Ο κορονοϊός εξαπλώνεται. Ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομίας αναμένεται να είναι ισχυρός και ήδη έχει «διασπαρεί» σε επιχειρήσεις, εργαζομένους και νοικοκυριά.
Σύμφωνα με την εκτίμηση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας η ελληνική οικονομία θα κυμανθεί στο 0% όταν στην Ευρώπη το ίδιο ποσοστό εκτιμάται ότι θα φτάσει στο -1,5% με -2%. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας περιλαμβάνουν τα εξής:
-Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Τα μέτρα είναι οριζόντια. Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά στον Μάρτιο και αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση Προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών διευκολύνσεων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας
-Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Συνολικό ύψος 1 δισ. ευρώ
- Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας λόγω αναγκαστικού κλεισίματος, θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ τον Απρίλιο. Το μέτρο αφορά σε περίπου 500.000 εργαζομένους.
- Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρωτέες τον Μάρτιο, για τέσσερις μήνες
- Μειώνεται στο 6% από 24% σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού,όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ. Η μείωση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των προϊόντων.
- Προχωράμε σε παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους.
- Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, καθώς οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.
- Πληρώνονται άμεσα οι οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες
Μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας των επιχειρήσεων
«Όλα τα μέτρα συνδέονται με διατήρηση θέσεων εργασίας. Όσες επιχείρησης επιλέξουν να προχωρήσουν σε απολύσεις, μένουν έξω από τα μέτρα που θεσπίζουμε. Πρώτη αίρεση για τα μέτρα η διατήρηση θέσεων εργασίας" είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. "Από αυτή την κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανείς δεν θα μείνει πίσω. Κρινόμαστε άπαντες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι πολίτες" πρόσθεσε.
-Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.
-Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για κλάδους οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Αν συνεχιστεί η κρίση δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικό
-Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 3 δισ. ευρώ.
-Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 2 δισ. ευρώ.
-Σε συνεργασία με τον όμιλο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ. -Απλοποιούμε το ταμείο επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αυξάνουμε τους πόρους του κατά 200 εκατ. για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση έως 100% του επιτοκίου τους για δύο χρόνια.
Βρούτσης: Πάση θυσία να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή
Η κυβέρνηση έρχεται να στηρίξει έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, τόσο εκείνων που ανεστάλη η λειτουργία τους, όσο και εκείνων που συνεχίζεται, τόνισε εισαγωγικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. Ταυτοχρόνως έστειλε μήνυμα προς τους εργοδότες, οι οποίοι, όπως σημείωσε, δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις, να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές, δεν πρέπει να λειτουργούν υπό καθεστώς πανικού. Και τα μέτρα του Υπουργείου Εργασία είναι υπό τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Η κρίση ήρθε για να περάσει (…), πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή, στο τέλος της κρίσης η κοινωνία να είναι όρθια και ζωντανή, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:
Μέτρα για τους εργαζόμενους:
- Ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους, ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
- Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, ενώ, σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα, θα θεωρείται άκυρη.
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
- Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενης στον ονομαστικό τους μισθό.
Μέτρα για τους ανέργους:
- Παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας, σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου.
Μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους:
- Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
Μέτρα για επιχειρήσεις και εργοδότες
- Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.
- Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά Ταμεία για τρεις μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
Μέτρα ενίσχυσης ευελιξίας των επιχειρήσεων για τη λειτουργική προσαρμογή τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού:
- Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.
- Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας και την άρση διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς και, ιδίως, την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.
Αξιοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ
- Καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες. Για παράδειγμα, η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον Ηλεκτρονικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης υλοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο αυτών οργανισμών».
«Βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, ώστε με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση όλοι μαζί, ενωμένοι: Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι» επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας.
Δείτε επίσης
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής των δικαιούχων
- Προϋπολογισμός 2025: Τι προβλέπει για μισθούς, συντάξεις και φόρους
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας