Πανώλη στην Κρήτη: Σε καραντίνα για δύο μήνες
Υψηλοί τόνοι και ένταση επικράτησε κάποιες στιγμές στη διάρκεια της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης στο νησί, που κινητοποίησε τις κτηνιατρικές και υγειονομικές Αρχές.
Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν όταν μέσα στη σύσκεψη παρουσία εκπροσώπων των κτηνοτρόφων από ολόκληρη την Κρήτη και των αρμόδιων φορέων ακούστηκαν ονόματα που δεν έπρεπε να αναφερθούν και εκφράστηκαν διαφωνίες, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, γενικός γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Κατά τ’ άλλα ο ίδιος είπε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο εφόσον δεν υπάρχει αναφέρει για νέα κλινικά κρούσματα ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα το προλάβουμε» αλλά ταυτόχρονα περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των σημερινών εξετάσεων που έχουν σταλεί στην Αθήνα.
Τόνισε ότι η συνεργασία με τους φορείς και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι «άψογη». «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα γιατί ετοιμάζονται γάμοι, κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά αν δεν υπάρξουν νέα κρούσματα θα αλλάξουν τα δεδομένα προς το καλύτερο, μας το διαβεβαίωσαν μέσα στη σύσκεψη».
Το μέλλον όμως προδιαγράφεται ζοφερό για τους κτηνοτρόφους καθώς, όπως είπε η Σοφία Λαμπρινίδη, αναπληρώτρια Διευθύντρια Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Κρήτης, τα κοπάδια πρόκειται να είναι σε καραντίνα τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο.
«Τα μέτρα αυτά, οι ζώνες, δε θα είναι για πάντα. Ήρθαν απλά για να περιορίσουν το νόσημα. Κάποια στιγμή, ευελπιστούμε περίπου σ’ ένα δίμηνο να έχουμε την πλήρη απελευθέρωση εφόσον πάνε όλα καλά» είπε χαρακτηριστικά η ίδια.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη μετά το πρωτόγνωρο φαινόμενο εμφάνισης κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα σε Εθιά και Παρανύμφους του δήμου Αρχανών Αστερουσίων.
«Από την πρώτη στιγμή με άμεσες κινήσεις συγκροτήσαμε τα Τοπικά Κέντρα Ελέγχου ανά νομό καθώς και τα Τοπικά Κέντρα Αναφοράς προκειμένου να δράσουμε άμεσα και με τη βοήθεια του ΕΛΓΟ- Δήμητρα και του Υπουργείου οι οποίοι μας έφεραν επιπλέον κτηνιάτρους για τους ελέγχους» δήλωσε ο Σταύρος Τζεδάκης, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας ενώ υπογράμμισε ότι αύριο ολοκληρώνονται οι έλεγχοι στη ζώνη των 10 χλμ.
Η Περιφέρεια διεκδικεί τόσο τη σύντομη ανάλυση των αποτελεσμάτων όσο και τις αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης. «Ας ελπίσουμε τα σημερινά αποτελέσματα να είναι αρνητικά και να έχουμε θετικά νέα για την έκβαση των επόμενων ημερών» είπε συγκεκριμένα.
Τι γίνεται με το γάλα και τα τυροκομικά προϊόντα
Καθησυχαστική σε ότι αφορά την κατανάλωση γάλακτος και τυριών εμφανίστηκε η κα. Λαμπρινίδη.
«Το γάλα μπορεί να επεξεργαστεί στους 32 βαθμούς για 15 δευτερόλεπτα σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, που θα είναι όμως μέσα στις ζώνες, και μετά φεύγει ελεύθερα. Όπως και το τυρί και το κρέας, από τις ζώνες, εφόσον έχει θερμική επεξεργασία στους 80 βαθμούς στο κέντρο», κατέληξε η κα. Λαμπρινίδη.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- ΥπΑΑΤ: Ξεκίνησε η πληρωμή αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
- Κτηνοτρόφοι: Ποιες αποζημιώσεις θα λάβουν για τα ζώα που επλήγησαν από πανώλη και ευλογιά
- Τσιάρας: Στα 250 ευρώ η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης
- Τέλος η πανώλη των αιγοπροβάτων για την Κρήτη
- Ανοίγουν την Δευτέρα τα σφαγεία των Μοιρών