Πανώλη: Παρουσία βουλευτών η σύσκεψη στην Περιφέρεια για την λειτουργία των σφαγείων στην Κρήτη

  12 August, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Πανώλη: Παρουσία βουλευτών η σύσκεψη στην Περιφέρεια για την λειτουργία των σφαγείων στην Κρήτη

Χάθηκε οριστικά ο Δεκαπενταύγουστος και τα πανηγύρια

Ζοφερή προδιαγράφεται η κατάσταση για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης με τα σφαγεία να είναι κλειστά ήδη από τις 31 Ιουλίου, οπότε και εντοπίστηκαν τα δύο κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφικές μονάδες του δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

«Ανοίξτε μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε τα σφαγεία στις καθαρές περιοχές της Κρήτης: Ρέθυμνο, Χανιά και Λασίθι» είναι το μήνυμα που εκφράζεται σύσσωμα από την Περιφέρεια Κρήτης και τους κτηνοτρόφους.

Παρά τις εντάσεις και τις διαφωνίες, που υπήρξαν κατά την διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Σταύρου Τζεδάκη, βουλευτές εκπρόσωποι φορέων,  κτηνοτρόφοι αλλά και κρεοπώλες συμφώνησαν να απευθύνουν έκκληση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανοίξει άμεσα, το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε τα σφαγεία.

«Η πίεση ασκείται προς την κατεύθυνση να ανοίξουν τα σφαγεία αυτή την εβδομάδα που διανύουμε. Δεν γίνεται να περιμένουμε μέχρι την Δευτέρα» ανέφερε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο κ. Τζεδάκης αναφέρθηκε στο πόσο θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες κατάφεραν -μέχρι στιγμής- να απομονώσουν την πανώλη στην Κρήτη αφού τα περισσότερα από 500 δείγματα που έχουν ελεγχθεί -και κάποια εξ αυτών επανελεγχθεί μέχρι στιγμής- έχουν βγει όλα αρνητικά.

«Αποφασίσαμε να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη 13/8 τα αποτελέσματα από τα δείγματα που ελήφθησαν στις 7 και 8 Αυγούστου. Από εκεί και πέρα ετοιμάζουμε ένα πρωτόκολλο όπου θα αναφέρονται λεπτομερώς οι όροι υπό τους οποίους θα ανοίξουν τα σφαγεία, τουλάχιστον στις καθαρές περιοχές και υπό την προϋπόθεση αφενός ότι δεν θα βρεθεί άλλο θετικό κρούσμα αλλά και ότι έχουν ήδη περάσει αρκετές ημέρες από τότε που βρέθηκαν τα πρώτα θετικά κρούσματα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης.

Ωστόσο ο Δεκαπενταύγουστος και τα πανηγύρια χάθηκαν οριστικά, ακόμα κι αν άνοιγαν αύριο τα σφαγεία -που δεν προβλέπεται- δεν θα προλάβαιναν οι κτηνοτρόφοι να τροφοδοτήσουν επαρκώς την αγορά.

«Θέλουμε τα σφαγεία να ανοίξουν στους νομούς που δεν έχουν κρούσματα με αυστηρά πρωτόκολλα που θα ετοιμάσουν οι κτηνίατροι ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά» τόνισε ο κ. Τζεδάκης.

Στάση αναμονής τηρούν οι κτηνοτρόφοι, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Λευτέρης Τριανταφυλλάκης τονίζοντας ιδιαίτερα ότι πρόκειται για ένα καθαρά υγειονομικό θέμα και πως «οι καταναλωτές πρέπει να καταλάβουν ότι τα αρνιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα για τον άνθρωπο. Είναι καθαρά ζωονόσος η πανώλη».

Στην α’ ζώνη των 3 χλμ. τα δείγματα έχουν ελεγχθεί δύο φορές, έγινε επανέλεγχος δηλαδή, ώστε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα του αποτελέσματος. «Ο καταναλωτής δεν πρέπει να φοβάται» διαμηνύει ο κ. Τριανταφυλλάκης.

«Να ανοίξουν τα σφαγεία σε επίπεδο Κρήτης. Το κομμάτι του Δεκαπενταύγουστου για τα σφαγεία έχει χαθεί και στην Κρήτη και πανελλαδικά. Έχουμε μονάδες στην Κρήτη με 2 και 3 χιλιάδες αρνιά που περίμεναν οι κτηνοτρόφοι να τα σφάξουν για τον Δεκαπενταύγουστο αλλά απαγορεύτηκαν οι σφαγές. Αυτό δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους» λέει ο κ. Κώστας Μαρής, κτηνοτρόφος και έμπορος κρεάτων.

Όπως έχει γράψει ήδη το Cretalive (δείτε ΕΔΩ), αν δεν ανοίξουν τα σφαγεία θα είναι «ολική καταστροφή». Πάντως όπως είπε και με το έμπειρο μάτι του ο πρώην προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς,  κλειδί είναι η συμπλήρωση 21 ημερών από τότε που το επίμαχο φορτίο ήλθε στην Κρήτη. Εάν περάσουν οι 21 ημέρες και δεν καταγραφεί άλλο κρούσμα πανώλης στην Κρήτη τότε δεν υπάρχει λόγος να κρατούνται κλειστά τα σφαγεία της Κρήτης και η πίεση προς την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι εντονότατη.

Ο εφιάλτης των κτηνοτρόφων πάντως είναι να ανοίξουν τα σφαγεία να πέσει η τιμή κοντά στα 4 ευρώ όταν το κόστος εκτροφής φτάνει τα 7 και 7,5 ευρώ.

 

  12 August, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα