυτή η ανάγκη, τον κάνει να προβαίνει πολλές φορές σε βιαστικές ενέργειες. Αλλά εάν δοθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό 70% (50% της ενιαίας ενίσχυσης) την ερχόμενη Τετάρτη 19 του μήνα, θα είναι μια ανάσα για τον κόσμο, ώστε να δείξει πιο ψύχραιμη στάση και να μην βιαστεί να «κόψει» λάδι για να πληρώσει τα πρώτα μεροκάματα.
Δείτε επίσης
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Μήνας πληρωμών ο Δεκέμβριος – Τι θα καταβάλει και σε ποιους
- Ελαιόλαδο: Νεα στοιχεία για την εξέλιξη της τιμής και την παραγωγή
- Ελαιόλαδο: Τα τελευταια δεδομένα για τις τιμές σε Κρήτη, Μεσσηνία και Λακωνία
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Έρχεται ν/σ του ΥπΑΑΤ για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια